Close

Strona 7 z 51 PierwszyPierwszy ... 5678917 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 61 do 70 z 502

Wątek: Radiowy CLS

Gaduła Awatar Art Erie
    Miasto
    Prochowice/The Dark Side Of The Moon

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tymancjo Zobacz posta
    Niby tak, jednak te nasze zabawki to typowo nieco inna liga, prądy nominalne rzędu 4kA
    Wszystko jest ciekawe

Wrzucam kolejną fotkę do analizy przez osoby zorientowane w temacie

Widok płytki nadajnika Phottix II ( z drugiej strony nie ma nic ciekawego ).

Szukamy czegoś co może nam przeszkadzać zmieniając nadawany sygnał ( ma być pojedyńczy pik ), tak jak kondensator C2 w odbiorniku.

Domyślnie

Hm,

Tutaj kondycjonowanie moim zdaniem winno być na wejściu układu U1 (bodaj nóżka 3). Jednak nie widać niczego co dawało by dodatkową stałą czasową. Wyzwolenie z aparatu jak i przycisku test, jest chyba na tyle wyraźne, że nie trzeba go dodatkowo formatować. "Drganie styków" można wyeliminować w scalaku na wejściu (programowo np).

mamy tu układy RC (C5 R6 C4 C3) Ale to obwód nadajnika (tak mi się wydaje) sterowany tranzystorem Q2. Baza, nóżka 1 (Q2) przez dzielnik R4 R5 jest podpięta pod nóżkę 1 (U1), która ani chybi jest wyjściem sygnału cyfrowego z naszego scalaka. Nie ma tu już żadnego prostego wydłużania impulsu.

Droga jest taka:

Wykrywamy sygnał ze stopki (*)-> scalak zaczyna nadawać transmisje szeregową -> układ Q2 + oscylator SAW1 moduluje ten sygnał na nośną 433MHz.

(*) - to miejsce gdzie potencjalnie może być jakieś kondycjonowanie sygnału - ale nie widzę tutaj nic takiego w układzie.

Moja interpretacja tego co na płytce nadajnika (na ile mogłem się przyjrzeć i rozeznać)

ref:
    http://tradeshow.globalsources.com/t...ach_id=1307541
    (3EM -> 3EM MMBTH10L Mot N SOT23 VHF amp 650MHz fT -> http://www.datasheetcatalog.org/data...ok63f3lh7y.pdf )

Pozdrawiam,
    Tomek
    TymancjO /Tomasz Tomanek/
    głównie |D800|D700|80-200/2.8|85/1.8|17-35/2.8|
    "...to jest moja wina, i moge ja zwalić na kogo chcę!" Homer Simpson

Gaduła Awatar Art Erie
    Miasto

Domyślnie

Super! Wielkie dzięki, że to rozrysowałeś Teraz widać wszystko wyrażnie i chyba rzeczywiście w nadajniku nie czekają nas żadne niespodzianki

Domyślnie

Sorry, że post pod postem ale nie chce mieszać nieco odrębnych wątków.

W podanym wcześniej linku
    http://dptnt.com/2009/11/nikon-cls-a...ghting-part-i/

Mamy dokładnie pomierzone i rozrysowane co się w CLS dzieje. To znaczy, że nie będę już bawił się w szybka kamerę żeby sobie zobaczyć te błyski, po co wywarzać otwarte drzwi.

Inna sprawa, będę drążył temat szybkości transmisji jakiej potrzebujemy. Analizując zapisy jakie mamy w podlinkowanym wpisie można znaleźć chyba najbliżej położone siebie indywidualne impulsy sterujące z systemu CLS

Impulsy następują w "odległości" 0,0002s czyli musimy mieć możliwość wysłać sygnał i po 20us wysłać następny. Czyli żeby było nieco zapasu mówimy tutaj o przesyłaniu sygnałów z częstotliwością ~10kHz. Niby niewiele jak dla podnośnej 433MHz, tylko nie wiem ile impulsów (na wyjściu scalaka) składa się na przesłanie pojedynczego "PIK" i ile układom (w nadajniku i potem w odbiorniku) zajmuje zakodowanie -> (przesłanie) -> odkodowanie sygnału.

Postaram się jutro zobaczyć jak dają sobie rade RF-602, w sensie jaki jest delay przesłania impulsu i co za tym idzie jak wysoko z f uda się pójść.

Pozdrawiam,
    Tomek

Domyślnie

Śledzę wątek od początku i żałuję, że mnie nie stać na lampy obsługujące cls
    Na tej stronie można popatrzeć, jaką prędkość oferują takie tanie moduły radiowe (zwykle ok 5kbps): http://www.dinodirect.com/Wireless-Alarm-Remote-2013/
    Informacje o tym ile impulsów zajmuje kodowanie sygnału powinno się dać znaleźć w datasheecie, tylko jaki to scalak?
    Jeśli chodzi o delay, to u mnie z d70s i sb-25 mogłem zejść na PT-04 do czasu 1/800s i (jeśli dobrze pamiętam) nie było widać różnicy w jasności, czyli cały błysk się zarejestrował. Jeżeli błysk trwa 1/1000s, to by oznaczało, że delay ma max. 1/4000s.

Gaduła Awatar Art Erie
    Miasto

Domyślnie

Sorry, że post pod postem ale nie chce mieszać nieco odrębnych wątków.

W podanym wcześniej linku
    http://dptnt.com/2009/11/nikon-cls-a...ghting-part-i/

Mamy dokładnie pomierzone i rozrysowane co się w CLS dzieje. To znaczy, że nie będę już bawił się w szybka kamerę żeby sobie zobaczyć te błyski, po co wywarzać otwarte drzwi.

Inna sprawa, będę drążył temat szybkości transmisji jakiej potrzebujemy. Analizując zapisy jakie mamy w podlinkowanym wpisie można znaleźć chyba najbliżej położone siebie indywidualne impulsy sterujące z systemu CLS

Impulsy następują w "odległości" 0,0002s czyli musimy mieć możliwość wysłać sygnał i po 20us wysłać następny. Czyli żeby było nieco zapasu mówimy tutaj o przesyłaniu sygnałów z częstotliwością ~10kHz. Niby niewiele jak dla podnośnej 433MHz, tylko nie wiem ile impulsów (na wyjściu scalaka) składa się na przesłanie pojedynczego "PIK" i ile układom (w nadajniku i potem w odbiorniku) zajmuje zakodowanie -> (przesłanie) -> odkodowanie sygnału.

Postaram się jutro zobaczyć jak dają sobie rade RF-602, w sensie jaki jest delay przesłania impulsu i co za tym idzie jak wysoko z f uda się pójść.

Pozdrawiam,
    Tomek
    Dokładnie tak Jak pisałem wcześniej wystarczył mi jeden rzut oka na wykresy i nie wnikałem już dalej co oznaczają 0-ra i 1 -ki, czyli sama sekwencja CLS
    Z RF-602 nie będzie najmniejszego problemu, pracują na większej częstotliwości 2,4GHz

Cytat Zamieszczone przez arek-hs Zobacz posta
    Śledzę wątek od początku i żałuję, że mnie nie stać na lampy obsługujące cls
    Na tej stronie można popatrzeć, jaką prędkość oferują takie tanie moduły radiowe (zwykle ok 5kbps): http://www.dinodirect.com/Wireless-Alarm-Remote-2013/
    Informacje o tym ile impulsów zajmuje kodowanie sygnału powinno się dać znaleźć w datasheecie, tylko jaki to scalak?
    Jeśli chodzi o delay, to u mnie z d70s i sb-25 mogłem zejść na PT-04 do czasu 1/800s i (jeśli dobrze pamiętam) nie było widać różnicy w jasności, czyli cały błysk się zarejestrował. Jeżeli błysk trwa 1/1000s, to by oznaczało, że delay ma max. 1/4000s.
    Ale każdego będzie stać na radiowe sterowanie CLS
    Pozostaje zbierać na lampy

433MHz spokojnie przenosi sygnał RC5, czyli kilka razy więcej niż 10kHz Z kolei sekwencja CLS to wielkość rzędu kilkunastu bitów, więc do 5kbps mamy duuży zapas

EDIT

Dla dociekliwych tutaj http://sklep.avt.com.pl/p/pl/48442/r...any+uklad.html jest dużo informacji ( plik .pdf ), wprawdzie totyczą one RC5, ale jest to punkt odniesienia do CLS (mam nadzieję, że nie będziemy musieli programować procesora
    Ostatnio edytowane przez Art Erie ; 05-05-2010 o 17:04

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Art Erie Zobacz posta
    Układ 2 tranzystorów ( Darlington - czy jak tam się to pisze ) ma za zadanie impulsowe zasilenie diody nadawczej w celu zwiększenia mocy nadawania, co ma docelowo zagwarantować komunikację z Sabiną
    Darlington ma sens jeśli 2. z tranzystorów jest wysokoprądowy (chyba że chcesz uzyskać duże wzmocnienie, ale nie wydaje mi się bo w tym przypadku chodzi tylko o włączanie/wyłączanie diody)
    http://pl.wikipedia.org/wiki/Uk%C5%82ad_Darlingtona
    http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1073780.html

Jakby co także służę zakurzoną wiedzą elektronika.

Gaduła Awatar Art Erie
    Miasto

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez piochoo Zobacz posta
    Darlington ma sens jeśli 2. z tranzystorów jest wysokoprądowy (chyba że chcesz uzyskać duże wzmocnienie, ale nie wydaje mi się bo w tym przypadku chodzi tylko o włączanie/wyłączanie diody)
    http://pl.wikipedia.org/wiki/Uk%C5%82ad_Darlingtona
    http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1073780.html

Jakby co także służę zakurzoną wiedzą elektronika.
    Tak chodzi o zasilanie impulsowe diody (wzmocnione), by miała „kopa”.
    Dzięki za deklarowaną pomoc, przydadzą się każde dodatkowe dwie półkule
    Jeśli zauważysz błędy w schematach, lub rozumowaniu daj znać

Zmontowałem do testów układ nadawczy IR, może nie wygląda to profesjonalnie ale działa

Wprowadziłem pewne zmiany a mianowicie diodę LD274 zastąpiłem diodą TSIP5200, wywaliłem też rezystor R1 4,7k gdyż dioda nie chciała „świecić” (jeśli będzie się palić, trzeba będzie dać jakiś mały rezystor); dołożyłem też jeden kondensator ( w sumie jest 3000uF zamiast 2000uF).
    Teraz już wszystko działa i emituje piękne impulsy IR
    Czekamy więc na listonosza, zestaw Phottix jest w jego rękach

Domyślnie

tak chodzi o zasilanie impulsowe diody (wzmocnione), by miała „kopa”.
    tutaj sygnał sterujący jest na tyle duży że darlington nie wniesie nic wielkiego, ale też nie zaszkodzi.

Czekamy więc na listonosza, zestaw Phottix jest w jego rękach
    To w międzyczasie można połączyć oba przetworniki zamiast photixem kabelkiem, i już będziemy wiedzieć że sama zmiana sygnałów światło -> "prąd" -> światło, działa poprawnie i wyzwala zdalną sabinkę. Potem jak podepnie się tor radiowy i przestanie działać, będziemy wiedzieć, że to w nim tkwi problem.

So far so good !

Pozdrawiam,
    Tomek
    Ostatnio edytowane przez tymancjo ; 05-05-2010 o 19:59 Powód: 12h w pracy.

Gaduła Awatar Art Erie
    Miasto

Domyślnie

tutaj sygnał sterujący jest na tyle duży że darlington nie wniesie nic wielkiego, ale też nie zaszkodzi.

To w międzyczasie można połączyć oba przetworniki zamiast photixem kabelkiem, i już będziemy wiedzieć że sama zmiana sygnałów światło -> "prąd" -> światło, działa poprawnie i wyzwala zdalną sabinkę. Potem jak podepnie się tor radiowy i przestanie działać, będziemy wiedzieć, że to w nim tkwi problem.

So far so good !

Pozdrawiam,
    Tomek
    Zrobiłem inny test.

Bazę BC548B wysterowałem fotodiodą błyskając na nią sekwencją CLS z lampy wbudowanej.
    Dioda podłączona do komputera, odbierała kolejno sekwencję z lampy wbudowanej ( górny wykres ), a następnie impulsy z diody nadawczej IR ( dolny wykres ).

Wykresy w dużym powiększeniu przedstawiają jedynie mały fragment sygnałów CLS.
    Dokładnie widać różnicę przebiegów. Lewe zbocze sygnału pokrywa się nam idealnie. Jednak sygnał z diody IR szybko się wygasza, a jednocześnie ma znacznie mniejszą amplitudę.
    Moim zdaniem dioda nadawcza ma zbyt mały impuls by jej sygnał był czytelny dla SB 800.
    Z przesunięciem prawego zbocza sygnału można sobie poradzić , ale najpierw potrzebny jest mocniejszy sygnał (4 diody ??? )

Oczywiście proszę opinię na ten temat

Strona 7 z 51 PierwszyPierwszy ... 5678917 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów