Close

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 29

Wątek: Klif ...

Domyślnie Klif ...

Witam
    ...
    Klif w Pucku.
    Moze i malo go na tych zdjeciach ale wierzcie mi - on tam jest
    To moje pierwsze podejscie do HDR.

1.

2.

Chetnie wyslucham podpowiedzi jak zrobic to lepiej (np pozbyc sie tych obwodek rzucajacych sie w oczy na 1 zdjeciu).
    Pozdrawiam

Domyślnie

hola hola panie super zdjecia i obrobka musze powiedziec
    TATA ROBI ZDJĘCIA czyli fotoblog młodego taty
    Pozdrawiam Piotrek

bombel
    Gość

Domyślnie

Nemeth, oglądam z przyjemnością Twoje prace, i nie chciałbym abyś poczytał poniższy wywód za formę nagany. Raczej targają mną pewne wątpliwości...

Otóż HDRa nie robi się w każdych warunkach i dla każdego zdjęcia. HDR to '
    High Dynamic Range, Szeroki Zakres Tonalny, metoda uzyskania obrazu o zakresie tonalnym znacznie szerszym od zarejestrowanego przez aparat na pojedynczej klatce'.

Powiedz, czy zakres tonalny tych zdjęć wymagał zastosowania techniki HDR, bo na normalnej klatce się nie dało poprawnie naświetlić? Jeśli tak, to wyszedł dziwnie - po prostu jak rozjaśniony piasek na stosunkowo nieźle naświetlonej plaży. Jeśli nie, wyszedł też dziwnie, bo nie ma cieni, a są tylko jasne partie...

Ostatnio mam wrażenie nadużywa się nazwy HDR... Ostatnio ktoś widząc ciekawą obróbkę zapytał czy to aby nie HDR, komuś innemu dane zdjęcie 'ładnie zagrałoby w HDR', i tak dalej... A przecież HDR nie polega na prostym rozjaśnieniu tego, co i tak da się rozjaśnić - każdy to naocznie może zobaczyć na poniższym wymownym przykładzie. Zwróćcie uwagę na 3 małę fotki po lewej, to aby połączyć takie fotki powstała technika HDR.

Domyślnie

nie znam sie na tych wszystkich technikach ale powiem ze fotki sa fajne. moze na 2 piasek troche razi.
    How do I do that? I f***ing try. - Gary Vaynerchuk
    !BLOG

Domyślnie

mnie najbardziej razi ta jasna otoczka wokół drzewa w oddali na pierwszej fotce

Domyślnie

Fajny efekt.
    |N70s| N-50 1,8| N- 18-70 DX| N - 70-300 G VR| Raynox DCR-250 | Kenko Ex. Tube N/AF |

Domyślnie

Bombel zgadzam sie z Toba calkowicie (i bynajmniej nie przemawia tu przeze mnie zawisc, bo nie umiem HDR-owac ). W wielu wypadkach HDR jest bardzo przydatnym narzedziem, kiedy jak juz wspomniano, zakres tonalny jest wiekszy niz mozna to objac normalnie. W wielu jednak wypadkach jest to po prostu uzyte "bo ladniej". Jezeli HDR uzywa sie do krajobrazu, wolalbym, zeby mimo wszystko poszerzal on tylko mozliwosci dostrzegania a nie sluzyl do udziwniania. Ten http://www.obiektywni.pl/czytelnia/artykul-197-0.php artykul jest swietnym poradnikiem.
    Nikon D50; Nikkor 18-55mm 3,5/5,6; Sigma 10-20mm 4/5,6; pare filtrow;
    http://www.flickr.com/photos/akknumi/
    www.akknumi.dphoto.com

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Akknumi Zobacz posta
    (...) Ten http://www.obiektywni.pl/czytelnia/artykul-197-0.php artykul jest swietnym poradnikiem.
    Zgadzam sie w pelni. Swietny poradnik.
    Napewno skorzystam

Domyślnie

Moim zdaniem wygląda to troszkę jakby "stylizowane na kicz" - nie wiem oczywiście czy taki był zamiar autora, lub jeśłi nie taki to jaki...? Ale jakoś tak widzę te dwa zdjęcia - np na straganie gdzieś na targowisku. Obydwa kadry mi się bardzo podobają ale końcowy efekt - no własnie trąci kiczem. Nawiasem mówiąc chętnie zobaczyłabym oryginały tych fotek bez obróbki HDR.

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów