Close

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 29

Domyślnie Jaka optyka do d90

Witam.

Jestem nowy na forum i to jest mój pierwszy post i mam takie pytanie: mam zamiar kupić sobie d90 z lampą sb-900 i nie wiem jakie obiektywy dokupic do tego, czytałem dość dużo tematów na forum ale i tak nie wiem co kupić. Do wydania mam jakies 6 do 7 tyś. z czego około 4 tys. pójdzie na lampe i body, i teraz pytanie do bardziej doświadczonych kolegów jakie obiektywy za pozostałe 3 tys.
    Mam zamiar fotografować wesela jako drugi fotograf (szykuje mi sie 6 wesel w rodzinie w tym roku) więc bedzie okazja sie podszkolić, 4 wesela będą w dość ciemnym kościele więc przydaly by się jakieś jasne szkła, pozostałe dwa wesela to jeszcze nie wiem gdzie będą i jakie będą warunki w kościele.

Domyślnie

Za 3 tys. to wiele się nie wymyśli:

Tamron 17-50 f2,8 - 1350 zł (wersja bez stabilizacji)
    Nikkor 85 f1,8 - 1450 zł

Jak zaakceptujesz nieco wyższy budżet na szkła (ok. 3,5 tys.) to warto dodać:

Nikkor 35 f1,8 - 725 zł

Jak jeszcze poszukasz używek to nie powinieneś znacznie przekroczyć 3 tys. za te obiektywy. Taki zestaw spokojnie wystarczy na początek.
    Ostatnio edytowane przez Piotr_ ; 08-05-2010 o 18:52

Domyślnie

Hehe, wczoraj jechałem pociągiem ze znajomym, który ma identyczny dylemat...
    Po pierwsze - chrzań lampę. Z tym aparatem (użyteczne ISO 1600-3200) nie jest Ci za bardzo potrzebna. Jak będzie, to sobie potem dokupisz, ale idę o zakład, że nie będziesz chciał... (mam dwie lampy, obie się kurzą w torbie od roku, zastanawiam się, czy jednej chociaż nie sprzedać).

Z obiektywami już trudniej, bo filozofii i taktyk jest masa, każda ma swoje racje. Jesteś w tej dobrej sytuacji, że jako DRUGI fotograf, możesz sobie poeksperymentować bez ponoszenia ryzyka... Jedna z takyk do przemyślenia:
    1. 17-55/2.8 - i w zasadzie możesz tym robić wszystko i nie zmieniać szkła.
    2. 35/1.8G DX - no rewelacja... za taką cenę??? Nic tylko brać. Jeśli w tym pierwszym będzie Ci brakowało światła (mała szansa...) - no i jako bakap.
    3. 50/1.4G - jako portretówka, jeśli potrzebujesz...

Do efektów możesz pomyśleć o rybce 10,5 mm/2.8 (lub jakimś zamiennikiem innego producenta) - zwłaszcza w połączeniu z wtyczkę fisheye-hemi - czyni cuda, nie podrobisz tego niczym innym.
    Na początek wystarczy.
    Rules are foolish, arbitrary, mindless things that raise you quickly to a level of acceptable mediocrity, then prevent you from progressing further.
    Michał poleca: D750 / Z5 / 24-70

Domyślnie

karolt mógłbyś podać producentów obiektywów które wymieniłeś, czy nie ma to znaczenia jaki producent?

Po małych pertraktacjach z ojcem budzet mogę zwiększyć do max 5500 za obiektywy. chcialbymn zająć sie poważniej fotografią a że w tym i przyszłym roku w mojej rodzinie bedzie kilkanaście wesel, jakas komunia i chyba trzy chrzty to okazja jest idealna jako drugi fotograf. a które obiektywy są lepsze do ciemnego kościoła a które do jaśniejszego kościoła.

Ajakie wybralibyście obiektywy nie mając większego ograniczenia z kasą? ( pomarzyć można )

karolt - a jakie efekty można zrobić "rybką" z wtyczką o której piszesz?
    Ostatnio edytowane przez Sorashi ; 08-05-2010 o 19:39

Domyślnie

1. Tamron
    2 i 3 Nikkor ( Nikon)
    a fish- to zapewne samyang

Karolt wybacz, że za Ciebie odpowiedziałem, ale zapewne koledze zalezy na czasie

Domyślnie

aż tak mi się nie śpieszy sprzęt chciałbym zakupić do końca czerwca, pod koniec lipca pierwsza impreza będzie ale wcześniej chciałbym troche poćwiczyć z róznymi ustawieniami itp... tak żeby mieć jakieś choć minimalne pojęcie jak pójde na wesele.

Domyślnie

a znasz się trochę na robieniu zdjęć?
    takie coś to poważny zakup, i nie myśl że jak kupisz taki sprzęt, to sam za Ciebie zrobi zdjęcia na ślubie..

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Sorashi Zobacz posta
    karolt mógłbyś podać producentów obiektywów które wymieniłeś, czy nie ma to znaczenia jaki producent?
    Odpowiem kolegę:

1. Nikkor 17-55 f2,8 - świetne szkło ale za 4,7 k zł
    2. Nikkor 35 f1,8
    3. Nikkor 50G f1,4
    4, Nikkor 10,5 f2,8

Po małych pertraktacjach z ojcem budzet mogę zwiększyć do max 5500 za obiektywy. chcialbymn zająć sie poważniej fotografią a że w tym i przyszłym roku w mojej rodzinie bedzie kilkanaście wesel, jakas komunia i chyba trzy chrzty to okazja jest idealna jako drugi fotograf.
    Nie ma co szaleć na początek bo może okazać się, robienie ślubów to jednak nie to. Kup sobie to co pisałem przedtem ewentualnie ze zmiana Tamrona na wersję ze stabilizacją (VC). Do nauki nic lepszego nie jest potrzebne.

a które obiektywy są lepsze do ciemnego kościoła a które do jaśniejszego kościoła.
    Prosta zasada im ciemniejszy kościół tym jaśniejsze obiektywy.

Ajakie wybralibyście obiektywy nie mając większego ograniczenia z kasą? ( pomarzyć można )
    Pod DX

Tokina 11-16 f2,8
    Nikkor 17-55 f2.8
    Nikkor 70-200 f2,8 VR2
    Nikkor 24f1,4
    Nikkor 35 f1,8
    Nikkor 85 f1,4

Pod FX

Nikkor 14-24 f2,8
    Nikkor 24-70 f2.8
    Nikkor 70-200 f2,8 VR2
    Nikkor 24f1,4
    Nikkor 50 f1,4
    Nikkor 135 f2
    Ostatnio edytowane przez Piotr_ ; 08-05-2010 o 21:03

Domyślnie

Miałem na myśli Nikkory. Jak się człowiek postara, to znajdzie taniej, albo zarobi i uzbiera
    Rybkę można ewentualnie zamienić czymś innym.
    Efekt fisheye-hemi wystarczy wygooglać...
    Generalnie - ultraszeroki kąt (ok. 170 stopni) ale pozbawiony wad klasycznego ultraszerokiego, czyli rozciągania brzegów i rogów (co wygląda paskudnie, zwłaszcza jak się fotografuje ludzi).
    Rules are foolish, arbitrary, mindless things that raise you quickly to a level of acceptable mediocrity, then prevent you from progressing further.
    Michał poleca: D750 / Z5 / 24-70

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez bober. Zobacz posta
    a znasz się trochę na robieniu zdjęć?
    takie coś to poważny zakup, i nie myśl że jak kupisz taki sprzęt, to sam za Ciebie zrobi zdjęcia na ślubie..

zależy kto co rozumi przez "troche" ale troche sie znam, wiem że aparat sam dobrych zdjęć ni zrobi.
    Chęci i zapał do nauki mam, a ślub to chyba niezła okazja do podszkolenia się, zwłaszcza że będzie profesionalny fotograf więc nawet jeśli mi coś nie wyjdzie to i tak nikt nie ucierpi na tym.
    Każdy kiedyś zaczynał.
    Ostatnio edytowane przez Sorashi ; 08-05-2010 o 22:01

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów