Większy prąd na diodę nadawczą (zmniejszyć R). w impulsie winna wytrzymać wiele.
Szukaj
Większy prąd na diodę nadawczą (zmniejszyć R). w impulsie winna wytrzymać wiele.
TymancjO /Tomasz Tomanek/
głównie |D800|D700|80-200/2.8|85/1.8|17-35/2.8|"...to jest moja wina, i moge ja zwalić na kogo chcę!" Homer Simpson
Tegp rezystora 4,7kOh już nie ma dawno go wywaliłemGdzie można dostać diody, które pełnią rolę lampy błyskowej w telefonach komórkowych ?
EDIT
Jednak nie, przecież dioda to nie lampa i pracuje selektywnie; dioda z komórki pewnie nie sieje podczerwienią
Trzeba zastosować mocniejszą diodę IR, właśnie wygrzebałem dane: LD 274 156mW TSIP5200 210mW, a i tak jest zbyt słaba![]()
Ostatnio edytowane przez Art Erie ; 05-05-2010 o 21:14
Błysk sterujący lampy wbudowanej (górny wykres )
Cztery diody IR TSIP5200 połączone ze sobą równolegle (dolny wykres),
Proszę nie zwracać uwagi na przebieg sygnału ( bazę tranzystora wysterowałem dotykając palcem).
Moc sygnału (amplituda) wydaje się być porównywalna![]()
Tak sobie pomyślałem czy przypadkiem nie może sie pojawić niespodziewany problem - analogicznie taki jak sprzeganie dźwięku mirkrofon - głośnik - wzmacniacz.
Czy nadajnik phottiksa nie będzie przesyłał radiowo nie tylko błyski sterujące, ale i odpowiedzi lampy zdalnej - jej przedbłyski służace pomiarom mocy. System CLS by wtedy zgłupiał.
Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.
W sumie, to tam można zrobić układ detekcji jak pisze Arek.
Wyładowanie w lampie to bądź co bądź WN i mocno "sieje" elektromagnetycznie, można to wykryć i tym odpalać układ.
Myślę jednak, że to problem na tę chwile drugorzędny.
Jak już zadziała, to będzie można doszlifować design.
Pozdrawiam,
Tomek
głównie |D800|D700|80-200/2.8|85/1.8|17-35/2.8|"...to jest moja wina, i moge ja zwalić na kogo chcę!" Homer Simpson
Zakładam osłonięcie czujnika czytającego błyski sterujące z lampy. Dodatkowo jest to element o niskiej czułości ; reaguje tylko na bezpośrednie światło lampy, całkowicie ignorując światło odbite od ścian. Jak to wszystko będzie okaże się w testach.
Nie chciało mi się tłumaczyć tekstu, ograniczyłem się jedynie do oglądania obrazków
Ale pomysł z czujnikiem bardzo dobry. Nie wyklucza to jednak możliwości zakłóceń o których napisał Jacek_Z ( zakłócenia będą również w polu elektromagnetycznym). Póki co chyba zostanę przy fotodiodzie, a jeśli będzie łapać wtórne informacje z lamp wyzwalanych, zastosuje się rezystor, albo coś w tym stylu.
Jeszcze nic nie działa, nie targujmy skóry na niedżwiedziuPóki co mamy zbliżoną wartość amplitudy sygnału z 4 diod IR, co nie znaczy, że jest to moc odpowiednio duża by czytała je Sabina.
Druga sprawa, to przebieg sygnału, który być może trzeba będzie nieco rozciągnąć.
Trzecią rzeczą jest sam Phottix, w dalszym ciągu pozostający w dyspozycji Pana listonosza
PS
Tomek, czy przy pomocy 555 ( o którym pisałem wczoraj ) da się ten sygnał odpowiednio ukształtować ( czytałem, że tak ) ?
Rezystorami P1 i P2
Ostatnio edytowane przez Art Erie ; 05-05-2010 o 22:29
Tak,
NE555 może być w konfiguracji jako generator pojedynczego impulsu (monostabilny). Tylko nie pamiętam tak z głowy dokładnej aplikacji.
Ale poszukam zaraz...
...np tu
http://elportal.pl/pdf/k01/19_11.pdf
lub
http://www.krzysztofg.elb.vectranet....imer_ne555.htm
potrzebujemy zatem impuls o czasie circa t1=5us.
czyli R~=1kOhm C~=5nF (dla schematu gen monostabilnego z PDFa, jak się nie buchłem)
W schemacie powyżej (w Twoim poście) mamy konfigurację dla gen bistabilnego (gen prostokąta). Wg mnie trzeba w nim wywalić potencjometr P1 (zewrzeć go).
Pozdrawiam,
Tomek
Ostatnio edytowane przez tymancjo ; 05-05-2010 o 23:12
OK. ten schemat który podałem jest w takim razie prawidłowy, chyba nie musisz już szukać.
Ważne: Czy ktoś już doczytał co jest w CLS-sie 0-em, a co 1-ką ? To znaczy chodzi mi konkretnie: lewe/prawe zbocze sygnału czy też sam sygnał ( pik ) / brak sygnału ?
przedytowałem poprzedni post.
Skontaktuj się z nami