Lexar to jak dla mnie najlepsze karty na rynku, które nie pchają się kampanie reklamową z producentami wykorzystującymi pamięci flash.
Co do pamięci niskobudżetowych i sprawdzonych to polecam nowe Sandiski Ultra.
Szukaj
Lexar to jak dla mnie najlepsze karty na rynku, które nie pchają się kampanie reklamową z producentami wykorzystującymi pamięci flash.
Co do pamięci niskobudżetowych i sprawdzonych to polecam nowe Sandiski Ultra.
Ostatnio edytowane przez PanomeiK ; 06-05-2010 o 20:29
Witamy,
właśnie staliśmy się szczęśliwymi posiadaczamii D700.
Pytanie brzmi jaką kartę polecacie?
My przymierzamy się właśnie do:
SanDisk CF Extreme 60MB/s 8GB lub 16GB
lub
SanDisk CF ULTRA 30MB/s 8GB lub 16GB
I tak na marginesie, do ślubów polecacie 1x16 GB czy 2x8GB?
SanDisk CF extreme 2*8GB. Ostatnio potaniały.
Jeżeli zdecydował byś się na Ultra to 4*4GB.
D90, D300s, FM2+MD12, N28/2.8, 2*N50/1.8, N17-55/2.8, N18-105, Metz44AF-1, SB910
Mam ze 4 Transcendy 133x 4GB, pare SanDiskow Extremee III 2GB i w sumie nic wiecej nie potrzebuje. Ani szybszych ani wiekszych. Jak padnie ktorys z nich to mala strata setki zdjec.
D700 ma dosc pojemny bufor i kazda karta od 80x w gore daje rade.
U mnie karty to tylko SanDisk (Extremee III i Ultra)... a w D700 najczęściej mam którąś 4GB i generalnie większych nie potrzebuję - naprawdę trzeba trochę fotek napstrykać, żeby to zapełnić. Ogólnie w D700 to używam tylko 4 lub 8 GB z czego zdecydowanie częściej tych 4GB - chociażby ze względu na bezpieczeństwo, że jak stracę to tylko 4GB a nie od razu 8GB![]()
Dawniej system N - obecnie L(M) + F
Od siebie mogę powiedzieć, że 30 mb/s w zupełności wystarcza (również robię śluby, oczywiście RAW (14 bit, skompresowany bezstratnie)). Co do pojemności, mam modele 4,8 i 16 GB, spostrzeżenia? Najwygodniej pracuje się na 16 GB, rzadko trzeba zmieniać i nie trzeba o tym pamiętać. Bezpieczniej jednak mieć dwie karty po 8 GB (z pewnego względu) - karta ulega przypadkowemu zniszczeniu, kradzieży, cokolwiek - zawsze zdjęcia są na drugiej karcie. Przypadek z ostatniego wesela - kamerzysta nagrywał na karty SD Sandisk 64 GB Extreem, zapełnił pierwszą, a druga w połowie miejsca pokazała komunikat "Trwa odzyskiwanie danych", a następnie sprzęt nie chciał na nią nagrywać. Kamerzysta nie miał żadnej innej karty, więc psikus... Czasem lepiej mieć materiał rozbity na dwie, trzy karty, chociaż to też nie jest reguła.![]()
Używam w tej chwili 5 szt. Sandisk Ultra (30MB/s) i nie mam zastrzeżeń - zero problemów (które miałem kiedyś np. z Pretec'iem), nie miałem jeszcze nigdy potrzeby używania szybszych kart. Wg mnie 8GB to rozsądny kompromis między pojemnością a minimalizacją ryzyka utraty materiału. Często podczas całodniowego reportażu zapełniam wszystkie 5 kart (muszę dokupić kolejne 2 szt. na wszelki wypadek), więc 5-7 szt. po 8GB to jeszcze rozsądna liczba, 10-14 szt. po 4GB by mnie już strasznie drażniło, a 3-4 po 16GB to jednak za duże ryzyko utraty znacznej części materiału.
N D800, D750, 10.5/2.8G, 16-35/4.0VR, 20/1.8G, 24/1.4G, 35,50,85/1.8G, 60/2.8D, 70-200/2.8GVRII | S 35/1.4
Skontaktuj się z nami