To ja może odpowiem co znalazłem / zauważyłem.
Profile D2X różnią się między sobą dość subtelnie i to być może jest przyczyna, iż na wyświetlaczu aparatu jest to prawie nie do zauważenia. Dlatego na tej podstawie to nie wyciągałbym raczej wniosków.
Natomiast sprawdziłem Wasze spostrzeżenie dotyczące "inności" w wyglądzie zdjęcia przy zastosowaniu danego profilu, który wgraliśmy do puszki z tym zawartym np. ViewNX.
Tak więc wziąłem fotkę zrobioną puszkowym /czyli internetowym/ profilemD2X Mode3 i w ViewNX zamieniłem na programowy odpowiednik i ... nastąpiła pewna zmiana obrazu.
Ale określiłbym, iż nie dotyczy ona kolorystyki, ale jako delikatne EV na +. Schemat przemiany utrzymywał się na tej samej zasadzie w stosunku dla kilkunastu zdjęć - więc można go nazwać pewną stałą "różniącą" ce****ącą dwa te same profile.
Może to konsekwencja filterka, może jest to spowodowane jeszcze innymi naszymi indywidualnymi ustawienia w puszce.
A może ktoś grzebał przy tych internetowych D2X-ach i dlatego są nieco inne.
Powyższe jest jakimś wytłumaczeniem, ale ...
Ale ciekawsza jest sytuacja, gdy porównacie zdjęcie wykonane np. oryginalnym puszkowym profilem Portret i w ViewNX zamienicie go na profil Portret z programu.
I co ? Znowu to samo. Lekka, ale wyraźna zmiana w obrazie. Nie będę próbował jej nazwać czy to rozjaśnienie, ściemnienie, czy też zmiana tonacji - po prostu jest wyraźna zmiana w wyświetlanym zdjęciu.
Dodatkowo sprawdziłem sobie to jeszcze na profilu Standard i ten sam efekt - zauważalna wyraźna zmiana.
A przecież zarówno profil Portret jak i Standard są oryginalnymi profilami Nikona, które były już w puszce od początku
Wnioski - albo mamy jakieś małe niedotrzymanie standów w profilach, albo jak pisałem wcześniej to nasze szkła, filtry i inne ustawienia mają wpływ na tę "inność"
p.s. oczywiście nikt nie powiedział, że u Nikona profil Portret w D90, czy w D300 to ten sam co w ViewNX, ale to już szukanie dziury w całym
Skontaktuj się z nami