Close

Strona 4 z 51 PierwszyPierwszy ... 2345614 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 502

Wątek: Radiowy CLS

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Art Erie Zobacz posta
    ..Czyli: sygnał IR przetwarzamy na sygnał radiowy i wysyłamy w eter, następnie odebrany sygnał radiowy przetwarzamy na IR i dajemy do przeczytania lampie ..
    To juz zrobiono i to się nazywa radiopopper: http://radiopopper.com
    ten sposób ma swoje plusy i minusy. Ale przypada mu palma pierszeństwa jesli chodzi o niefirmowego CLSa nikona, przenoszonego za pomocą radia.
    Kilka osób na naszym forum ma to urządzenie. Watki o tym były dość dawno.
    Ostatnio edytowane przez Jacek_Z ; 26-04-2010 o 01:57
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Gaduła Awatar Art Erie
    Miasto
    Prochowice/The Dark Side Of The Moon

Domyślnie

Dzięki Jacku za kolejny link. Oczywiście jak już pisałem wcześniej, w dzisiejszych czasach trudno odkryć "Amerykę"
    Urządzenie do którego podałeś link pracuje nieco inaczej ( jest bardziej skomplikowane i samodzielnie przetwarza sygnały sterujące ). Mój pomysł to dokładnie to samo do czego podał link na poprzedniej stronie lazik_s i działać ma to w następujący sposób http://www.nikonclub.it/forum/index....ic=109131&st=0
    Po kilku dniach główkowania i zapoznawania się z tematem ( nie jestem elektronikiem) stwierdziłem, że mimo braku wiedzy w temacie konstrukcji urządzeń elektronicznych można sobie z tym poradzić korzystając z gotowych modułów.
    Drugą drogą jaką wybrałem jest zlecenie projektu specjaliście od projektowania systemów elektronicznych (rozmowy trwają).
    Obie drogi prowadzą do celu, z tym że jeśli będzie to wykonane przez fachowców ( projekt-dokumentacja-prototypy-produkcja ) będzie to miało odzwierciedlenie również w cenie produktu
    Natomiast jeśli uda mi się nieco przerobić tani wyzwalacz radiowy ( Phottix ) cena za komplet nadajnik + odbiornik nie powinna przekroczyć znacząco kwoty 100zł

Gaduła Awatar Art Erie
    Miasto

Domyślnie

Na zdjęciu poniżej nadajnik Phottix połączony z prostym układem elektronicznym: czujnik podczerwieni i scalak dbający o prawidłowy kształt impulsów (całość zmontowana bez płytki powinna się zmieścić w oryginalnej obudowie Phottix'a).,

Nie widoczna na zdjęciu druga lampa podłączona do odbiornika Phottix przenosi błyski sterujące CLS, przynajmniej tak "na oko" gdyż jeszcze nie mam elementów potrzebnych do zgrania sekwencji do komputera, ani docelowego układu do wyzwolenia SB 800.
    W każdym razie 1:0 dla nas
    Ostatnio edytowane przez Art Erie ; 28-04-2010 o 01:55

Gaduła Awatar Art Erie
    Miasto

Domyślnie

Zapis (fragment) przedbłysków sterujących

U góry przebieg błysku z lampy wbudowanej body (błysk sterujący), u dołu ta sama sekwencja przesłana za pośrednictwem Phottix'a i wygenerowany sygnał IR

2:0 dla nas

Domyślnie

trzymam kciuki i obserwuje watek
    I'm a photographer, I make people immortal. What's Your superpower?

Gaduła Awatar Art Erie
    Miasto

Domyślnie

Dzięki sote
    Powyżej przedstawione przebiegi sygnałów, to zapis początku sekwencji błysku lampy sterującej ( wbudowanej z body ), na dole sekwencja wygenerowana zdalnie za pośrednictwem Phttix'a i wybłyskana starym "młotkiem".
    Wstępne testy wyglądają bardzo zachęcająco

Tutaj u góry sekwencja pilota RTV ( chyba 36MHz ), poniżej błyski sterujące CLS lampy wbudowanej
    1

2. to co powyżej, powiększenie pojedyńczego sygnału (pik)

Sygnały generowane przez lampę sterującą z body mają niewielką częstotliwość ze względu na czas potrzebny do wygaszenia lampy, a sam przebieg impulsu jest daleki od ideału.
    Być może będzie konieczne, poprawienie kształtu sygnału ( każdy plik z lampy powinien mieć kształt podobny do tych z pilota RTV ); choć jeśli Sabina potrafi to przeczytać, więc może nie będzie potrzeby komplikowania układu.

Niestety nie udało mi się sterować Sabiną w CLS za pomocą błysków przesłanych radiowo i wyemitowanych przez "młotek" (docelowo tak nie będzie, to tylko moja ciekawość ). Wynika to zapewne z faktu, że stara lampa nie jest w stanie wygenerować pełnej sekwencji. Dzisiaj postaram się jeszcze zgłębić temat, bo to zaledwie kilka pierwszych testów.
    Pełniejszy test będę mógł przeprowadzić po "uruchomieniu" diody IR. Wczoraj mi się to nie udało , wyczytałem że dioda powinna być zasilana ze "żródła prądowego", więc będę musiał zamówić kolejne elementy, albo wykorzystać fragment jakiegoś pilota
    Ostatnio edytowane przez Art Erie ; 29-04-2010 o 10:32

Gaduła Awatar Art Erie
    Miasto

Domyślnie

Tak tu sobie piszę, piszę i próbuję coś wytłumaczyć i uzyskać jakąś pomoc...
    W końcu skontaktowałem się z naszym kolegą na PW, więc pozwolę sobie przenieść tą część naszej rozmowy do niniejszego wątku.

Zacznę od początku:

Cel - korzystanie z systemu CLS drogą radiową przy minimalnych kosztach inwestycji
    Jak to zrobić?

Nadajnik:

Kupujemy diodę odbiorczą IR, lutujemy jej końcówki do przewodu zakończonego z drugiej strony wtykiem typu jack.
    Jack'a wkładamy w gniazdo synchronizacji nadajnika PHOTTIX, diodę odbiorczą IR umieszczamy w bezpośredniej bliskości lampy wbudowanej w body lub sterownika SU-800.

Odbiornik:

Diodę nadawczą IR lutujemy do kabelka zakończonego z drugiej strony łączem PC i łączymy z odpowiednim gniazdem w odbiorniku PHOTTIX, diodę nadawczą IR umieszczamy w bezpośredniej bliskości sensora IR lampy odbiorczej ( SB 600, 800 lub 900).
    * konieczne jest wykonanie zasilania diody nadawczej ze żródła prądowego
    Trzeba też wymienić baterię w odbiorniku z dwu AAA na baterię 9V i użyć stabilizatora 3V do zasilania odbiornika PHOTTIX by go nie uszkodzić.

Tyle opis mojego pomysłu, jak go zrealizuję w całości pokażę co i jak

Może ktoś zrobi taki układ szybciej niż ja elektroniczny laik ?

Domyślnie

Kurcze, trzymam kciuki za powodzenie tego projektu ! Mam nadzieję, że starczy Ci Erie zapału, nawet jeśli będą po drodze problemy Respect !!!

Gaduła Awatar Art Erie
    Miasto

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez prz3mo Zobacz posta
    Kurcze, trzymam kciuki za powodzenie tego projektu ! Mam nadzieję, że starczy Ci Erie zapału, nawet jeśli będą po drodze problemy Respect !!!
    Dzięki!

Tak na chłopski rozum, to takie rozwiązanie nie ma prawa nie działać.
    Z lektury ostatnich dni wiem jak takie urządzenie powinno być zbudowane:

Nadajnik:
    moduł przechwytywania sekwencji kodu CLS- mikroprocesor kontrolujący poprawność danych - nadajnik radiowy

Odbiornik:

odbiornik radiowy - wzmacniacz sygnału - zegar kwarcowy - mikroprocesor sprawdzający poprawność sekwencji CLS - przerzutnik TTL- układ wykonawczy

Oczywiście mikroprocesor musi być zaprogramowany tak by czytał w i weryfikował sekwencję CLS.

Moja koncepcja jest "nieco" uproszczona
    Dioda odbiorcza IR dostaje kopa od lampy sterującej, więc w tym momencie przepuszcza prąd, a tym samym zwiera styki nadajnika PHOTTIX co w prosty sposób zamienia nam pojedynczy sygnał błysku lampy na pojedynczy sygnał radiowy.
    Ponieważ dioda IR jest stosunkowo mało wrażliwa (na przykład w porównaniu do fototranzystora), na jej pracę nie mają większego wpływu sygnały zewnętrze o mniejszej mocy niż energia błyski lampy.

Nasz pojedynczy sygnał radiowy dociera do odbiornika PHOTTIX, dla którego jest to sygnałem do zwarcia styków (normalnie powoduje to wyzwolenie podpiętej lampy błyskowej) do styków odbiornika PHOTTIX podpięta jest dioda nadawcza IR ( zasilana ze żródła prądowego i wysterowana poprzez tranzystor zwierający ją do masy). W odpowiedzi na zwarcie styków odbiornika PHOTTIX nasza dioda nadawcza IR wysyła impuls w paśmie podczerwieni oświetlający czujnik "Sabiny".
    Za pomocą kolejnych impulsów Sabina otrzymuje pełną sekwencję CLS praktycznie wolną od błędów i zakłóceń.

Według mojego rozumowania można to przetłumaczyć jeszcze na taki sposób:

Dostaję kopa w „D” i na ten sygnał uderzam w bęben
    Kumpel po drugiej stronie boiska, na sygnał bębna świeci latarką na Sabinę na zasadzie jedno uderzenie w bęben, jeden sygnał światłem
    Nie jest istotna treść przekazywanej informacji ( sekwencja CLS ), ważne jest by jedno uderzenie w bęben odpowiadało jednemu błyskowi latarką.
    To jak z alfabetem Morse'a sygnał-pauza-sygnał-pauza-pauza-pauza-sygnał, a w naszym przypadku kod binarny 0;1 nie jest ważne co przekazujemy, ważne by sekwencja nie zawierała błędów

Pozdr. Darek
    D200|F70D|Naf-s:12-24/4,50/1.4|To:20-35/3.5-4.5,28-70/2.6-2.8,100/2.8|Zenitar16/2.8|SB-900/600|SlikPro700DX

Strona 4 z 51 PierwszyPierwszy ... 2345614 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów