Close

Strona 10 z 51 PierwszyPierwszy ... 8910111220 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 91 do 100 z 502

Wątek: Radiowy CLS

Domyślnie

A nie lepiej byłoby przetworzyć bezpośrednio na fale radiowe sygnał elektryczny, który idzie do palnika generującego przedbłyski. I pominąć w ten sposób zamianę IR na fale radiowe?

Gaduła Awatar Art Erie
    Miasto
    Prochowice/The Dark Side Of The Moon

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez freefly Zobacz posta
    A nie lepiej byłoby przetworzyć bezpośrednio na fale radiowe sygnał elektryczny, który idzie do palnika generującego przedbłyski. I pominąć w ten sposób zamianę IR na fale radiowe?
    Nie znam się na elektronice, ale taki sposób jest chyba niemożliwy do wykonania. W SB 800 błyskiem steruje prawdopodobnie procesor...
    Ingerencja w moc błysku jest możliwa w przypadku lamp studyjnych, gdzie jest to kwestią ładowania kondensatorów do określonej pojemności.
    Na dzień dzisiejszy rozwiązanie jakie zastosowałem w swojej lampie pozwala nam na całkowite pominięcie pominięcie diody ( sensora CLS ) w Sabinie i sterowanie sygnałami za pomocą zwierania i rozwierania styków w sekwencji:
    Sygnał radiowy - styki zwarte ( logiczna jedynka )
    Brak sygnału - styki rozwarte (logiczne zero )

Wysyłając odpowiednia sekwencję impulsów radiowych (skopiowanych ze sterowanika błysku ), możemy (prawdopodobnie) wysterować lampy w systemie CLS.

Do całej komunikacji wystarczy (hipoteza) nadajnik Phottix z fotodiodą i odbiornik Phottix połączony z gniazdem PC jakie wyprowadziłem na zewnątrz ( wciąż nie mam zestawu Phottix do testów ).
    Jak się wyrobię z czasem i znajdę chwilę, podłączę miernik do diody w SB 800 i sprawdzę reakcje na dostępne mi długości fali
    Na chwilę obecną mogę jedynie powiedzieć, że Sabina jest ślepa na fale o długości 925nm - czyli diody jakich użyłem przy próbach jej wysterowania (sprawdzone miernikiem).

EDIT

W każdym razie wydaje mi się, że jesteśmy juz blisko rozwiązania problemu
    Ostatnio edytowane przez Art Erie ; 06-05-2010 o 19:18

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Art Erie Zobacz posta
    Nie znam się na elektronice, ale taki sposób jest chyba niemożliwy do wykonania. W SB 800 błyskiem steruje prawdopodobnie procesor...
    Ingerencja w moc błysku jest możliwa w przypadku lamp studyjnych, gdzie jest to kwestią ładowania kondensatorów do określonej pojemności.
    Chodziło mi o to, żeby od układu sterującego błyskami, odciąć cały układ generujący przedbłyski - kondensator, palnik i sygnał z procesora sterującego zamienić na sygnał radiowy.

Gaduła Awatar Art Erie
    Miasto

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez freefly Zobacz posta
    Chodziło mi o to, żeby od układu sterującego błyskami, odciąć cały układ generujący przedbłyski - kondensator, palnik i sygnał z procesora sterującego zamienić na sygnał radiowy.
    Dokładnie rozumiem o co Ci chodzi, ale to o czym piszesz wydaje mi się trudniejsze do wykonania niż zbudowanie lampy błyskowej od podstaw.

Rozmowny Awatar andrstac
    Miasto
    Przededworze/Chmielnik/Kielce

Domyślnie

Ta fotodioda o której piszesz, to może być PN313

W sabinie są trzy fotodiody na schemacie, ta co podałem, oraz SP1CL3 służąca do pomiaru ilości światła wygenerowanego przez palnik (przy górnej krawędzi soczewki jest końcówka światłowodu, drugi koniec idzie właśnie do tej fotodiody) i PD411PI - ta służy najprawdopodobniej do pomiaru oświetlenia w trybie automatyki własnej lampy (nie występuje w SB600 co potwierdząłoby tę tezę). Dwie pierwsze fotodiody występują także w SB600. Co ciekawe, 800ka i 600ka opierają się na tych samych mikroprocesorach

Wracając do tematu, to myślę że jednak najlepiej pozostać przy optycznym sterowaniu (oczywiście przy pośrednictwie toru radiowego). Po pierwsze dlatego, że nie każdy będzie chciał rozebrać sabinę, po drugie pozbawić się właściwego CLS AWL, a po trzecie myślę że to potencjalne źródło problemów z dopasowaniem sygnału na styku phottix- elektronika lampy.
    Ostatnio edytowane przez andrstac ; 06-05-2010 o 21:37
    D7k, D80+MB;12-24/F4,70-200/F2.8,SB600,2xYN460II,3xRF602,A600+BH2,LP-FP200

Domyślnie

a każda z tych diod powinna wykryć bez problemu fale o tej długości

Gaduła Awatar Art Erie
    Miasto

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez andrstac Zobacz posta
    Ta fotodioda o której piszesz, to może być PN313
    [...]

Wracając do tematu, to myślę że jednak najlepiej pozostać przy optycznym sterowaniu (oczywiście przy pośrednictwie toru radiowego). Po pierwsze dlatego, że nie każdy będzie chciał rozebrać sabinę, po drugie pozbawić się właściwego CLS AWL, a po trzecie myślę że to potencjalne źródło problemów z dopasowaniem sygnału na styku phottix- elektronika lampy.
    Świetnie Wielkie dzięki za informację na temat tej diody. Tylko teraz nie wiem dlaczego dioda PNZ313 pracująca w paśmie 940nm nie wykrywa mi promieniowania z diody nadawczej o długości 925nm (to bardzo blisko jej największej czułości)?
    Nie mam tu na myśli sekwencji CLS, a oświetlenie tej diody podłączonej do miernika, przecież w takiej sytuacji powinna powinna przepuścić napięcie...
    Muszę powtórzyć poprzedni test wykonany „na kolanie”...

Właśnie dlatego, że nie każdy będzie chciał rozbierać Sabinę, drażę temat komunikacji poprzez tą diodę. W moim przypadku połączenie przez dodatkowe gniazdo PC jest wygodniejsze i przy takiej opcji zostanę.
    Tak przerobiona lampa nie traci nic ze swoich walorów ( poza kablowym TTL, ale można wmontować dodatkowe gniazdo nie pozbawiając się też możliwości sterowania TTL-em przez kabel). Z gniazdem PC wpiąłem się do diody równolegle, więc lampę w dalszym ciągu można wyzwalać z poziomu body, czy SU 800 w standardowy sposób korzystając z CLS w paśmie IR.

EDIT

Popełniam gdzieś szkolny błąd, tylko jeszcze nie wiem gdzie
    Ostatnio edytowane przez Art Erie ; 06-05-2010 o 22:23

Domyślnie

Musi wyzwalać,

Właśnie sprawdziłem, SB800 w trybie SU daje się wyzwalać pilotem z tunera Nki z odległości około 20cm, tak samo pilot z TV Panasonica (około 50cm).
    Więc pozwolę sobie wnosić, że to może jednak kwestia dynamiki "migania" diody ir.

Z innej beczki. Nie dało się przemierzyć delaya jakie mają rf-602, bo nadajniki tego cholerstwa zachowują sie nader dziwnie. Przy próbie wyzwolenia przez zwarcie na stopce masa+środkowy pin, zdychają i wracają do życia dopiero po około 5 min bez baterii. Nie mam zielonego pojęcia dlaczego.

Pozdrawiam,
    Tomek
    TymancjO /Tomasz Tomanek/
    głównie |D800|D700|80-200/2.8|85/1.8|17-35/2.8|
    "...to jest moja wina, i moge ja zwalić na kogo chcę!" Homer Simpson

Gaduła Awatar Art Erie
    Miasto

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tymancjo Zobacz posta
    Musi wyzwalać,

Właśnie sprawdziłem, SB800 w trybie SU daje się wyzwalać pilotem z tunera Nki z odległości około 20cm, tak samo pilot z TV Panasonica (około 50cm).
    Więc pozwolę sobie wnosić, że to może jednak kwestia dynamiki "migania" diody ir.
    Potwierdzam!
    Gdzieś popełniłem błąd mierząc przejście przez diodę w Sabinie.
    Moja SB 800 w trybie SU również wyzwala się pilotem od TV, a nawet palcem ( gdy zwieram styki wyprowadzonego gniazda PC.
    Mój testowy nadajnik IR też działa OK

Problemem jest więc struktura sygnału CLS, choć nie do końca bo wina niepowodzeń może też leżeć w prymitywnych warunkach testów jakie robiłem.
    Sądzę, że jutro przyjdzie już Phottix i będę mógł przekazać sygnał na większą odległość bez podejrzeń, że łapię dziki sygnał z lampy, albo że zakłócenia z kompa aktywują mi bazę tranzystora sterującego.
    Najpierw wszystko połączę po kabelku PC, a jeśli testy wyjdą poprawnie dodamy wyzwalanie przez fotodiodę. Jesli nie to będziemy kombinować z kształtem sygnału
    Ostatnio edytowane przez Art Erie ; 06-05-2010 o 22:54

Domyślnie

Czyli mamy krok do przodu.

Jak dam radę, to pokupuje sobie jutro jakies elementy nic nie mam i spróbuję zrobić "przewodowy" transmiter CLS'a, Jak zadziała to potem sie to spróbuje "uradiować".

Pozdrawiam,
    Tomek
    TymancjO /Tomasz Tomanek/
    głównie |D800|D700|80-200/2.8|85/1.8|17-35/2.8|
    "...to jest moja wina, i moge ja zwalić na kogo chcę!" Homer Simpson

Strona 10 z 51 PierwszyPierwszy ... 8910111220 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów