Close

Strona 5 z 51 PierwszyPierwszy ... 3456715 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 502

Wątek: Radiowy CLS

Gaduła Awatar Art Erie
    Miasto
    Prochowice/The Dark Side Of The Moon

Domyślnie

OK! Dzięki
    Na testy czasu synchronicacji przyjdzie czas póżniej.

Tak dla zobrazowania jeszcze działania CLS jeszcze jeden zapis

U góry zapis sekwencji błysków SB 800 w trybie RPT 4x100Hz

Na dole sekwencja sterująca CLS - jak widać demon szybkości to to nie jest

EDIT

Zapis CLS jest oczywiście szczątkowy, to znaczy widoczny jest tylko początek, reszta nie zmieściła się na monitorze (zależało mi na zachowaniu proporcji przebiegu czasowego)
    Ostatnio edytowane przez Art Erie ; 30-04-2010 o 01:12

Gaduła Awatar Art Erie
    Miasto

Domyślnie

Dziś mogę pokazać już zapis sygnału wysłanego przez lampę błyskową ( body) i sygnał przekazany przez PHOTTIX (pojedynczy sygnał)

Niestety wyrażnie widać ( proszę zwrócić uwagę na przebiegi czasowe ), że PHOTTIX nie nadaje się do przekazania sygnałów sterujących CLS ze względu na długość pojedynczego impulsu.
    Wydłużenie czasu pojedynczego sygnału PHOTTIX ma zapewne duże znaczenie przy zwarciu styków lampy błyskowej, aby uzyskać pewność wyzwolenia lampy wyzwalanej.

Podejrzewam, że za tak dużą zwłokę są odpowiedzialne elementy oznaczone żółta kropką w dolnej części układu.

Czyli kondensator C2 rozładowujący się przez rezystor R3. Po zmostkowaniu tych elementów PHOTTIX powinien już działać "poprawnie"
    Ostatnio edytowane przez Art Erie ; 04-05-2010 o 17:01

Domyślnie

wow! WALCZ!
    coś czuję że zrobisz to szybciej niż pocket wizard

Domyślnie

Hm... Ja bym zrobił tak:
    1. Rozebrał SU-800
    2. Moduł nadajnika IR zamienił modułem nadajnika radiowego.
    3. Złożył SU-800

potem...

1. Rozebrał SB-800
    2. Moduł odbiornika IR zastąpiłbym odbiornikiem radiowym.
    3. Złożyłbym SB-800

potem...

1. Otworzyłbym piwko.
    2. Cieszyłbym się radiowym CLS'em.
    3. Brak mi pomysłu...

Oczywiście to tylko teoria (która niezbyt często idzie w parze z praktyką)

Cytat Zamieszczone przez Art Erie Zobacz posta
    Niestety wyrażnie widać ( proszę zwrócić uwagę na przebiegi czasowe ), że PHOTTIX nie nadaje się do przekazania sygnałów sterujących CLS ze względu na długość pojedynczego impulsu.
    Przypomniało mi się coś...
    A czy z falami radiowymi nie jest tak jak ze światłem? Tzn. im mniejsze natężenie tym krótszy impuls?
    Tzn. Np. Błysk światła 1/1 mocy trwa powiedzmy 1/1000s a błysk o 1/128 mocy trwa tylko 1/30.000s.
    Może jak damy dużą moc sygnału radiowego (w takim Phottixie) to impuls musi być dość "solidny", żeby jego część doleciała do odbiornika po przebyciu 100m w "gęstej" atmosferze. W próżni pewnie nie ma takich strat i impuls może być słabszy.

No nie wiem... może mylne mam rozumowanie. Światło raz wykazuje budowę falową, a raz występuje jako strumień cząsteczek, dlatego tak trudno nam zrozumieć jego istotę i zasadę działania
    Ostatnio edytowane przez ekonet ; 10-05-2010 o 10:06 Powód: łączenie
    D40 | 18-55 | SD-2GB | UV-52mm | Trumny z tektury falistej | Patenty | Nikon? | Ostre Koło | RENTANAL

Gaduła Awatar Art Erie
    Miasto

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tommy Zobacz posta
    wow! WALCZ!
    coś czuję że zrobisz to szybciej niż pocket wizard
    Po tym jak odczytałem ten wydłużony impuls z PHOTTIX'a miałem już zamówić manele i poskładać wszystko od podstaw, tylko że zbudowałbym dokładnie to samo...
    Przejrzałem dokładnie płytkę i znalazłem ten kondensator odpowiedzialny za wydłużenie impulsu

Cytat Zamieszczone przez Skibek Zobacz posta
    Hm... Ja bym zrobił tak:
    1. Rozebrał SU-800
    3. Złożył SU-800

potem...

1. Rozebrał SB-800
    3. Złożyłbym SB-800

potem...

1. Otworzyłbym piwko.
    3. Brak mi pomysłu...

Nie zamierzam ingerować w w budowę sterownika, ani przez stopkę, ani tym bardziej przez rozbieranie lampy.
    Sprawa jest znacznie bardziej prosta niż myślisz
    Wystarczy rozebrać Sabinę (wow ) i połączyć nóżki fotodiody ze stykami odbiornika PHOTTIX ( sanki, lub gniazdo PC ). Będzie działać na bank

Przypomniało mi się coś...
    A czy z falami radiowymi nie jest tak jak ze światłem? Tzn. im mniejsze natężenie tym krótszy impuls?
    Tzn. Np. Błysk światła 1/1 mocy trwa powiedzmy 1/1000s a błysk o 1/128 mocy trwa tylko 1/30.000s.
    Może jak damy dużą moc sygnału radiowego (w takim Phottixie) to impuls musi być dość "solidny", żeby jego część doleciała do odbiornika po przebyciu 100m w "gęstej" atmosferze. W próżni pewnie nie ma takich strat i impuls może być słabszy.
    Coś około tego, jednak trochę inaczej

PHOTTIX pracuje na częstotliwości 433MHz, natomiast CLS to jakieś tam Hz ( no może kHz – nie zgłębiałem tematu, bo dla projektu jest to nieistotne).
    Wystarczy informacja, że fale radiowe mają częstotliwość o rząd wielkości większą niż sygnał CLS.
    Dzięki temu możemy przenieść przed błyski sterujące z bardzo dużą dokładnością, czyli ten błysk który trwa 1/1000 sekundy możemy obejrzeć w „powiększeniu”. Nic więc nie stoi na przeszkodzie by taką informację przenieść na drodze radiowej. [/QUOTE]

No nie wiem... może mylne mam rozumowanie. Światło raz wykazuje budowę falową, a raz występuje jako strumień cząsteczek, dlatego tak trudno nam zrozumieć jego istotę i zasadę działania
    To zależy jak na to patrzeć. Światło możemy opisać jako falę, albo jako strumień kwantów. Samo światło się nie zmienia, zmienną jest tylko to czy patrzymy na nie z punktu widzenia Newton'a, czy Einstein'a ,ale tym też nie będziemy się zajmować

Mam już kolejne info na temat tej chińskiej konstrukcji

Element oznaczony na niebiesko to transportor (zabezpiecza elektronikę do napięcia 600V izolując galwanicznie obie strony układu ), choć łobuzy opisali go jako mostek prostowniczy ( pewnie dla zmylenia przeciwnika ).
    Interesującym więc nas punktem będzie ten oznaczony czerwoną kropką, gdyż właśnie w tym miejscu pojawia się napięcie sterujące (+) czyli prosto z tranzystora FZT857 (też zamazali oznaczenia ) ; po drugiej stronie nie ma już nic poza zwarciem styków na "sygnał z radia"
    Właśnie z tego miejsca trzeba będzie wyprowadzić sterowanie na bazę tranzystora sterującego diodą IR, lub układ NE555 ( jeszcze nie wiem jakie rozwiązanie zastosuję).

EDIT

Sterując diodą IR poprzez tranzystor "czystym sygnałem" powinniśmy otrzymać ( tak mi się wydaje ) sygnał będą cy lustrzanym odbiciem błysków lampy.
    Poniższe zdjęcie przedstawia zapis przedbłysku lampy ( na górze ). Dzięki zastosowanie NE555, możemy poprawić sygnał na bardziej "cyfrowy" ( u dołu zdjęcia ), wyregulować jego długość, oraz stopień wypełnienia; ale mam nadzieję, że nie będzie to konieczne

Ostatnio edytowane przez Art Erie ; 04-05-2010 o 19:23

Domyślnie

Witam,

Patrze na to wszystko i myślę sobie tak. Ideowo pomysł jest słuszny zastanawiam się tylko nad tym czy wydajność przesyłu radiowego opartego na dostępnych elementach wystarczy.

Czytając te dane: http://waalsdorp.nl/~alson/CLS-wireless-protocol/

Widać, że idea kodowania w CLS jest oparta na interwałach pomiędzy poszczególnymi błyskami sterującymi.
    Patrząc na pokazane oscylogramy widać, że mamy tam czasy rzędu 0,1ms pomiędzy impulsami. (podziałka na oscylogramach ma 0,5ms). Jeżeli jeszcze czasy te maja być sensownie różnicowane to właściwie trzeba już mierzyć na poziomie przynajmniej dziesiątek us. czyli mówimy już o przesyłaniu impulsów na poziomie setek kiloherców.

I to jako tako niby nie jest nie do zrobienia, tylko taki sygnał z pottixa czy innego wyzwalacza to znowuż nie tylko impuls, ale także całe kodowanie plus impuls (żeby wiedzieć że to sygnał z naszego nadajnika, a nie jakieś zakłócenie).
    I tutaj się zastanawiam, czy po prostu jesteśmy w stanie zdążyć na tyle szybko. Chociaż podnośna jest w MHz więc...

Nie wiem, czy w oparciu o twój układ robiłeś pomiary opóźnienia jakie wnosi sama transmisja błysku via radio - początek błysku na body -> początek błysku na zdalnej lampie. To dało by jakiś pogląd na to co robi ten układ.

Sama idea jest super, i gratuluje zaparcia. W razie czego służę moja nieco zakurzona już wiedzą elektronika.

Pozdrawiam,
    Tomek
    TymancjO /Tomasz Tomanek/
    głównie |D800|D700|80-200/2.8|85/1.8|17-35/2.8|
    "...to jest moja wina, i moge ja zwalić na kogo chcę!" Homer Simpson

Domyślnie

Hm... Ja bym zrobił tak:
    1. Rozebrał SU-800
    3. Złożył SU-800

potem...

1. Rozebrał SB-800
    3. Złożyłbym SB-800

potem...

1. Otworzyłbym piwko.
    3. Brak mi pomysłu...

W SU 800 nadajnikiem IR jest mały palniczek lampy błyskowej przykryty filtrem wykonanym z takiego samego materiału jak filtr podczerwieni SG-3IR do wbudowanej lampy błyskowej.

Gaduła Awatar Art Erie
    Miasto

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tymancjo Zobacz posta
    Witam,

Patrze na to wszystko i myślę sobie tak. Ideowo pomysł jest słuszny zastanawiam się tylko nad tym czy wydajność przesyłu radiowego opartego na dostępnych elementach wystarczy.

Czytając te dane: http://waalsdorp.nl/~alson/CLS-wireless-protocol/

Widać, że idea kodowania w CLS jest oparta na interwałach pomiędzy poszczególnymi błyskami sterującymi.
    Patrząc na pokazane oscylogramy widać, że mamy tam czasy rzędu 0,1ms pomiędzy impulsami. (podziałka na oscylogramach ma 0,5ms). Jeżeli jeszcze czasy te maja być sensownie różnicowane to właściwie trzeba już mierzyć na poziomie przynajmniej dziesiątek us. czyli mówimy już o przesyłaniu impulsów na poziomie setek kiloherców.
    Z tekstem zapoznam się póżniej, w każdym razie dzięki za link.
    Z moich testów wynika coś innego, a mianowicie:

Tak wygląda zapis sygnału z pilota RTV (prawdopodobnie kodowanie RC5 ) u góry.
    I błyski sterujące CLS u dołu.

i jeszcze raz to samo, jako porównanie pojedynczego sygnału

Wydaje mi się, że CLS nie może przesyłać sygnałów na poziomie Mega, czy Ghz. Wynika to z samych przedbłysków lampy, która nie jest się w stanie wygasić w tak krótkim czasie.
    Zakładając, że najkrótszy czas błysku to 1/1000s + czas na całkowite wygaszenie palnika, czas pojedynczego sygnału musi być zdecydowanie dłuższy.
    Jeśli jednak Twoja uwaga jest słuszna, będę musiał podnieść częstotliwość.

Cytat Zamieszczone przez tymancjo Zobacz posta
    I to jako tako niby nie jest nie do zrobienia, tylko taki sygnał z pottixa czy innego wyzwalacza to znowuż nie tylko impuls, ale także całe kodowanie plus impuls (żeby wiedzieć że to sygnał z naszego nadajnika, a nie jakieś zakłócenie).
    I tutaj się zastanawiam, czy po prostu jesteśmy w stanie zdążyć na tyle szybko. Chociaż podnośna jest w MHz więc...

