Close

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 13 z 13

Wątek: Bytom...

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Górny Śląsk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez telly Zobacz posta
    Może faktycznie połtora jest za dużo. Pewnie i mój monitor też nie jest doskonały.
    Jednak, moim zdaniem, górne zdjęcia są zbyt jasne.
    Ale myślę, że więcej osób może spojrzy na nie i coś powie.

Patrzyłem na zdjęcie w nocy. Teraz przy świetle dziennym jest inaczej.
    Poza tym jest winieta. I teraz jak ściemniasz całe zdjęcie, to brzegi robią się całkiem ciemne, co zmienia klimat całości. Czy nie jest tak, że najpierw zrobiłeś winietę, a potem ustawiałeś coś w rodzaju ekspozycji całości? Może właśnie najpierw spróbuje dobrać ekspozycję, jaśność, a na końcu winietuj? Albo w ogóle nie winietuj?

ps. tak na szybko - spróbowałem z pierwszego usunąć zaciemnienie brzegów i prawidłowa ekspozycja wychodzi mi około - 0,8 do -1. Ale jak się dalej sciemnia, widzę, że zaczynają się pojawiać ciekawe kolory. Chyba w ogóle trochę obróbka Ci się rozjechała. Może podaj rawa (czy jpga) działu "w trakcie obróbki" i zobaczysz, co się da z niego zrobić.
    Samo zdjęcie już było z ekspozycją na -EV. Celowo, wyciągałam podłogę (uczono mnie, że ma być jasno )i rozjaśniałam budynki, żeby nie było zbyt martwe. Pracowałam głównie na "kolorach selektywnych" (nie wiem czy dobrze? ) oraz na mieszaniu kanałów (też nie wiem czy dobrze?). Nie znam się aż tak na pp i photoshopie. Winietę dodaje na samym końcu, po zmniejszeniu, wyostrzeniu i zapisaniu do jpg.

No ale wiadomo, nie każdemu się musi wszystko podobać... są gusta i guściki...
    Mimo to dzięki za odwiedziny i komentarze...
    Pzdr Iz

Domyślnie

Jako,że zamieszkuję w tym pięknym ( bez sarkazmu ) mieście, budowlę na 2 znam i sam z nią walczyłem. Powiem, iż ją zmasakrowałeś. Zabawa z korekcją perspektywy to nie lada wyzwanie. Zwróć uwagę na zwieńczenie Opery. Jest przesadnie duże w stosunku do dołu. Po drugie, drzwi wejściowe. Są nienaturalne. Nie zawsze użycie polecenia /perspektywa/ w PS pomaga. Ta ulica ma spad i trzeba było to pokazać a nie ukrywać. Może powinieneś poszukać innego miejsca do wykonania tego zdjęcia. Wiem, że tam ciężko o fotę bez samochodów ale warto się pomęczyć i trafić na właściwy moment. Kompozycyjnie też mi to zdjęcie nie pasuje. Po co ten fragment placu z lewej strony, niczego do zdjęcia nie wnosi poza bałaganem. Pokaż jak piękny budynek Opery wyróżnia się z ciągu tych budowli poniżej. Lub pokaż jej detal.

Zrób jeszcze kilkanaście ujęć Opery a sam zobaczysz o czym mówię.

Pozdrawiam

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez step.tom Zobacz posta
    Jako,że zamieszkuję w tym pięknym ( bez sarkazmu ) mieście, budowlę na 2 znam i sam z nią walczyłem. Powiem, iż ją zmasakrowałeś. Zabawa z korekcją perspektywy to nie lada wyzwanie. Zwróć uwagę na zwieńczenie Opery. Jest przesadnie duże w stosunku do dołu. Po drugie, drzwi wejściowe. Są nienaturalne. Nie zawsze użycie polecenia /perspektywa/ w PS pomaga. Ta ulica ma spad i trzeba było to pokazać a nie ukrywać. Może powinieneś poszukać innego miejsca do wykonania tego zdjęcia. Wiem, że tam ciężko o fotę bez samochodów ale warto się pomęczyć i trafić na właściwy moment. Kompozycyjnie też mi to zdjęcie nie pasuje. Po co ten fragment placu z lewej strony, niczego do zdjęcia nie wnosi poza bałaganem. Pokaż jak piękny budynek Opery wyróżnia się z ciągu tych budowli poniżej. Lub pokaż jej detal.

Zrób jeszcze kilkanaście ujęć Opery a sam zobaczysz o czym mówię.

Pozdrawiam
    Racja... bardzo trudny obiekt do ogarnięcia...
    A jeśliby ci zabrakło wszystkich drabin, to naucz się wspinać po własnej głowie.
    Fryderyk Nietzsche

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów