Close

Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123
Pokaż wyniki od 21 do 28 z 28

Domyślnie

Lexar to jak dla mnie najlepsze karty na rynku, które nie pchają się kampanie reklamową z producentami wykorzystującymi pamięci flash.

Co do pamięci niskobudżetowych i sprawdzonych to polecam nowe Sandiski Ultra.
    Ostatnio edytowane przez PanomeiK ; 06-05-2010 o 20:29

Domyślnie

Witamy,

właśnie staliśmy się szczęśliwymi posiadaczamii D700.
    Pytanie brzmi jaką kartę polecacie?

My przymierzamy się właśnie do:

SanDisk CF Extreme 60MB/s 8GB lub 16GB
    lub
    SanDisk CF ULTRA 30MB/s 8GB lub 16GB

I tak na marginesie, do ślubów polecacie 1x16 GB czy 2x8GB?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez PanomeiK Zobacz posta
    Lexar to jak dla mnie najlepsze karty na rynku, które nie pchają się kampanie reklamową z producentami wykorzystującymi pamięci flash.

Co do pamięci niskobudżetowych i sprawdzonych to polecam nowe Sandiski Ultra.
    hm.. bo target lexara to nie europa...? wierzysz w cuda z tym nie pchaniem sie z reklamą? testy pokazują ze sa slabsze od sandisk i toshiba... z tym ze testy to tez marketing.. wg mnie karta to bzdzinka.. to nie analogowa fotografia i nie jest to odpowiednik błony ;P

Domyślnie

SanDisk CF extreme 2*8GB. Ostatnio potaniały.
    Jeżeli zdecydował byś się na Ultra to 4*4GB.
    D90, D300s, FM2+MD12, N28/2.8, 2*N50/1.8, N17-55/2.8, N18-105, Metz44AF-1, SB910

Domyślnie

Mam ze 4 Transcendy 133x 4GB, pare SanDiskow Extremee III 2GB i w sumie nic wiecej nie potrzebuje. Ani szybszych ani wiekszych. Jak padnie ktorys z nich to mala strata setki zdjec.

D700 ma dosc pojemny bufor i kazda karta od 80x w gore daje rade.

Domyślnie

U mnie karty to tylko SanDisk (Extremee III i Ultra)... a w D700 najczęściej mam którąś 4GB i generalnie większych nie potrzebuję - naprawdę trzeba trochę fotek napstrykać, żeby to zapełnić. Ogólnie w D700 to używam tylko 4 lub 8 GB z czego zdecydowanie częściej tych 4GB - chociażby ze względu na bezpieczeństwo, że jak stracę to tylko 4GB a nie od razu 8GB
    Dawniej system N - obecnie L(M) + F

Domyślnie

Od siebie mogę powiedzieć, że 30 mb/s w zupełności wystarcza (również robię śluby, oczywiście RAW (14 bit, skompresowany bezstratnie)). Co do pojemności, mam modele 4,8 i 16 GB, spostrzeżenia? Najwygodniej pracuje się na 16 GB, rzadko trzeba zmieniać i nie trzeba o tym pamiętać. Bezpieczniej jednak mieć dwie karty po 8 GB (z pewnego względu) - karta ulega przypadkowemu zniszczeniu, kradzieży, cokolwiek - zawsze zdjęcia są na drugiej karcie. Przypadek z ostatniego wesela - kamerzysta nagrywał na karty SD Sandisk 64 GB Extreem, zapełnił pierwszą, a druga w połowie miejsca pokazała komunikat "Trwa odzyskiwanie danych", a następnie sprzęt nie chciał na nią nagrywać. Kamerzysta nie miał żadnej innej karty, więc psikus... Czasem lepiej mieć materiał rozbity na dwie, trzy karty, chociaż to też nie jest reguła.

Domyślnie

Używam w tej chwili 5 szt. Sandisk Ultra (30MB/s) i nie mam zastrzeżeń - zero problemów (które miałem kiedyś np. z Pretec'iem), nie miałem jeszcze nigdy potrzeby używania szybszych kart. Wg mnie 8GB to rozsądny kompromis między pojemnością a minimalizacją ryzyka utraty materiału. Często podczas całodniowego reportażu zapełniam wszystkie 5 kart (muszę dokupić kolejne 2 szt. na wszelki wypadek), więc 5-7 szt. po 8GB to jeszcze rozsądna liczba, 10-14 szt. po 4GB by mnie już strasznie drażniło, a 3-4 po 16GB to jednak za duże ryzyko utraty znacznej części materiału.
    N D800, D750, 10.5/2.8G, 16-35/4.0VR, 20/1.8G, 24/1.4G, 35,50,85/1.8G, 60/2.8D, 70-200/2.8GVRII | S 35/1.4

Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123

Uprawnienia umieszczania postów