Nie wiem, czy w oparciu o twój układ robiłeś pomiary opóźnienia jakie wnosi sama transmisja błysku via radio - początek błysku na body -> początek błysku na zdalnej lampie. To dało by jakiś pogląd na to co robi ten układ.

Sama idea jest super, i gratuluje zaparcia. W razie czego służę moja nieco zakurzona już wiedzą elektronika.

Pozdrawiam,
    Tomek
    Takich testów jeszcze nie robiłem, gdyż urządzenie jeszcze nie pracuje. Swoją logikę opieram na tym, że lampa nie błyśnie, dopóki nie będzie miała pełnych instrukcji jak to zrobić. A skoro inne urządzenia radiowe tego typu dają radę...
    Niestety elektronikiem jestem raczej „atomowym”, od jakiegoś tygodnia rozgryzam temat posiłkując się wiadomościami z netu
    Wszelka pomoc będzie więc dla mnie nieoceniona
    Na początek....

Sygnał z nadajnika mamy na drugim pinie u góry płytki, wchodzi do scalaka ( tam jest obrabiany i wzmacniany ), następnie przez R2 idzie na tranzystor sterujący Q1 i przez rezystor R3 ( kondensator C2 do wywalenia ) do tranzystora wzmacniającego sygnał i wychodzi nam (na prawym górnym pinie) transoptora D1.
    Teraz zakładamy, że jest to nasz „właściwy” sygnał sterujący, który chcemy zmienić na sygnał IR.
    Kierujemy więc go na bazę tranzystora T2 ( foto niżej )

Liczę tutaj, że procesor w Sabinie poradzi sobie z filtrowaniem „śmieci”.

Jeśli jednak nie poradzi sobie, chcę spróbować wyemitować IR z takiego układu

gdzie za pomocą PR1 i PR2 będzie można regulować kształt i wypełnienie sygnału.

Teraz mi napisz, czy dobrze kombinuję, czy też to są tylko jakieś moje mżonki

EDIT

Cytat Zamieszczone przez freefly Zobacz posta
    W SU 800 nadajnikiem IR jest mały palniczek lampy błyskowej przykryty filtrem wykonanym z takiego samego materiału jak filtr podczerwieni SG-3IR do wbudowanej lampy błyskowej.
    Czyli proste jak budowa cepa Myślałem, że siedzi tam dioda IR dużej mocy i sygnał jest lepszej jakości niż z lampy wbudowanej w body
    Ostatnio edytowane przez Art Erie ; 04-05-2010 o 22:45

Domyślnie

Jest to jak najbardziej słuszna idea.

Tranzystory winny wystarczyć (niewykluczone, że nawet jeden skoro ten sygnał już jest kondycjonowany do sterowania opto) i wg mnie wkładanie tam 555 nie powinno być konieczne, a nawet może nam przysporzyć kłopotu dokładając kolejnego "laga" na drodze sygnału. Tym bardziej, że definicja stałej czasowej przy 555 jest przez RC więc nie jest to coś ekstremalnie stałego i powtarzalnego.

Albo inaczej. We wnętrzu transoptora mamy własnie diodę podczerwoną, jako sterowanie. Więc gdyby naszą diodę podłączyć właśnie zamiast wejścia transoptora to winno działać, bo w końcu dokładnie takie przekazanie sygnału następuje w transoptorze.

Postaram się jutro w pracy nagrać błyski CLS na kamerę szybką, może uda nam się coś więcej wykminić w kwestii istniejących opóźnień.

pozdrawiam,
    Tomek
    TymancjO /Tomasz Tomanek/
    głównie |D800|D700|80-200/2.8|85/1.8|17-35/2.8|
    "...to jest moja wina, i moge ja zwalić na kogo chcę!" Homer Simpson

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Art Erie Zobacz posta

Wydaje mi się, że CLS nie może przesyłać sygnałów na poziomie Mega, czy Ghz. Wynika to z samych przedbłysków lampy, która nie jest się w stanie wygasić w tak krótkim czasie.
    Zakładając, że najkrótszy czas błysku to 1/1000s + czas na całkowite wygaszenie palnika, czas pojedynczego sygnału musi być zdecydowanie dłuższy.
    Jeśli jednak Twoja uwaga jest słuszna, będę musiał podnieść częstotliwość.
    Najkrótszy czas błysku dla stosunkowo duzego palnika SB-900 to 1/38,500sek na 1/128 mocy, więc załozenie ze najkrótszy czas to 1/1000 jest błędne.

Strona 5 z 51 PierwszyPierwszy ... 3456715 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów