Szukaj
hola hola panie super zdjecia i obrobka musze powiedziec![]()
TATA ROBI ZDJĘCIA czyli fotoblog młodego taty
Pozdrawiam Piotrek
Nemeth, oglądam z przyjemnością Twoje prace, i nie chciałbym abyś poczytał poniższy wywód za formę nagany. Raczej targają mną pewne wątpliwości...
Otóż HDRa nie robi się w każdych warunkach i dla każdego zdjęcia. HDR to 'High Dynamic Range, Szeroki Zakres Tonalny, metoda uzyskania obrazu o zakresie tonalnym znacznie szerszym od zarejestrowanego przez aparat na pojedynczej klatce'.
Powiedz, czy zakres tonalny tych zdjęć wymagał zastosowania techniki HDR, bo na normalnej klatce się nie dało poprawnie naświetlić? Jeśli tak, to wyszedł dziwnie - po prostu jak rozjaśniony piasek na stosunkowo nieźle naświetlonej plaży. Jeśli nie, wyszedł też dziwnie, bo nie ma cieni, a są tylko jasne partie...
Ostatnio mam wrażenie nadużywa się nazwy HDR... Ostatnio ktoś widząc ciekawą obróbkę zapytał czy to aby nie HDR, komuś innemu dane zdjęcie 'ładnie zagrałoby w HDR', i tak dalej... A przecież HDR nie polega na prostym rozjaśnieniu tego, co i tak da się rozjaśnić - każdy to naocznie może zobaczyć na poniższym wymownym przykładzie. Zwróćcie uwagę na 3 małę fotki po lewej, to aby połączyć takie fotki powstała technika HDR.
![]()
nie znam sie na tych wszystkich technikach ale powiem ze fotki sa fajne. moze na 2 piasek troche razi.
How do I do that? I f***ing try. - Gary Vaynerchuk
!BLOG
mnie najbardziej razi ta jasna otoczka wokół drzewa w oddali na pierwszej fotce
Bombel:
"komuś innemu dane zdjęcie 'ładnie zagrałoby w HDR'"
(4 post w aktualnym watku)
W tym przypadku zacytowales akurat mnie, ale w kontekscie nieco odbiegajacym od wlasciwej interpretacji.
Linka teraz nie podam, jednak wspomne "o czym bylo".
Zdjecie zawieralo bodajze wschod slonca we mgle.
Zacytowany fragment tekstu oznaczal mentalna potrzebe delikatnego zwiekszenie rozpietosci tonalnej prezentowanej na zdjeciu, w celu pokazania wiekszej ilosci szczegolow w swiatlach i cieniach, poniewaz fotka, niewatpliwie klimatyczna, sporo by na tym zyskala.
I tylko tyle.
Zadnej PSowej improwizacji nie mialem na mysli.
To tyle w kwestii rozjasniajacej sytuacje, natomiast sens twojej wypowiedzi zrozumialem wlasciwie i zgadzam sie z nim.
Pozdro.
I uwazaj, bo licho nie spi...![]()
Świetnie, że się zrozumieliśmy. Ja po prostu nie lubię, jak ludzie nadużywają sformułownia 'HDR' do każdego zdjęcia, które odbiega wyglądem od standartowo wywołanego NEFa.
I nie zamierzałem nikogo urażać - to wyjaśnienie w kwestii tego licha.![]()
"I nie zamierzałem nikogo urażać - to wyjaśnienie w kwestii tego licha."
Spoko, licho wystapilo w nieco innym kontekscie
Tak nieco bardziej, jako: "sciany maja uszy", czy cus tam...
"Są to bardzo plastyczne, jakby kolorowane, rysunki, po prostu świetny efekt i tyle."
I tu sie zgadzamy
P.S.
Calme, zerknij moze tutaj: http://forum.nikon.org.pl/showpost.p...09&postcount=8
![]()
Skontaktuj się z nami