Close

Strona 1 z 8 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 80
    Oszczędny w słowach Awatar RaB
    Miasto
    Złotów/Piła

Smile D80 stop narzekaniom

Witam serdecznie poświątecznie!!

Po tych wszystkich "testach", przepałach, nieostrosciach o ktorych mialem okazje sie ostatnimi czasy naczytac na forum, troche mi zapal do kupowania tego body opadl. Jednak wczoraj mialem w koncu mozliwosc pobawic sie tym aparatem troche wiecej i nie tylko w sklepie Dokumentowalem koncert kolegi. Zaopatrzony w N18-70, N80-200/2,8AF-S, Tokina 28-70/28 + Sabina 800 poszedlem "powalczyc"...

Po dwóch godzinach zabawy wszelkie watpliwosci chyba sie rozwialy, szybko kiupowac bo czas ucieka, kadry uciekaja a cena..jak to cena troche moze spadnie, ale kiedy, o ile nie znajet.

Wszystkie jego, wymieniane wczesniej wady...zapewne sa: szumy przerazily mnie, ale dopiero na podbijanym 3200, krtory mysle z e nie bedzie czesto uzywany(jak go właczylem tak zaraz OFF) ; nieostrosci?! ojoj bylo ich wiele ale to tylko moje lamerstwo i trudne warunki swietlne ( nawiasem mowiac znalezc dobry balans miedzy dopalaniem lampa a uchwyceniem swiatla zastanego to sztuka, a przedemna dluga droga) Co do ergonomii tez nie mam zarzutow, akurat tutaj Nikos rulez, prawie wszedzie!

Mam tylko jeden wielki niedosyt...ze mna biegal kolega z D2x na szyji i ktoryms z tych nowych zoom'ow z VR -ale to juz inna bajka

Wszystkich wahajacych sie pozdrawiam i mysle ze nie beda zawiedzeni

Pozdrawiam
    RaB
    Ostatnio edytowane przez RaB ; 28-12-2006 o 10:37

Domyślnie

He, he. Ja kupiłem, jak wszyscy dyskutowali o przepałach. Do dziś ich szukam
    Dużo sprzętu, mało czasu

Domyślnie

hehe - rozumiem, że wreszcie po iluś wątkach dla malkontentów powstał wątek dla zadowolonych..?
    To i ja się dołączam. Mam d80 od końca września - czyli jeden z pierwszych egzemplarzy - i jestem niezmiennie zadowolona.

Miasto
    Złotów/Piła

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Karolina Zobacz posta
    hehe - rozumiem, że wreszcie po iluś wątkach dla malkontentów powstał wątek dla zadowolonych..?
    To i ja się dołączam. Mam d80 od końca września - czyli jeden z pierwszych egzemplarzy - i jestem niezmiennie zadowolona.
    chyba wlasnie o to mi chodzilo, ciekawe ilu tych zadowolonych w koncu si epojawi, moze cos pokaza ??!!

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez RaB Zobacz posta
    moze cos pokaza ??!!
    a co mają pokazac??!!

Miasto
    Złotów/Piła

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Karolina Zobacz posta
    a co mają pokazac??!!
    chodzilo mi o zdjecia, przepraszam...takie ktorymi sie chca pochwalic i sa ostre i nie przepalone

A tak wracajac do narzekania to oby Nikon wypuscil cos nowego jak najszybciej-bedzie nowa ofiara
    Nikon D&F80, T 28-70/2,8 ATX II; N50/1,8;N 80-200/2,8AF-S ; Biometar80/2,8; SB-800; jakies trzy nogi i torebka

Domyślnie

Witam Wszystkich,

No wypusci, D90... ale nie mozna zbytnio chwalic nasze codowne nikusie..bo sie tym w nikonie we lbie poprzewraca i beda nam fundowac co i rusz jakies pasztety ... np brak MLU ( wstepne podnoszenie lustra ).. ale sie ostatnio wkurzylem.. jak jest podnoszenie lustra to czemu nie ma wstepnego .. to wola o pomste Ehhh co mi nerwy napsuli to moje .. ale jest naszczescie opoznienie migawki...

Ogolnie jestem bardzo zadowolony i widac ze to sprzet lepszy od D70, ktorego bylem rowniez szczesliwym uzytkownikiem

Pozdrawiam:
    AMI
    D3,D750,D80,N14-14,N24,N24-70,N70-200VRII,N50,Z16,S85,SB-80,800,900
    www.mariuszlinkiewicz.pl (w przebudowie)

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez RaB Zobacz posta
    chodzilo mi o zdjecia, przepraszam...takie ktorymi sie chca pochwalic i sa ostre i nie przepalone

A tak wracajac do narzekania to oby Nikon wypuscil cos nowego jak najszybciej-bedzie nowa ofiara

no ja pokazałam ich juz całkiem sporo .... przy czym pewnie najbardziej w pamięc zapadło zdjęcie łapki

Ofiara już jest --- D40 - tyle, że tutaj zanim ten model pojawił się w sklepach, to już został zmieszany z błotem więc teraz co najwyżej może wypłynąc jako objawienie - że niby takie dno a jednak dobre foty strzela

Domyślnie

Fajnie że powstał taki wątek bo takie wbrew pozorom też są potrzebne Jak ktoś słusznie zauważył forum jest często traktowane jako miejsce gdzie rozwiązuje się problemy...jeśi ktoś takich niema to prawdopodobnie jest w pracy i pracuje na kredyt który wziął na aparat albo w terenie i strzela

Ale pomyślmy rozsądnie, Nikon to ogromna firma licząca się na rynku obok Conona, Pentaxa, Sonolty (to że Sony kupiło KM nie znaczy że system stał się z dnia na dzień gorszy), żadna z tych firm nie może pozwolić sobie na bubla. Na projekty, badania idą miliony dolarów oni doskonale wiedzą co robią, i powiem więcej te firmy między sobą wiedzą co robią i dlaczego właśnie tak.

Oczywiście że każdy z tych producentów mógłby wypuścić aparat doskonały i to po kosztach (powiedzmy 500$) tylko poco? samemu sobie w nogę strzelać??? To chyba normalne że aparaty będą posiadały wady, o czymś "zapomną", coś "wezmą" ze starszego modelu i już mają miejsce na D80s.

Blisko doskonałości są aparaty profesionalne bo tutaj żartów niema, aparat za 10000$ musi być niezawodny i żaden profesjonalista nie pozwala sobie na błędy a i producenci nie mogą zawieść. Ale nie oszukujmy się D80 to aparat za 1000$ - przeciętny amerykanin lub zachodni europejczyk zarabia na niego w 3 dni pracy - "Nie działa pomiar matrycowy?? Żaden problem, wyjdzie D80s to sobie go kupie, a ten dam bratu...".

Nasze podejście jest podejściem bardzo subiektywnym, "Polskim" - tak naprawdę nie stać nas na politykę tych firm, ale chcemy żeby było nas stać dlatego je kupujemy ale naszej mentalności nie zmienimy dlatego narzekamy.

Kiedyś był taki dowcip o telefonach komórkowych w Japonii, telefony dawali za darmo ale beteryjki kosztowały 200$ każda a potrzebowałeś 4. Producenci uniezależniają nas od siebie - to tak zwany system, i wcale im nie zależy żebyśmy byli w 100% zadowoleni bo poco?? Zadowolony klient to nie przychodzowy klient, a co obrazisz się i sprzedaż szklarnie którą kompletowałeś 5 lat i wydałeś na nią 10 000zł? - "I dont think so bubba!!"

Jako że jestem tutaj nowy to się może przedstawie:
    D80 + 18-70 + 2xPQI2GB + Slingshot + FujiS20PRO + duperele

Z doświadczenia wiem że 99% narzekań jest uzasadniona (dlaczego to wyjaśniłem powyżej) ale z tych 99%, 50% osób nigdy nie zwróci uwagi na element na który narzekało przez 8 dni.
    Pomiat matrycowy przepala - korekcja na ekspozycji i po zawodach...
    Nieostre jpi przy powiększeniu 2000%? - a po jakiego grzyba powiększasz tak zdjęcie?
    Szumy przy ISO 3200? - ile razy w życiu użyłeś 1600?
    2 martwe pixele? - a jak bardzo się musisz starać żeby je zobaczyć?

A po 3 miesiącach zabawy robi zdjęcia na "DEBIL" mode bo mu się znudziło...albo ma inny system gdzie cała opisana przezemnie sytuacja się powtarza i się chce odreagować (system war).

I tym miły akcentem zapraszam w teren, ile pięknych zdjęć mogłoby powstać zamiast tego całego narzekania, pamiętajmy że aparat to tylko narzędzie, najważniejsze jest to co nosimy w sobie i jak postrzegamy otaczający nas świat, nie dajmy się zwariować technice!!!!!!!!!!

Szczęśliwego nowego roku!!!! i dobrego światłą w 2007!!

Domyślnie

a ja byłem zadowolony z D80 od samego początku - dla mnie to świetny aparat , a co do zdjęć to Żona nie lubi publikacji swoich, reszta to zdjęcia z dwóch ślubow i zdjęcia obiektów do katalogów (mało ciekawe ) - ergo nie mam sie czym chwalić, a łapkę i pół okno/ pół ścianę pokazywałem już
    szkoda, że to już nie to samo forum...

Strona 1 z 8 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów