Close

Pokaż wyniki od 1 do 10 z 21

Wątek: ISO w trybie A

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post

Domyślnie

Może pokrótce opiszę pracę w M + AUTO ISO.
    Ustawiamy ISO 200 oraz maksymalną czułość Auto ISO wedle uznania.
    1) Mało dynamiczne ujęcia: czas na 1 / (1.5*ogniskowa) bez VR, 1/30 z VR (albo dłużej jak ktoś lubi), przysłona wedle uznania
    2) Bardziej dynamiczne ujęcia: czas by zamrozić ruch, przysłona wedle uznania
    3) Zdjęcia z lampą: czas jak w 1 lub 2, przysłona również, ale tu już zmieniamy ISO bazowe na takie by złapało nam trochę światła zastanego, czyli najlepiej podnieść prawie do maksimum - prawie, by jednak nie stracić za wiele w szumach
    4) Jest jasno, bardzo jasno... Przestawiamy w tryb A i ustawiamy przysłonę... tak! wedle uznania!
    5) Praca ze statywem, w ciemności - patrz punkt 4.
    I już.
    Ostatnio edytowane przez mOSAd ; 22-04-2010 o 19:41

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mOSAd Zobacz posta
    czas na 1 / (1.5*ogniskowa)
    A czemu tak?
    Mnie uczono, że pewniak to: ułamek 1 / ogniskowa. Nie wiem skąd Ci się wzięło to 1.5*
    D40 | 18-55 | SD-2GB | UV-52mm | Trumny z tektury falistej | Patenty | Nikon? | Ostre Koło | RENTANAL

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Skibek Zobacz posta
    A czemu tak?
    Mnie uczono, że pewniak to: ułamek 1 / ogniskowa. Nie wiem skąd Ci się wzięło to 1.5*
    Bo, w kompaktach ogniskowa 5mm, to odpowiednij mniej więcej 30mm na pełnej klatce. Czy myślisz, że przy 1/5 sekundy zrobisz nieporuszone zdjęcie? Bo odpowiednik ogniskowej 60mm, to jakieś 400mm na pełnej klatce. Czy myślisz, że wystarczy 1/40s dla teleobiektywu? Zmniejszając matrycę jeszcze bardziej doszlibyśmy do absurdalnego stwierdzenia, że można robić nieporuszone zdjęcia z ręki, z otwartą przez kilka sekund migawką.
    A uczono Cię pewnie w oparciu o pełną klatkę aparatu małoobrazkowego, a nie matryce 1/2.5 cala, albo na przykład wielki format.
    Ostatnio edytowane przez mOSAd ; 25-04-2010 o 18:15

Uprawnienia umieszczania postów