Czy opłaca sie dokładać do nikona d300s tylko dla kilku ulepszeń względem d300?
Szukaj
Czy opłaca sie dokładać do nikona d300s tylko dla kilku ulepszeń względem d300?
Jeśli kiedyś stracisz zdjęcia, klientów i dobre imię z powodu uszkodzenia karty pamięci, to zapewne dojdziesz do wniosku że się opłaca.
To nie jest kilka ulepszeń.
1. Najważniejszą ( jak dla mnie ) jest poprawiony autofokus!!!, szybszy i celniejszy.
2. Drugi slot na karty też się często przydaje ( zależy od rodzaju fotografii ).
3. Filmy mnie nie interesują, ale są.
Wg mnie warto, ale przede wszystkim ze względu na pkt 1
Moje ukochane d200 odeszło już na zasłużona emeryturę - straciłem raz ważne zdjecia - reportaż, padła karta i było po zawodach ... a zdjecia - nie do powtórzenia... drugi slot to blogosławieństwo - naprawdę....i spokój ducha.
Jak się nie ma co się lubi to i wtedy się nie lubi tego co się ma....
drugi slot z kartami innego typu to g.. nie błogosławieństwo - mam 12 kart CF - czasem na zawodach zapisuje 5-7.. mam teraz kupować kolejne ? To chore, a pad karty taki aby nie odzyskać danych to więcej niż sporadyczne przypadki.
Ale - osobiście interesuje mnie porównanie obrazu. Bo chcę dokupić jedno body - mogę s ale jak nie musze to po cholere...na AF ze szkłami AFS jakoś nie narzekam, ale mniejsze szumy ? większa dynamika ? są zauważalne róznice ?
D700 | D300 | D50 | S10-20 4-5.6 | N14-24 2.8 | S20 1.8 | N35 2.0 | N50 1.8 | N50 1.4G | S70 2.8 | SY 85 1.4 | N70-200 2.8 VRII | N18-200 3.5-5.6 VR | SB-900 | SB-600
Usunięto komercyjną stopkę - regulamin forum!
A to W D300, af jest kiepski??? Moim zdaniem do większości zadań jest wystarczający.
Różnica w obrazowaniu jest chyba pomijalna, ale czy czasem d300s mniej szumi, od d300?
Bo jeżeli ktoś ma kupić D300s i kiepskie szkła do niego, to chyba lepiej już używke d300 i dołożyć do porządnego szkła.
Ja również uważam że ten podwójny slot z SD+CF to jest chora sprawa... co z tego że zostaną mi JPG basic skoro stracę NEFy i zostanę z takim mini g.... "w ręce"?proponuję zrobić sobie NEF i obok tego to samo JPG Basic i spróbować obrobić jedno i drugie tak żeby uzyskać podobny rezultat i jeszcze to później z podobnym skutkiem wydrukować
Po za tym zabawa właśnie z dwoma rodzajami kart jest wg mnie bez sensu... też mam już tylko same CF i takie mieszanie uważam za niewygodne... a myślę że drugie CF by weszło ale jest to bardziej kwestia pozycjonowania topowych puszek niż niemożliwości wykonania podwójnego slotu CF
![]()
Dawniej system N - obecnie L(M) + F
Mariusz nadal nie kuma...w razie awarii lepiej miec jpg basic niż NIC. racja?
No ale przecież na obu kartach ( choć różnych ) można zapisać NEFy.
Przecież to dokładnie działa taka samo jak w D3 i innych jednocyfrowych. Każdy sobie wybiera to co lubi i chce.
Skontaktuj się z nami