Close

Pokaż wyniki od 1 do 10 z 502

Wątek: Radiowy CLS

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Art Erie Zobacz posta
    Układ 2 tranzystorów ( Darlington - czy jak tam się to pisze ) ma za zadanie impulsowe zasilenie diody nadawczej w celu zwiększenia mocy nadawania, co ma docelowo zagwarantować komunikację z Sabiną
    Darlington ma sens jeśli 2. z tranzystorów jest wysokoprądowy (chyba że chcesz uzyskać duże wzmocnienie, ale nie wydaje mi się bo w tym przypadku chodzi tylko o włączanie/wyłączanie diody)
    http://pl.wikipedia.org/wiki/Uk%C5%82ad_Darlingtona
    http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1073780.html

Jakby co także służę zakurzoną wiedzą elektronika.

Gaduła Awatar Art Erie
    Miasto
    Prochowice/The Dark Side Of The Moon

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez piochoo Zobacz posta
    Darlington ma sens jeśli 2. z tranzystorów jest wysokoprądowy (chyba że chcesz uzyskać duże wzmocnienie, ale nie wydaje mi się bo w tym przypadku chodzi tylko o włączanie/wyłączanie diody)
    http://pl.wikipedia.org/wiki/Uk%C5%82ad_Darlingtona
    http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1073780.html

Jakby co także służę zakurzoną wiedzą elektronika.
    Tak chodzi o zasilanie impulsowe diody (wzmocnione), by miała „kopa”.
    Dzięki za deklarowaną pomoc, przydadzą się każde dodatkowe dwie półkule
    Jeśli zauważysz błędy w schematach, lub rozumowaniu daj znać

Zmontowałem do testów układ nadawczy IR, może nie wygląda to profesjonalnie ale działa

Wprowadziłem pewne zmiany a mianowicie diodę LD274 zastąpiłem diodą TSIP5200, wywaliłem też rezystor R1 4,7k gdyż dioda nie chciała „świecić” (jeśli będzie się palić, trzeba będzie dać jakiś mały rezystor); dołożyłem też jeden kondensator ( w sumie jest 3000uF zamiast 2000uF).
    Teraz już wszystko działa i emituje piękne impulsy IR
    Czekamy więc na listonosza, zestaw Phottix jest w jego rękach

Domyślnie

tak chodzi o zasilanie impulsowe diody (wzmocnione), by miała „kopa”.
    tutaj sygnał sterujący jest na tyle duży że darlington nie wniesie nic wielkiego, ale też nie zaszkodzi.

Czekamy więc na listonosza, zestaw Phottix jest w jego rękach
    To w międzyczasie można połączyć oba przetworniki zamiast photixem kabelkiem, i już będziemy wiedzieć że sama zmiana sygnałów światło -> "prąd" -> światło, działa poprawnie i wyzwala zdalną sabinkę. Potem jak podepnie się tor radiowy i przestanie działać, będziemy wiedzieć, że to w nim tkwi problem.

So far so good !

Pozdrawiam,
    Tomek
    Ostatnio edytowane przez tymancjo ; 05-05-2010 o 19:59 Powód: 12h w pracy.
    TymancjO /Tomasz Tomanek/
    głównie |D800|D700|80-200/2.8|85/1.8|17-35/2.8|
    "...to jest moja wina, i moge ja zwalić na kogo chcę!" Homer Simpson

Gaduła Awatar Art Erie
    Miasto
    Prochowice/The Dark Side Of The Moon

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tymancjo Zobacz posta
    tutaj sygnał sterujący jest na tyle duży że darlington nie wniesie nic wielkiego, ale też nie zaszkodzi.

To w międzyczasie można połączyć oba przetworniki zamiast photixem kabelkiem, i już będziemy wiedzieć że sama zmiana sygnałów światło -> "prąd" -> światło, działa poprawnie i wyzwala zdalną sabinkę. Potem jak podepnie się tor radiowy i przestanie działać, będziemy wiedzieć, że to w nim tkwi problem.

So far so good !

Pozdrawiam,
    Tomek
    Zrobiłem inny test.

Bazę BC548B wysterowałem fotodiodą błyskając na nią sekwencją CLS z lampy wbudowanej.
    Dioda podłączona do komputera, odbierała kolejno sekwencję z lampy wbudowanej ( górny wykres ), a następnie impulsy z diody nadawczej IR ( dolny wykres ).

Wykresy w dużym powiększeniu przedstawiają jedynie mały fragment sygnałów CLS.
    Dokładnie widać różnicę przebiegów. Lewe zbocze sygnału pokrywa się nam idealnie. Jednak sygnał z diody IR szybko się wygasza, a jednocześnie ma znacznie mniejszą amplitudę.
    Moim zdaniem dioda nadawcza ma zbyt mały impuls by jej sygnał był czytelny dla SB 800.
    Z przesunięciem prawego zbocza sygnału można sobie poradzić , ale najpierw potrzebny jest mocniejszy sygnał (4 diody ??? )

Oczywiście proszę opinię na ten temat

Uprawnienia umieszczania postów