Close

Strona 16 z 34 PierwszyPierwszy ... 6141516171826 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 151 do 160 z 332

Wątek: M9 big miszmasz

Domyślnie

Stig, jakakolwiek polemika ze stałym, kilkuosobowym gronem klakierów nie ma najmniejszego sensu (defacto połowa z nich to posiadacze Leica, więc na obiektywizm tym bardziej nie licz ). Jak wszyscy próbujący podejmować polemikę w tym - i podobnych wątkach o Leice - zostaniesz wyśmiany, wyszydzony, obklejony polskimi przywarami, zazdrością i zawiścią...
    Choćby temu wiernemu gronu betonowa ściana argumentów zawaliła się na łeb, choćbyś po raz ...nasty powtórzył, że nie chodzi tu o walkę z czymkolwiek spod znaku czerwonej kropki tylko o sposób w jaki mistrzucieczki zapoczątkował prezentację swojego oczka w głowie.
    Czego chcesz się spodziewać po dyskutantach, którzy od samego początku istnienia wątków o M9 głoszą na prawo i lewo teorie, cytuję kolegę acidjazz, z którym od początku nie możesz dojść do ładu :
    "IMHO chodzi o to, ze są to zdjęcia prosto z puszki. By uzyskać podobne z D3, trzeba by było błyskać i spędzić dużo czasu przy kompie - mówię o zdjęciach kolorowych"
    Nasłuchali się głupot o jpegach prosto z puszki, wysysaniu kolorów z otoczenia, hdr-ach wypluwanych przez z aparatu, magii pełnej dziury, boskim bokehu rodem z 50/1.8 (które to szkło i jego bokeh jest już synonimem amatorszczyzny i tandety), itp itd. Punktem kulminacyjnym w kreowaniu własnej rzeczywistości był pseudo test porównujący L z C ale mimo to zyskał spore grono sympatyków... Przecież od teraz wiadomo, że biorąc do ręki M9 - czyli Leikę-niewidkę, stajesz się niedostrzegalnym dla otoczenia łowcą najlepszych kadrów o których "luszczankowiec" może jedynie marzyć.. Od teraz nieistotna jest tak zawsze poszukiwana ergonomia, wygoda, pewność i stabilność uchwytu... Nieistotny jest kompletnie AF, bo jak już mistrz udowodnił, nawet najwyższy model reporterskiej puszki Canona jest w starciu z jego dalmierzem kompletnie nieużywalny...
    Mógłbym te bzdury mnożyć do rana... Ludzie, nikt tu nie twierdzi, że to zły aparat - to FANTASTYCZNY sprzęt wyrzucający fotki najwyższej jakości - nikt tu nie ma co do tego najmniejszej wątpliwości. Chodzi to o SPOSÓB w jaki sprzęt ten jest przez niektóre osoby przedstawiany... Czy Wy naprawdę nie widzicie o czym ten cały dysput ??
    Ostatnio edytowane przez nowart ; 08-03-2010 o 23:16
    ... na nic sprzętu kupa gdy fotograf (_._) ...

Domyślnie

A ja proponuję zamknąć ten, do niczego nie prowadzący, temat i otworzyć nowy, ale tylko dla postów ze zdjęciami z tego aparaciku...

Zbanowany
    Miasto
    Piaseczno

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez nowart Zobacz posta
    Stig, jakakolwiek polemika ze stałym, kilkuosobowym gronem klakierów nie ma najmniejszego sensu (defacto połowa z nich to posiadacze Leica, więc na obiektywizm tym bardziej nie licz ). Jak wszyscy próbujący podejmować polemikę w tym - i podobnych wątkach o Leice - zostaniesz wyśmiany, wyszydzony, obklejony polskimi przywarami, zazdrością i zawiścią...
    Choćby temu wiernemu gronu betonowa ściana argumentów zawaliła się na łeb, choćbyś po raz ...nasty powtórzył, że nie chodzi tu o walkę z czymkolwiek spod znaku czerwonej kropki tylko o sposób w jaki mistrzucieczki zapoczątkował prezentację swojego oczka w głowie.
    Czego chcesz się spodziewać po dyskutantach, którzy od samego początku istnienia wątków o M9 głoszą na prawo i lewo teorie, cytuję kolegę acidjazz, z którym od początku nie możesz dojść do ładu :
    "IMHO chodzi o to, ze są to zdjęcia prosto z puszki. By uzyskać podobne z D3, trzeba by było błyskać i spędzić dużo czasu przy kompie - mówię o zdjęciach kolorowych"
    Nasłuchali się głupot o jpegach prosto z puszki, wysysaniu kolorów z otoczenia, hdr-ach wypluwanych przez z aparatu, magii pełnej dziury, boskim bokehu rodem z 50/1.8 (które to szkło i jego bokeh jest już synonimem amatorszczyzny i tandety), itp itd. Punktem kulminacyjnym w kreowaniu własnej rzeczywistości był pseudo test porównujący L z C ale mimo to zyskał spore grono sympatyków... Przecież od teraz wiadomo, że biorąc do ręki M9 - czyli Leikę-niewidkę, stajesz się niedostrzegalnym dla otoczenia łowcą najlepszych kadrów o których "luszczankowiec" może jedynie marzyć.. Od teraz nieistotna jest tak zawsze poszukiwana ergonomia, wygoda, pewność i stabilność uchwytu... Nieistotny jest kompletnie AF, bo jak już mistrz udowodnił, nawet najwyższy model reporterskiej puszki Canona jest w starciu z jego dalmierzem kompletnie nieużywalny...
    Mógłbym te bzdury mnożyć do rana... Ludzie, nikt tu nie twierdzi, że to zły aparat - to FANTASTYCZNY sprzęt wyrzucający fotki najwyższej jakości - nikt tu nie ma co do tego najmniejszej wątpliwości. Chodzi to o SPOSÓB w jaki sprzęt ten jest przez niektóre osoby przedstawiany... Czy Wy naprawdę nie widzicie o czym ten cały dysput ??
    No ja wlasnie juz nie widze, o czym ? Bo czytam i czytam i okazuje sie powoli ze tym czym robie zdjecia od lat trzech nie nadaje sie do robienia zdjec (mam na mysli dalmierz i 50 f1.0) i potem wracam do moich zdjec i patrze na nie i znow czytam i znow patrze na zdjecia i znow czytam i czuje sie zagubiony bo w koncu nie wiem czy da sie rade robic tym dalmierzem z tym kiepskim bokehem cos czy nie - czy moze ktos powiedziec w koncu jasno i sensownie ? mam poprostu ochote na zdjecia ostatnio i nie wiem czy mam lustrzanke znow kupowac czy jak Zaznaczam ze fotografuje uliczne reportaze i leniwe modelki - trzymam sie z daleka od koszykowki meczow i wesel tudziez innych potancowek

Domyślnie

Nikt nigdy nie stwierdził, że się nie nadaje. Nadaje się równie dobrze do ulicznego reportażu jak reporterski 1ds do fotografowania choinek na balkonie - pod warunkiem, że potrafisz to zrobić osiągając zamierzony efekt, że sprawia Ci to przyjemność i nie starasz się przekonać innych tanimi trikami, że czarne jest czarne :P Wydaje mi się, że tu się w końcu zgodzimy
    ... na nic sprzętu kupa gdy fotograf (_._) ...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mistrzucieczki Zobacz posta
    pozwoilem sobie przejzec tylko kilka twoich ostatnich postow
    cytuje:

[...]

patrzac na ton twoich wypowiedzi w przeroznych watkach rozumiem ze ty nic zlego w tych slowach nie widzisz, ale dla wiekszosci te slowa beda odbierane jako obrazliwe,
    I co jest obrazliwego w nazwaniu Twojego zachowania dziecinada, skoro takowe wlasnie jest? I co jest obrazliwego w stwierdzeniu faktow, ze fotografujesz iglaka na balkonie, skoro wlasnie wystawiasz nam takie zdjecia ze sprzetu za paredziesiat tysiakow? To ja Ciebie obrazam, czy tylko stwiedzam fakty? Pomysl chwile...

naprawde w swym zacietrzewieniu przypominasz coraz bardziej J. Kaczynskiego
    Rozumujac w Twoj sposob, chyba powinienem sie obrazic...

-M9 sprawia mi wielka frajde z racji zupelnie innej filozofii fotografowania
    Nazwij to w koncu po imieniu -- kadrowaniem nie przez obiektyw (co nie ma praktycznie zadnych zalet) i niewydajnym ustawianiu ostrosci, ktore nie sprawdza sie w wielu fotograficznych sytuacjach...

-nie jest to aparat do wszystkiego,ale wiele rzeczy w twoim wyobrazeniu niemozliwych spokojnie da sie zrobic
    Suvem z napedem 4x4 tez mozna probowac orac pole. Ba! Mozna nim nawet pojechac na wytworne przyjecie milarderow. Ze do pierwszego nadaje sie traktor a do drugiego limuzyna, to chyba nie musze dodawac?

-pracuje na D3, wiec nie glosze ze dalmierz i nic wiecej, oba systemy sie uzupelniaja
    Wiec dlaczego pracujesz D3, a nie Lajka? Przeciez chwile wyzej napisales, ze Leica da sie wiele rzeczy zrobic.

-jako uzytkownik tej puszki i porownujac ja z innymi powtarzam - polaczenie tego body ze szklami leiki daje inny,lepszy bardziej plastyczny i przestrzenny obraz niz nikony i canony, i nie tylko ja to widze
    Wyjasnij mi i wielu innym -- jak to sie dzieje, ze te przymioty widza tylko wlasciciele i fani malej GO? Czyzby to wszystkie te okreslenia obrazu wywodzily sie tylko i wylacznie z malej glebii ostrosci i winiety? Bo jakos innych zdjec (z normalna GO) kompletnie niczym nie mozna odroznic od zdjec nawet z budzetowych dSLRow.

a tak wogole to zadzwiajaco duzo wiesz o czyms czego nawet w reku nie miales
    Bo w przeciwienstwie do Ciebie nie musze go miec, zeby potrafic ocenic jego przydatnosc. Mnie w tym wszystkim interesuje gotowe zdjecie i latwosc jego wykonania. Nie zrozumiem fotografa, ktory cale zycie podnieca sie mala GO i wtrynia ja do kazdego zdjecia. Wlasnie sobie skojarzylem, ze w Twoich samplach z Nikkora 200 f/2 tez dominowaly te, robione na pelnej dziurze. Tylko to jest dla Ciebie istotne w fotografii -- nawet jesli uprawiasz ja poza dzialka zawodowa? Nawet poczatkujacy fotografowie wyrastaja z tego po max 2 latach, a Ty nadal tylko tym sie fascynujesz?
    D3s, D3, D800 | 14-24, 24-70, 70-200 VR2, S 35/1.4, N 50/1.4D, S 85/1.4, T 90Di, PC28 | SB910, SU800, PIXEL KING | Man 055 ProB + 410 | LowePro 650, Tamrac exp 8x
    www.SALDAT.pl

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tomwidlak Zobacz posta
    Jeszcze jeden zestaw zdjec super ostrych i sprzedam Ci tego Noctiluxa, napisz do stiga niech kontynuuje
    Stig, proszę Cię zatem abyś zamieścił tu kolejne 29 (lub więcej) swoich zdjęć, z mile widzianymi przez niektórych EXIF'ami. Wtedy Tom i Mario pękną i wystawią swoje Noctiluxy na sprzedaż a ja będę miał komfort wybierając niższą ofertę
    I tak wszyscy już wiedzą, że to niesłusznie drogi, nieostry złom bez AF-a z koszmarnym bokehem i plastyką która istnieje tylko w wyobraźni jego posiadaczy. A ja chcę go mieć nie do fotografowania (bo do Nikona przecież nie da się podpiąć) tylko jako swoisty przycisk do papieru
    Snoblesse oblige:
    | buskonostalgicznie.pl | wpkx.pl | psioniczni.pl |

Domyślnie

Za rada nowart i kilku innych uzytkownikow tego forum, ktorzy swoje opinie o tej lajkowej dziecinadzie wyrazili takze na moim privie, ze o GG nie wspomne -- sprawie Wam przyjemnosc i znikam z tego watku. Wylaczam subskrybcje, wiec mam nadzieje nie przeczytac juz kolejnych bredni na temat przestrzennosci, super JPGow prosto z puszki, przyjemnosci fotografowania, itd., itd....
    D3s, D3, D800 | 14-24, 24-70, 70-200 VR2, S 35/1.4, N 50/1.4D, S 85/1.4, T 90Di, PC28 | SB910, SU800, PIXEL KING | Man 055 ProB + 410 | LowePro 650, Tamrac exp 8x
    www.SALDAT.pl

Zbanowany
    Miasto
    Piaseczno

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez nowart Zobacz posta
    Nikt nigdy nie stwierdził, że się nie nadaje. Nadaje się równie dobrze do ulicznego reportażu jak reporterski 1ds do fotografowania choinek na balkonie - pod warunkiem, że potrafisz to zrobić osiągając zamierzony efekt, że sprawia Ci to przyjemność i nie starasz się przekonać innych tanimi trikami, że czarne jest czarne :P Wydaje mi się, że tu się w końcu zgodzimy
    Zgodzimy sie ze i stig i Ty i wiekszosc zacieklych oponentow tego ze dalmierzem mozna robic swietne zdjecia tym bardziej przy f1.0 nie ma pojecia o czym mowicie Jak byscie mogli odstawic Swe lustrzanki i super ostre zdjecia na miesiac czy dwa i w tym czasie pouzywac dalmierza najlepiej wlasnie z Noctiluxem to Wasze opinie mialy by jakakolwiek wage. A tak to tylko sobie gdybacie bazujac Wasze opinie na paru zdjeciach na necie wiec raczej nie mozna Was traktowac powaznie bo zeby o czyms dyskutowac trzeba miec wpierw o tym pojecie - ale to w idealnym swiecie W tym swiecie mozna tylko odpisac:

No to supcio, balem sie ze juz moj aparacik nie robi foteczek takich jak lubie jak to w tym watku wyczytalem. Dziekuje za rozwianie watpliwosci Panu, jestem radosny niezmiernie i lece na ulice starac sie zlapac cos w miare ostrego z nowo nabyta pewnoscia ze mozna

Domyślnie

ja juz sobie odpuszczam
    nie ma sensu tracic czasu na czytanie aroganckich wywodow malomiasteczkowego fotografa dumnie prezentujacego na swojej stronie zdjecia margaryny i parowek (fakty)

dzieki moim fotkom wielu ludzi kupilo sobie na tym forum zeissy czy teraz kilka M9 ( odziwo uwazaja ze to byl sluszny wybor)
    a twoj wklad poza pyszalkowatoscia?

spada podobno ogladalnosc PLK
    coincidence?
    Road to Manila

Domyślnie

No to supcio, balem sie ze juz moj aparacik nie robi foteczek takich jak lubie jak to w tym watku wyczytalem. Dziekuje za rozwianie watpliwosci Panu, jestem radosny niezmiernie i lece na ulice starac sie zlapac cos w miare ostrego z nowo nabyta pewnoscia ze mozna
    No bo nie robi, musisz to zauważyć wreszcie, że nie robi... daj mi swój sprzęt i problem będzie z bańki
    Eh.. nie ma to, jak namawiać innych do swojego zdania, bo cudze zdanie jest niesłuszne
    Naucz się czytać

Strona 16 z 34 PierwszyPierwszy ... 6141516171826 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów