Szukaj
Na moje "oko", to nie ma tu "0" i "1" tylko jest sygnał i nie ma, zaś info jest kodowane czasem pomiędzy sygnałami (w sumie to ten czas może być interpretowany jako 0 lub 1 ).
Nie miałem jeszcze czasu na przebicie się do końca przez podlinkowane wcześniej opracowanie o CLSie, może jutro w pracy się uda (oczywiście w czasie śniadania).
TymancjO /Tomasz Tomanek/
głównie |D800|D700|80-200/2.8|85/1.8|17-35/2.8|"...to jest moja wina, i moge ja zwalić na kogo chcę!" Homer Simpson
jednak się nieco myliłem, obecnośc błysku to "1" jego brak to "0" sztuczka jest w tym, że slave szuka tych błysków z pewnym stałym konkretnym interwałem i tak je dekoduje na binarny zapis
Dobra ide spać,
Dobranoc
głównie |D800|D700|80-200/2.8|85/1.8|17-35/2.8|"...to jest moja wina, i moge ja zwalić na kogo chcę!" Homer Simpson
Własnie tak to widzę. Dobranoc.
Jakoś nie mogłem zasnąć, więc rozebrałem Sabinę
Wymontowałem gniazdo synchronizacji TTL i zastąpiłem gniazdem PC. Następnie przewody od diody optycznej w SB-800 połączyłem z gniazdem PC.
Teraz jeśli nadajnik Phottix będzie w stanie przenieść sygnał, wystarczy odbiornik Phottix'a połączyć z Sabiną kabelkiem PC-PC.
EDIT
Dobranoc![]()
Podziwiam i życzę udanych prób, bo chyba wiele osób na forum czeka na taki wynalazek.
Wielki szacun!
D80 | Nikkor 18-70 | Nikkor 70-300 VR | 1GB SanDisk Extreme III | 2GB SanDisk Ultra II | CHĘCI DO NAUKI
Mam kilka uwag dotyczących całości informacji i hipotez jakie na ta chwilę posiadamy, przedstawię to punktach, bo dotyczą różnych rzeczy (kolejność przypadkowa).
Zauważyłem, że przebiegi błysków sterujący posiadają inny kształt (mam tu na myśli kształt zapisu z linku http://dptnt.com/2009/11/nikon-cls-a...ting-part-iii/ i moje zapisy przebiegów.
W artykule przedbłyski były rejestrowane z D200, natomiast ja rejestrowałem przedbłyski CLS z D70; jednak przed chwilą wykonałem test przy pomocy Fuji S5 ( Nikon D200 ) z identycznymi nastawami jak w powyższym artykule.
Z obu body błyski sterujące w moim przypadku mają ostre krawędzie, przypominające „błyskawice”, cały przebieg jest mocno „poszarpany”. Podczas gdy te pokazane w artykule mają przebieg bardziej wygładzony, podobny nieco do sinusoidy.
Różnice mogą wynikać z różnych czułości fotodiody, być może moja ma większą czułość. W każdym razie wydaje mi się mało prawdopodobne by wyładowanie w lampie miało „gładki” przebieg.
2.
Jeszcze wczoraj byłem tego samego zdania, ale...
Na podstawie tego co napisałem punk wyżej sądzę, że trudno jest określić punkt na przebiegu impulsu, który jest odpowiedzialny za „pik” niosący informację dla lampy slave. Dodatkowo biorąc pod uwagę wyzwalanie zdalne, a więc różne odległości i wynikające z tego spadki mocy impulsu wydaje się to zupełnie błędnym rozumowaniem.
Prawdopodobnie impulsem dla slave jest lewe (rosnące ) zbocze sygnału.
Co za tym idzie zastosowanie NE555 w celu poprawy przebiegów jest zbędne, a nawet szkodliwe gdyż generowany przebieg prostokątny może być nieczytelny dla odbiornika slave ( jesli sygnałem jest lewe zbocze impulsu, to właściwa informacja może się znajdować w dowolnym punkcie A, B,C.... gdyż jest to rosnąca krzywa; przy przebiegu prostokątnym mamy tylko punk A ).
Jeśli rzeczywiście sygnałem jest lewe zbocze impulsu, to nie interesuje nas dalszy przebieg tego sygnału, o ile jest on wygaszony nie póżniej niż sygnał z urządzenia sterującego
Sygnał z Phottix'a musi mieć identyczne lewe zbocze impulsu i kończyć się wcześniej, lub w tym samym czasie co sygnał sterujący z body (nasz sygnał IR kończy się szybciej strona 8 post 71).
3.
Jak już pisałem wcześniej wczoraj w nocy ( dzisiaj rano) rozebrałem Sabinę
Element światłoczuły (sensor) ma postać płytki z czerwoną szybką i blaszką z drugiej strony.
Wprawdzie moja wiedza na temat elektroniki jest żadna, ale jako laik zaryzykuję twierdzenie, że nie jest to typowy element, a wykonany specjalnie na potrzeby CLS.
Co za tym idzie nie jest oznakowany w sposób umożliwiający odczytanie parametrów (czułość, pasmo w jakim pracuje).
Skoro nie mamy pojęcia w jakim zakresie IR pracuje ten element (lampa sterująca sieje zapewne w cały zakresie widma), należałoby to zbadać podłączając do styków miernik i oświetlając fotoelement różnymi długościami fali ( nie mam takiej możliwości ).
Żeby nie bawić się dalej w dobieranie mocy i pasma pracy diody IR, wlutowałem się w piny sensora i wyprowadziłem poprzez gniazdo PC na zewnątrz ( można zastosować dowolne gniazdo i wywiercić dodatkowy otwór w obudowie Sabiny, ja wykorzystałem do tego celu gniazdo synchronizacji TTL, którego nie używam ).
Zwarcie styków gniazda będzie dla lampy 1-ką w kodzie CLS, brak zwarcia styków 0-rem.
Analogicznie działa odbiornik Phottix – na sygnał radiowy zwiera styki stopki i gniazdo PC z boku obudowy.
Wystarczy teraz połączyć Sabinę z odbiornikiem Phottix kabelkiem PC/PC i każdy impuls radiowy będzie skutkował pojedynczym sygnałem CLS ( 1-ką ) dla lampy.
Oczywiście jeśli sygnał radiowy będzie spełniał zakładane przez nas parametry, o czym pisałem wcześniej.
Zobaczymy co z tego wyjdzie.
Ja tak się właśnie pobawiłem sb800 w trybie SU04 próbując ja wyzwolić czymś co miałem pod ręką, próbowałem za pomocą diody z aparatu nokii i nic, tak samo transmisją portem IR. I zastanawiam się czy to reagowanie SB na sygnał nie jest bardziej związane z jego dynamiką niźli z jego mocą. Spodziewam się że na wejściu (po foto odbiorniku) mamy jakiś układ różniczkujący i zmiana jasności musi być bardzo nagła aby sensor zadziałał.
Tezę te potwierdza mi fakt, że sb800 odpala bez problemu podczas uruchamiania się jarzeniówki w bardzo jasnym (w sensie światła dziennego) biurze, właśnie to testowałem.
Dlatego zastanawiam się, czy aby modyfikacja układu wyzwalania diory ir tak aby mieć maksymalna dynamikę jej "błysku" nie będzie konieczna.
Coś w stylu:
Ide pomierzyć delay RF-602
pozdrawiam,
Tomek
Jak wynika z wykresów (post 71 strona 9) sygnał z diody ma bardzo dobrą dynamikę. Niska jest moc sygnału, ale to udało się zwiększyć stosując cztery diody.
Lewe zbocze sygnału jest identyczne ( zakładam, że dalszy ciąg sygnału jest miej istotny, o ile w momencie jego wygaszenia mamy CLS-sowe 0-ro ).
Gdybym konstruował CLS i miał do dyspozycji żródło sygnału ( wyładowanie elektryczne w gazie ), które sieje sygnałem od podczerwieni po UV i dodatkowo fale elektromagnetyczne w zakresie od poniżej podczerwieni i do powyżej ultrafioletu miałbym do dyspozycji pełne spektrum sygnału do wyboru.
Biorąc pod uwagę zastosowanie (fotografia) zrezygnowałbym z części widzialnej widma ( z wiadomych względów ) i tak jak Nikon zdecydował się na zakres IR.
Jednak aby ograniczyć wpływ szumów i zakłóceń z tła, na które sensory IR są bardzo wrażliwe z racji powszechności zakresu IR w naturalnych warunkach, zdecydowałbym się na bardzo wąski wycinek tego pasma.
Jeśli sensor zastosowany w SB-800 nie jest typowym elementem światłoczułym stosowanym w elektronice, a wyprodukowany został w konkretnym celu; sądzę że pracuje on w bardzo wąskim i mało używanym przez inne urządzenia zakresie widma.
To by tłumaczyło fakt, że „świecenie” w Sabinę falą 925nm nie robi na niej żadnego wrażenia, natomiast reaguje na świetlówkę, która sieje pełnym spektrum podobnie jak lampa błyskowa.
Wczoraj zrobiłem też test, zgrywając CLS do komputera, a następnie odtwarzając zgrany sygnał, w ten sposób że komputer sterował układu jaki zrobiłem poprzez bazę tranzystora.
Niestety mój blaszak generuje spore pole elektromagnetyczne i kod był zafałszowany, gdyż pole elektomagnetyczne wzbudzało bazę tranzystora sterującego.
Jednak nawet w takich warunkach lampa powinna wydawać wydawać jakieś przypadkowe błyski.
Układ jaki zbudowałem opiera się na dalekosiężnym torze podczerwieni o zasięgu do 20m ( przy jednej diodzie, odbiornikiem jest TSOP1736 czyli element o dużej czułości ). W układzie były 4 diody zasilane impulsowo, więc sygnał musiał być potężny....
Sensor Sabiny pracuje na innej długości fali niż moje diody 925nm, tylko jaka jest to długość fali?
Skontaktuj się z nami