Close

Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123
Pokaż wyniki od 21 do 29 z 29

Domyślnie

PS
    nie musisz kupować nowych szkieł, rozejrzyj się na giełdzie;alledrogo. wyjdzie za to może jaki dodateczek fisz

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Wawa

Domyślnie uniwersalny zoom do d90

Witam,
    planuję zakup d90 i proszę o pomoc w doborze szkieł
    chodzi mi o uniwersalny zoom, który starczy mi na dłużej, coś ~17-300mm

fotografować będę też ludzi [wycieczki, ,,u cioci na imieninach''], ale głównie przyrodę: kwiatki, ptaszki, robaczki, gady, płazy i inne żyjątka, które nie mają zwyczaju długo siedzieć w jednym miejscu żeby ładnie przypozowac , a jak się do nich blisko podejdzie to uciekają :/ , ale również widoczki = krajobrazy

zależy mi na jednym uniwersalnym obiektywie, bo nie wyobrażam sobie wachlowania szkłami co 1 zdjęcie jak tylko zobaczę jakiegoś stworka a zanim wymienię to już mi ucieknie

nie musi być super jasny, z przyzwoitym AF, stabilizacją

nie chodzi mi o super pro szkła za 5k ale coś za ~2k
    i ważne: żeby pozwalał na wykorzystanie wszystkich funkcji d90

Domyślnie

-Nikkor 18-200 VR
    -Nikkor 18-105 VR

Te dwa obiektywy dają Ci uniwersalny zakres ogniskowych, stabilizacje obrazu i jak na kit dobrą optyke. Na Twoim miejscu bardziej skłaniałbym się ku 18-200 ze względu na zakres Co prawda Nikkor 18-105 kosztuje w okolicach 900 zł , a Nikkor 18-200 - 1900 zł (wart swej ceny).
    D700 / D90 / F90 / 15-30 3.5-4.5 / AF-S 35 1.8G / AF-S 50 1.4G / AF 85 1.8D / AF 80-200 2.8D ED

Domyślnie

Test 18-105

http://www.photozone.de/nikon--nikko...r_18105_3556vr

Test 18-200

http://www.photozone.de/nikon--nikko...w--test-report

przy 18-200 wychodzi tylko dystorsja ale patrząc na MTF są porównywalne. Na monitorze i tak nie zobaczymy różnicy.

Pozdr

Photoartbox
    Gość

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez anai Zobacz posta

zależy mi na jednym uniwersalnym obiektywie, bo nie wyobrażam sobie wachlowania szkłami co 1 zdjęcie jak tylko zobaczę jakiegoś stworka a zanim wymienię to już mi ucieknie
    Sorry, ale to pytanie samo sie cisnie na usta: to po co Ci lustrzanka? Polecam np. Fujifilm FinePix S100FS

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Wawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Photoartbox Zobacz posta
    to po co Ci lustrzanka?
    żeby bawić się ustawieniami, osiągać ciekawe efekty
    zwykłe pstrykanie fotek w pewnym momencie to za mało
    poza tym miałam na myśli chwilę obecną
    za jakiś czas może pomyślę o czymś więcej, ale na dziś, mam właśnie taką potrzebę

Domyślnie

kup na początek w miarę tanie szkło porób zdjęcia, wyrobisz sobie zdanie o ogniskowych. Co z tego że komuś się fajnie pracuje na danym szkle, jak kupisz i po mięsiącu dojdziesz do wniosku że to jednak nie to

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Wawa

Domyślnie

tak, ale nie mam od kogo pożyczyć, żeby protestować, a na czymś trzeba się oprzeć

i właśnie dlatego nie kupuję szkieł za 5k, tylko za 2
    będą na ,,brudniejsze'' wyprawy a z czasem kupię sobie coś lepszego - jak już będę umiała sama wybrać i nabiorę trochę doświadczenia [że już nie wspomnę o kasie :/ ]
    Ostatnio edytowane przez anai ; 11-05-2010 o 13:35

oveove
    Gość

Domyślnie

Canon SX 20 IS, f2.8, obiektyw szybki do 560mm (ekwiwalent), ruchomy wyświetlacz, macro od 0cm, ustawienia - co zechcesz, preselekcje, bracketing, ustawienia własne, ISO od 80 (!). Najlepszy do lasu - przetestowane, a i film hd z bąkiem na kwiatku można piękny uwiecznić. No chyba, że lustro MUSI być. W takiej sytuacji D90 + 18-105VR powinien spełnić większośc oczekiwań. Albo inne szkiełko Sigma 17 - 70 f/2,8 - 4 MACRO ok 1800 zł.

Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123

Uprawnienia umieszczania postów