Close

Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 31

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Swoop Zobacz posta
    że tak powiem "olej fotochromy" są do bani. Przez tyle lat noszenia okularów przetestowałem różniste i niestety żadne nie spełniały moich oczekiwań.

Ja zrobiłem tak. Kupiłem sobie porządne okulary przeciwsłoneczne firmy Zeppelin i do nich dorobiłem szkła korekcyjne. Następnie wkleiłem je w ramkę od środka (pod oryginalne przeciwsłoneczne) i od 2 lat cieszę się się z pierwszych (z tego co pamiętam) w życiu porządnych okularów przeciwsłonecznych do samochodu, na rower i na spacer.

Niestety wada jest taka, że wchodząc do pomieszczenia trzeba je zdejmować, ale ...
    A to ci patent
    czym to wklejałes ?
    ff

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez grzegorzant Zobacz posta
    A to ci patent
    czym to wklejałes ?
    generalnie to od 2 lat jeżdżę bez wklejonych, wchodzą na wcisk w ramkę. Wiem, że to niezbyt bezpieczne, ale właśnie szukam jakiegoś kleju aby to pokleić. Myślałem o modelarskim aby nie zniszczyć soczewki czy okularów
    Ostatnio edytowane przez Anja_G ; 30-04-2010 o 07:41 Powód: pis. "nie zbyt"
    Paweł

Domyślnie

Hmmm zanim odkryłem wspaniałość szkieł kontaktowych i normalnych przeciwsłonecznych okularków, poszedłem do optyka i miła pani moją drugą co prawda parę okularów normalnych szkieł bez problemu zabarwiła na ciemno nawet mogłem wybrać odpowiedni stopień przyciemnienia i kolor przyciemnienia też, czy brązowo czy szaro etc.. później w VE kupując okulary dostałem drugą parę w gratisie i tę potraktowałem tak samo odpowiednim przyciemnieniem .. polecam....
    Ostatnio edytowane przez Anja_G ; 30-04-2010 o 07:43 Powód: lit.
    Jak się nie ma co się lubi to i wtedy się nie lubi tego co się ma....

Domyślnie

Do auta WYŁĄCZNIE szkła polaryzacyjne. Wygasza wszelkie odblaski od jezdni i innych powierzchni przez co wzrok męczy się kilkukrotnie wolniej niż w zwykłych szkłach.
    Ja akurat noszę soczewki - do czego zawsze szczerze namawiam - dlatego mogę sobie pozwolić na zwykłe okulaty przeciwsłoneczne bez kombinacji.
    Gdybym nie mógł nosić soczewek to znalazłbym sobie odpowiednie oprawki i do nich dorobił u optyka dobre szkła z wszelkimi możliwymi powłokami i polaryzacją. Kiedyś interesowałem się takim rozwiązaniem i niestety jest ono bardzo kosztowne. Ale jak wiemy jakość szkła, nie tylko w obiektywach swoje kosztuje
    ... na nic sprzętu kupa gdy fotograf (_._) ...

Domyślnie

Najlepiej - tak jak radzą koledzy (do których się przyłączam) - pójść do okulisty, dobrać soczewki, kupić (ale można i via net), u optyka wytrzepać parę złotych na okulary polaryzacyjne (również można via net, choć już bez przymierzania...) i mieć radość z używania.
    Przeszedłem etap fotochromów - żadne za pierona nie chciały się ściemniać w samochodach, nawet w bardzo słoneczne dni. Natomiast irytowały długim rozjaśnianiem, szczególnie zimą, np. w sklepie. Miałem kiedyś nakładki p-słoneczne na normalne okulary korekcyjne (bynajmniej nie takie odchylane do góry), ale w oprawce, z zaczepami, dobrane kształtem do oprawek korekcyjnych. Minusem było zwiększenie wagi tego "zestawu".
    Jednak z doświadczenia - do autka najwygodniejsze to jest połączenie soczewek i polarków.

Domyślnie

a ja od jakiegos czasu uzywam okularow ze soczewkami transitions i jestem bardzo zadowolony
    D70s, kilka słoików i chęci do nauki

Domyślnie

soczewki przy moim charakterze odpadają absolutnie
    ff

Domyślnie

Polecam soczewki jednodniowe. Zostałem namówiony na nie tutaj na forum i bardzo jestem z nich zadowolony. Niestety wątek nie przeżył prawdopodobnie przeprowadzki na inny serwer, bo coś nie mogę go znaleźć. Generalnie polecono mi soczewki CIBA Dailies. Naprawdę wygodne, zakładasz w słoneczny dzień, po czym wyrzucasz wieczorem. Jak nie potrzebujesz to nie nosisz, nie "zużywają" się jak miesięczne itp. Tak na dobrą sprawę to 30 szt. niekiedy wystarczało na sporo ponad miesiąc (oczywiście jak pogoda była kiepska i nie potrzebowałem często okularów przeciwsłonecznych)
    Ostatnio edytowane przez Anja_G ; 30-04-2010 o 07:46 Powód: pis. "Na prawdę"

Domyślnie

Można dostać specjalne nakładki polaryzacyjne na okulary, Za pomocą specjalnego uchylnego klipsa montujesz je na oprawce zwykłych okularów. W każdej chwili możesz taką nakładkę podnieść bez odczepiania. Działają dokładnie tak jak przeciwsłoneczne okulary polaryzacyjne. Kupowałem takie dla ojca, bo właśnie ze względu na noszenie okularów korekcyjnych nie mógł używać przeciwsłonecznych. Bardzo sobie chwalił w trakcie jazdy samochodem. Najszybciej takie coś dostaniesz w sklepach wędkarskich (okularów polaryzacyjnych używa się miedzy innymi przy wędkarstwie muchowym). Nie są aż tak drogie jak pisał greco. Kiedyś polaryzacyjne okulary kosztowały majątek, ale teraz dostaniesz już od 20 ZŁ.
    D90+grip/D80/Nikkor 18-105/Helios 44-2+pierścienie/Revueon 135 2.8/Sigma 70-300/Metz 44AF1/Nikkor 28-80

Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów