Close

Strona 15 z 25 PierwszyPierwszy ... 51314151617 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 141 do 150 z 244

Wątek: D3s-D700

Domyślnie

Tak z czystej ciekawości - do osób zajmujących się głównie zdjęciami ludzi. Jak to jest w pionowych kadrach ze zmianą punktu AF w D3? W puszkach Dxx z gripem nie da się tego wygodnie zmieniać bo wybierak jest za daleko i trzeba używać pokrętła. W d700 jest drugi wybierak co jest imo świetnym rozwiązaniem, ale D3 go nie ma. Czy nie wydaje wam się to dość sporą wadą w stosunku do D700?

Domyślnie

nie mam ani dxxx ani dx ale u mnie w d90 ustawiłem sobie przełączanie punktów af w gripie za naciśnięciem guziczka. działa to tak ze przyciskasz ten afl-e cośtam i kręcisz pokrętełkiem. sprawa dość niewygodna, ale można przywyknąć, używam tego często.
    jeśli w d3 nie ma ŻADNEGO przełącznika af w pionie to uważam to za porażkę...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ryszkut Zobacz posta
    nie mam ani dxxx ani dx ale u mnie w d90 ustawiłem sobie przełączanie punktów af w gripie za naciśnięciem guziczka. działa to tak ze przyciskasz ten afl-e cośtam i kręcisz pokrętełkiem. sprawa dość niewygodna, ale można przywyknąć, używam tego często.
    jeśli w d3 nie ma ŻADNEGO przełącznika af w pionie to uważam to za porażkę...
    Miałem F90x, s3pro, D200, D300, D3, D700. Z każdym pracowało się dobrze. Jeśli nie potrafisz dostosować puszki do siebie - uważam to za porażkę.
    Ostatnio edytowane przez samek ; 02-05-2010 o 00:07

Domyślnie

Ten grip w D3s mi na razie powiewa, zapominam się często jeszcze i obracam puszkę odwrotnie - spustem w dół ale już coraz częściej robię to właściwie i większa odległość wybieraka nie robi różnicy a nawet lepiej chyba działa niż w 700.
    N itepe.

Domyślnie

Wczoraj przez ok. 13 godzin miałem pakiet ślubno-plenerowo-weselny. Powiedzmy, że 3/4 tego czasu miałem w ręku 3s + 24-70 i czasem 70-200 (no i jakieś tam stalaczki).
    Jakie odczucia?
    1. Skóra na prawym kciuku (prawa strona stawu) - do wymiany (tzn. właśnie sama się wymienia). A po Polsku? Odcisk jak ta lala. Chyba za bardzo ściskałem tylną gumę kciukiem.
    2. W ciemnicy AF działa tak sobie (brak diody wpomagania AF). Jak założyłem lampę i wyłączyłem palnik (ONLY-AF mode) to było GIT.
    3. "Kłajet szuter" w cichym kościele - REWELACJA.
    4. Prawie całość zrobiłem bez błysku (kilka razy błysnąłem lampą, ale efekt był chyba gorszy niż przy zastanym). Niskie szumy na wysokim ISO to dobrza rzecz Większość zdjęc na ISO 8.000, ale były też na 12.800 i są lux.
    5. Płytki grip jakoś mi nie przeszkadzał. W pierwszym momencie myślałem, że jest tragiczny, ale w "praniu" okazało się, że nie taki diabeł straszny. Idzie się przyzwyczaić. Poprosztu trzaba wyczuś "to" miejsce gdzie należy go złapać

To tak na szybko (bo dopiero co się obudziłem ). Jak coś mi się jeszcze przypomni to napiszę
    D40 | 18-55 | SD-2GB | UV-52mm | Trumny z tektury falistej | Patenty | Nikon? | Ostre Koło | RENTANAL

Domyślnie

ho ho ho... samek, ale jesteś srogi...
    mówię tylko o jednym guziczku/dżojstiku a ty pleciesz o jakiś głupotach. twój post ma jakiś związek z tym co napisałem? czy to tylko takie pokazanie "jestem fajny - pracowałem na tym tym tym tym tym" ???

Domyślnie

Wiem, tak właśnie mam ustawione ("(...) wybierak jest za daleko i trzeba używać pokrętła(...)") i też uważam, że jest to kompletnie niewygodne nawet j ak już się przyzwyczaiłem do tego i trafiam szybko w wybrany punkt. Wybierak jest 100 razy wygodniejszy, ale jest za daleko żeby go dosięgnąć z gripa.

Cytat Zamieszczone przez samek Zobacz posta
    Miałem F90x, s3pro, D200, D300, D3, D700. Z każdym pracowało się dobrze. Jeśli nie potrafisz dostosować puszki do siebie - uważam to za porażkę.
    Myślę, że powinni z D3 wywalić wszystko i zostawić tylko przyciski jakie są w D40, a nawet jeszcze okroić o kilka. Jak ktoś nie będzie potrafił dostosować puszki do siebie - no cóż, uważam to za porażkę.

Ps. robiłem zdjęcia Nokią 7650, N95, SE K750i i Motorolą V3. Każdą fotografowało się dobrze.
    Ostatnio edytowane przez ThomasVoland ; 02-05-2010 o 13:00

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez skinny500 Zobacz posta
    Tak z czystej ciekawości - do osób zajmujących się głównie zdjęciami ludzi. Jak to jest w pionowych kadrach ze zmianą punktu AF w D3? W puszkach Dxx z gripem nie da się tego wygodnie zmieniać bo wybierak jest za daleko i trzeba używać pokrętła. W d700 jest drugi wybierak co jest imo świetnym rozwiązaniem, ale D3 go nie ma. Czy nie wydaje wam się to dość sporą wadą w stosunku do D700?
    Tak, to dla mnie największy minus D3 (jaki każdego innego jednocyfrowca). Dlatego za nimi nie przepadam.

nie mam ani dxxx ani dx ale u mnie w d90 ustawiłem sobie przełączanie punktów af w gripie za naciśnięciem guziczka. ..
    Wyobrażasz sobie, że ten spsób pracy przy 51 punktach AF jest wygodny?
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

ojojoj - no i mam wrażenie że nie wyraziłem się jasno.
    ideałem było by mieć dżoja w chwycie pionowym. taka puszka jak d3 (czyli absolut pro) powinna mieć, w końcu to reporterskie body.
    taki sposób jak podałem jest tylko półśrodkiem, owszem jest niewygodny - ale jest. z 11 punktami jest niewygodnie, ale do swoich zastosowań 51 punktów upchanych w środku nie potrzebuję.
    jakby zrobić chwyt pionowy w d3 trochę głębszy to i ludzie by nie marudzili że mały a był by i też wybieraczek...

Domyślnie

... ale do swoich zastosowań 51 punktów upchanych w środku nie potrzebuję..
    Jeśli ty nie potrzebujesz to nie świadczy o tym, że to rozwiązanie się sprawdza.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Strona 15 z 25 PierwszyPierwszy ... 51314151617 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów