Close

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 21

Wątek: ISO w trybie A

Oszczędny w słowach Awatar kemot
    Miasto
    Tomaszów Maz.

Domyślnie ISO w trybie A

No i mam d300. Oprócz tego, że jest większy, cięższy i brzydszy niż dotychczasowy d90 to mam też problem.
    Z brakiem przeglądania zdjęć w formie kalendarza (najmniejszy rozmiar w trybie przegladania) jakoś się pogodziłem, ale nie mogę znaleźć jesze jednej istotnej funkcji, do której się przyzwyczaiłem.

Czy jest możliwość w d300 w trybie A przednim kółkiem zmieniać przysłonę, a tylnym ISO? Strasznie mi to w d90 odpowiadało, a tu trzeba odrywać lewą rękę od obiektywu.

Jeszcze jedno pytanko. Był kiedyś temat na forum odnośnie fabrycznie brudnej szybki od wyświetlacza (jakby wyczyczczona tłustą szmatką od środka). Tematu nie mogę odnaleźć. Jakby ktoś dopomógł linkiem, lub wnioskami z dyskusji to byłbym dźwięczny, bo mój egzemplarz również ten bajer posiada.
    Ostatnio edytowane przez ekonet ; 21-04-2010 o 08:45 Powód: orto. ("egzemplaż")
    Polish my lens girl oooahh polish my lens girl ohh-ahh polish my lens ...

Domyślnie

nie wiem jak D300, ale D300s posiada możliwość przeglądania w tej formie. ustawienie dla kółka sprawdzę - choć, jak wspomniałem, mam "s-kę" i może być coś inaczej w sofcie...
    D300s D70 N12-24 N28-105 N70-300 SB900 DIIV8-4,6

Domyślnie

Ja posiadam d300s ale spróbuj jak masz przeglądanie zdjęć a chcesz sobie odpalić w trybie kalendarza wcisnąć kilka razy lupę z minusem.

Oszczędny w słowach Awatar kemot
    Miasto
    Tomaszów Maz.

Domyślnie

Panowie, to wiem. "Kalendarz" został wprowadzony w d90, d300s wyszło później więc też go ma. Nie spodziewałem się tej funkcji w d300 i zgodnie z oczekiawniami jej nie ma. Natomiast zmianą ISO jestem trochę zaskoczony bo uważam to za dobre rozwiązanie (wszystkie parametry pod jedną ręką). Może po prostu jest gdzieś zagrzebana w menu i nie mogę znależć. Na chwile obecną tylne kółko w A nie powoduje zmiany żadnych parametrów.
    Polish my lens girl oooahh polish my lens girl ohh-ahh polish my lens ...

Domyślnie

zacznij korzystać z autoiso, zapomnij o kółkach
    dwie puszki, kilka słoików, świeczka i... scyzoryk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez qooba Zobacz posta
    zacznij korzystać z autoiso, zapomnij o kółkach
    Zgoda, autoiso w A jest bardzo ok.
    Jednak idealnie byłoby móc głównym pokrętłem móc wtedy regulować maksymalny czas otwarcia migawki dla AutoISO.

Choć wtedy to się robi powoli tryb M z AutoISO.
    24355050508080135105200...
    www.jswierad.pl

Domyślnie

A jaki problem mieć tryb M i auto-iso? Działa doskonale
    dwie puszki, kilka słoików, świeczka i... scyzoryk

Domyślnie

To jest bardzo ciekawa opcja przeniesienia ISO na kółko, ale w starszych modelach tego nie ma, a do uaktualnionego oprogramowania też nie dorzucili. To trochę jak w telefonach komórkowych - musi być jakaś inicjatywa, by kupić nowszy model, bo przecież przez każdy da się rozmawiać - czyli podstawowe zadanie spełnia.
    W D700 już od praktycznie początku pracuję wyłącznie w trybie M + Auto ISO. Bardzo nieliczne sytuacje wymagają użycia trybu A - na przykład zdjęcia w dzień. Ale wtedy auto ISO też nie przeszkadza i zostaje na czułości bazowej. Polecam rozeznanie w temacie bo w D300 powinno się to sprawdzić prawie tak samo dobrze.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mOSAd Zobacz posta
    Polecam rozeznanie w temacie bo w D300 powinno się to sprawdzić prawie tak samo dobrze.

Sprawdza się.
    A już w szczególności wspaniale sprawdza się z włączoną lampą na sankach
    24355050508080135105200...
    www.jswierad.pl

Domyślnie

Ciekawe rozwiązanie problemu dobierania czułości do parametrów mają Pentaxy K10 , K20 i wyżej jednak te dwa modele maja zawodny AF . Dopiero K7 w tej dziedzinie wart jest zainteresowania i pomacania

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów