Szukaj
Ja bym ciachnął ten kawałek budynku z prawej, kosztem części placu - nr 1. Nr 2 dla mnie taki sobie.
D90 + N35/2 + N50/1.8 + N18-200 VR + T12-24; SB-800, SU-800; NX100 + 20-50 + 20/2.8; cokin
moja galeria: http://fotogalerie.pl/galeria/galeria_piotrw
Tak najkrócej, to suwaczek ekspozycji cza by przesunąć na minus. Może nawet z półtora.
![]()
Na moim, zaledwie laptopowym ekranie, te początkowe mają raczej odpowiednią jasność.
To ściemnione jest dużo za ciemne u mnie.
Nie wiem, jaki telly ma ekran i jak ustawiony, ale wszystkie, które do tej pory oglądałem na forum i nie miały komentarzy, że za jasne, u mnie też wyglądały ok.
Może faktycznie połtora jest za dużo. Pewnie i mój monitor też nie jest doskonały.
Jednak, moim zdaniem, górne zdjęcia są zbyt jasne.
Ale myślę, że więcej osób może spojrzy na nie i coś powie.
Patrzyłem na zdjęcie w nocy. Teraz przy świetle dziennym jest inaczej.
Poza tym jest winieta. I teraz jak ściemniasz całe zdjęcie, to brzegi robią się całkiem ciemne, co zmienia klimat całości. Czy nie jest tak, że najpierw zrobiłeś winietę, a potem ustawiałeś coś w rodzaju ekspozycji całości? Może właśnie najpierw spróbuje dobrać ekspozycję, jaśność, a na końcu winietuj? Albo w ogóle nie winietuj?
ps. tak na szybko - spróbowałem z pierwszego usunąć zaciemnienie brzegów i prawidłowa ekspozycja wychodzi mi około - 0,8 do -1. Ale jak się dalej sciemnia, widzę, że zaczynają się pojawiać ciekawe kolory. Chyba w ogóle trochę obróbka Ci się rozjechała. Może podaj rawa (czy jpga) działu "w trakcie obróbki" i zobaczysz, co się da z niego zrobić.
Ostatnio edytowane przez telly ; 06-04-2010 o 15:01
Skontaktuj się z nami