Close

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 33

Wątek: Kasia by Novika

Domyślnie Kasia by Novika

Ponieważ w sobotę udało mi sie zrobić małą sesję foto, pokażę, co udało mi się stworzyć. Czekam na krytykę, komentarze i rady.

1.

2.

Bonus

Ostatnio edytowane przez ekonet ; 18-03-2010 o 20:25 Powód: orto! ("komętarze")

Domyślnie

Jeśli nie za późno, to proponuję słowo komENtarze poprawić...

A o zdjęciach, to ogólnie w porządku, ale jakoś bez zachwytów. Może po kolei co przykuło moją uwagę.
    1. Bardzo denerwujące linie cieni ramienia, szyi - razem z nieostrością, zrobiły tam jakąś dziwną kompozycję, która strasznie zniekształca optycznie ciało. Nie wiadomo co tam się dzieje, gdzie się zaczyna ręka, gdzie jest ramię i generalnie co tam jak jest poukładane. Za sprawą takiego cięcia kadru, mam wrażenie ręki długości 20 centymetrów, przymocowanej do przeciwnego ramienia. Złe wrażenie na mnie robią białka oczu.
    2. Trochę zamotany kadr, brak jakiejś harmonii. Przeszkadza kontrast pomiędzy gładkością ciała, linii i palcami dłoni, pomarszczonymi przez układ i perspektywę.
    3. Światło trochę nie dopisało po zacienionej stronie ust. Przydałoby się tam trochę retuszu. Kolor białek i ich jasność, czystość, matowość(?), brak błysku - znów na mnie dziwnie działa. Kadr ponownie lekko zakręcony.

Ogólnie zdjęcia na podobnym poziomie, trudno mi ocenić które lepsze.
    Ostatnio edytowane przez mOSAd ; 18-03-2010 o 00:09

Domyślnie

Jakoś te kadry takie do mnie nie przemawiają
    D40 + 18-55mm f/3.5-5.6 G DX ED II + Helios 44-3 + Sb 400 + Stofen

Domyślnie

Niestety nie udało mi się poprawić tego słowa... ups, mój błąd. Za rady dziękuje

Domyślnie

zdjęcia na wysokim poziomie. Dla mnie jak najbardziej OK
    Zbędny

Domyślnie

...a tak na serio. Czasami tutaj zaglądam zobaczyć jak się bawicie. Niewiele się zmieniło jak widzę. Nic się nie zmieniło. Popracuj na kadrowaniem Noviko. Człowiek nie kończy się na twarzy. Nie korci Cię ,żeby fotografować szerzej? Zdjęcia samej twarzy są w moim mniemaniu płaskie i bez wyrazu. Zamglonych oczek i wydętych ustek jest bez liku więc ileż można się tym jarać? Zastanawiam się jaki sens jest w takich publikacjach? Mam ocenić twarz modelki? Fotograficznie zdjęcia są słabe. Nie widzę w nich procesu myślowego przed naciśnięciem spustu. Widzę zabawę w sofcie i mocno cropowane klatki. Skoro już tak cropujesz , dlaczego chociaż nie zachowasz proporcji zdjęcia aby chociaż stworzyć pozory ,że pomyślałem przed naciśnięciem? Tak było by chyba lepiej...

Domyślnie

a mi sie bardzo te kadry podobaja, a samo kadrowanie juz mowi, ze autor to przemyslal.
    Dlaczego tak ciasno, no chyba dlatego ze to ma byc portret.
    Pewnie, ze kazdy ma inna definicje portretu, jeden widzi tylko glowe, drugi popiersie a jeszcze inny cala sylwetke,
    ale kazdy ma prawo do wlasnej interpretacji, a Ty ( ostrygad ) nie musisz wchodzic do dzialu portret jesli sie tym nie
    "jarasz "
    D70s, kilka słoików i chęci do nauki

Domyślnie

...to super. Widać ,że kompletnie nie rozumiesz o czym piszę.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ostrygad Zobacz posta
    ...to super. Widać ,że kompletnie nie rozumiesz o czym piszę.
    wiem co piszesz, bzdury
    probujesz komus narzucic swoj punkt widzenia przez wizjer, tyle
    D70s, kilka słoików i chęci do nauki

Domyślnie

...to nie tak. Piszę o oczywistych aspektach fotografii świadomej. To nie są bzdury. Zdjęcia są słabe i na pierwszy rzut oka widać ,czy autor myśli , czy komponuje oraz jak TO robi. W tym przypadku widać jednie ,że zdjęcia są poprawnie naświetlone, czyli podobny efekt można uzyskać ustawiając zielony prostokąt na pokrętle trybów.

Moi drodzy wybaczcie ,że pozwoliłem sobie na krytykę "zdjęć na wysokim poziomie". Zapomniałem się i wlazłem na nikon forum niepotrzebnie. Skoczył mi cukier więc zaparzę sobie melisy i pójdę w miejsca bardziej przychylne fotografii jak i samym jej twórcom.

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów