Close

Strona 13 z 22 PierwszyPierwszy ... 31112131415 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 121 do 130 z 214

Domyślnie

Panowie, powiedzcie mi jak to jest, że wgrałem sobie te profile, są w aparacie, ale jak je ustawiam to nie widzę żadnej różnicy w obrazkach, czyli tak naprawdę nie działają... mogę wywołać w puszce jedno foto na kilka profili i na każdym z d2x mode 1/2/3 wychodzi jak standard...

ktoś wie co to?
    Ostatnio edytowane przez FHR ; 03-07-2012 o 01:59 Powód: "na prawdę"

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez maciek.evo Zobacz posta
    Panowie, powiedzcie mi jak to jest, że wgrałem sobie te profile, są w aparacie, ale jak je ustawiam to nie widzę żadnej różnicy w obrazkach, czyli tak na prawdę nie działają... mogę wywołać w puszce jedno foto na kilka profili i na każdym z d2x mode 1/2/3 wychodzi jak standard...

ktoś wie co to?
    Witam

Mam dokładnie tak samo. Czy ktos ma dzialajace profile d2x do D90?. Te z tego wątku z początku wgrywają się bez problemu, aparat widzi ale wszystkie maja takie same ustawienia. Po zaimportowaniu tych profili do ViewNX znacznie się różnią od D2x oryginalnych.

pozdrawiam

Domyślnie

To ja może odpowiem co znalazłem / zauważyłem.

Profile D2X różnią się między sobą dość subtelnie i to być może jest przyczyna, iż na wyświetlaczu aparatu jest to prawie nie do zauważenia. Dlatego na tej podstawie to nie wyciągałbym raczej wniosków.

Natomiast sprawdziłem Wasze spostrzeżenie dotyczące "inności" w wyglądzie zdjęcia przy zastosowaniu danego profilu, który wgraliśmy do puszki z tym zawartym np. ViewNX.
    Tak więc wziąłem fotkę zrobioną puszkowym /czyli internetowym/ profilemD2X Mode3 i w ViewNX zamieniłem na programowy odpowiednik i ... nastąpiła pewna zmiana obrazu.
    Ale określiłbym, iż nie dotyczy ona kolorystyki, ale jako delikatne EV na +. Schemat przemiany utrzymywał się na tej samej zasadzie w stosunku dla kilkunastu zdjęć - więc można go nazwać pewną stałą "różniącą" ce****ącą dwa te same profile.
    Może to konsekwencja filterka, może jest to spowodowane jeszcze innymi naszymi indywidualnymi ustawienia w puszce.
    A może ktoś grzebał przy tych internetowych D2X-ach i dlatego są nieco inne.
    Powyższe jest jakimś wytłumaczeniem, ale ...

Ale ciekawsza jest sytuacja, gdy porównacie zdjęcie wykonane np. oryginalnym puszkowym profilem Portret i w ViewNX zamienicie go na profil Portret z programu.
    I co ? Znowu to samo. Lekka, ale wyraźna zmiana w obrazie. Nie będę próbował jej nazwać czy to rozjaśnienie, ściemnienie, czy też zmiana tonacji - po prostu jest wyraźna zmiana w wyświetlanym zdjęciu.
    Dodatkowo sprawdziłem sobie to jeszcze na profilu Standard i ten sam efekt - zauważalna wyraźna zmiana.
    A przecież zarówno profil Portret jak i Standard są oryginalnymi profilami Nikona, które były już w puszce od początku

Wnioski - albo mamy jakieś małe niedotrzymanie standów w profilach, albo jak pisałem wcześniej to nasze szkła, filtry i inne ustawienia mają wpływ na tę "inność"

p.s. oczywiście nikt nie powiedział, że u Nikona profil Portret w D90, czy w D300 to ten sam co w ViewNX, ale to już szukanie dziury w całym
    NIKON Z6II | FTZ | N 50/1.4 G |N 14-30/4 S | N 24-70/4 S | SB-900 | SanDisk CFexpress 128 GB | Velbon ULTRA VOXi L + Triopo B-1

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez zotornik Zobacz posta
    To ja może odpowiem co znalazłem / zauważyłem.

Profile D2X różnią się między sobą dość subtelnie i to być może jest przyczyna, iż na wyświetlaczu aparatu jest to prawie nie do zauważenia. Dlatego na tej podstawie to nie wyciągałbym raczej wniosków.

Natomiast sprawdziłem Wasze spostrzeżenie dotyczące "inności" w wyglądzie zdjęcia przy zastosowaniu danego profilu, który wgraliśmy do puszki z tym zawartym np. ViewNX.
    Tak więc wziąłem fotkę zrobioną puszkowym /czyli internetowym/ profilemD2X Mode3 i w ViewNX zamieniłem na programowy odpowiednik i ... nastąpiła pewna zmiana obrazu.
    Ale określiłbym, iż nie dotyczy ona kolorystyki, ale jako delikatne EV na +. Schemat przemiany utrzymywał się na tej samej zasadzie w stosunku dla kilkunastu zdjęć - więc można go nazwać pewną stałą "różniącą" ce****ącą dwa te same profile.
    Może to konsekwencja filterka, może jest to spowodowane jeszcze innymi naszymi indywidualnymi ustawienia w puszce.
    A może ktoś grzebał przy tych internetowych D2X-ach i dlatego są nieco inne.
    Powyższe jest jakimś wytłumaczeniem, ale ...

Ale ciekawsza jest sytuacja, gdy porównacie zdjęcie wykonane np. oryginalnym puszkowym profilem Portret i w ViewNX zamienicie go na profil Portret z programu.
    I co ? Znowu to samo. Lekka, ale wyraźna zmiana w obrazie. Nie będę próbował jej nazwać czy to rozjaśnienie, ściemnienie, czy też zmiana tonacji - po prostu jest wyraźna zmiana w wyświetlanym zdjęciu.
    Dodatkowo sprawdziłem sobie to jeszcze na profilu Standard i ten sam efekt - zauważalna wyraźna zmiana.
    A przecież zarówno profil Portret jak i Standard są oryginalnymi profilami Nikona, które były już w puszce od początku

Wnioski - albo mamy jakieś małe niedotrzymanie standów w profilach, albo jak pisałem wcześniej to nasze szkła, filtry i inne ustawienia mają wpływ na tę "inność"

p.s. oczywiście nikt nie powiedział, że u Nikona profil Portret w D90, czy w D300 to ten sam co w ViewNX, ale to już szukanie dziury w całym

Zaimportuj te trzy profile D2X do ViewNX, tak aby mieć 6 profili D2X - 3 oryginalne i 3 z internetu. Użyj tego samego *.NEF i zobaczysz, ze te z internetu to jakaś ściema. Nie dość ze wszystkie z internetu są identyczne (mode1, mode2, mode3) i przypominają raczej ustawienie standardowe. Te oryginalne są całkiem inne.

Inny test.
    Ustaw w aparacie wgramy profil D2Xmode2 i zrób zdjęcie *.jpeg + *.RAW. Potem plik *NEF przepuść przez ViewNX i ustaw D2Xmode2 oryginały jaki był w programie. Zdjęcie *.jpg i ten z ViewNX powinny być identyczne.
    Profil w paracie powinien tak samo obrabiac zdjecie jak na kompie - ponieważ obrabiają ten sam plik RAW.

Jezeli ktos ma działając D2XMODE2 to poprosze.

pozdrawiam
    Tomek
    Ostatnio edytowane przez polowiec ; 23-02-2010 o 22:39

Domyślnie

Jak zauważyłeś wyraziłem swoją obawę o "oryginalność", czy jak kto woli "zgodność" internetowych profili D2X z tym co proponuje program.
    W moim przypadku w zakresie internetowych profili D2X widzę wyraźną różnicę pomiędzy każdym z nich i nigdy bym nie powiedział, że są identyczne.

I o ile powyższe różnice mogą wynikać z wielu powodów, to istotniejszym pytaniem jest dla mnie przyczyna różnic które serwuje mi oryginalny puszkowy profil względem programowego !!!

p.s. "o kolorach" nie dyskutuję przez internet, każdy z nas ma inny monitor z jeszcze innymi ustawieniami
    to czyni wszelkie nasze dyskusje w tym zakresie co najmniej nie porównywalnymi
    najlepszym tego dowodem była jedna z moich ostatnich wizyt w labie - oj mieliśmy mocno odmienne "zdania"
    NIKON Z6II | FTZ | N 50/1.4 G |N 14-30/4 S | N 24-70/4 S | SB-900 | SanDisk CFexpress 128 GB | Velbon ULTRA VOXi L + Triopo B-1

Domyślnie

jednak nie mowimy tu o rzeczach wzglednych, a bezwzglednych bo kazdy obserwuje rozniice na tym samym, swoim monitorze. kwestia jest taka ze niedosc ze d2x mode'y nie roznia sie nie tylko miedzy soba, a rowniez miedzy profilem standard.

Domyślnie

Dla zainteresowanych wgrałem te profile do D5000 i aparat je widzi

Domyślnie

Te profile d2x m.1,2,3 z internetu są identyczne (oprócz nazwy) , zostało to sprawdzone w programie, który sczytuje kody ASCII. Natomiest profile z ViewNX nie dają się wgrać do d90. Jak włączę w aparacie opcję skasuj na karcie to aparat je widzi, a jak włączę opcję kopiuj to już nie.
    D90 + N:70-300VR + Marumi WPC UV + T:17-50/2,8 B-IM + Marumi DHG Cir.PL(D) | Jupiter-37A 3,5/135 | Helios-44M-4 58/1:2 | Nikkor AF 35-105/3,5-4,5 makro ver.II pompka | Panasonic DMC-FZ30 + Hoya UV

Domyślnie

U mnie w D90 profile działają format karty tworzę folder NIKON w folderze CUSTOMPC i tam dodaję profile ,wkładam do aparatu i dalej tak jak Pietern http://forum.nikoniarze.pl/showthrea...=82780&page=10

bez przepuszczania przez ViewNX wszystko hula ok.

Ostatnio edytowane przez jur432 ; 19-03-2010 o 17:41

Domyślnie

tylo trzba trzyamc sie nazw PICCONxx ( xx nr 01, 02, 03) i mozna na arte wrzuci nawet z 30 profilu

a wlasnei ma ktos z was profile do D2x bo chenite je przetestuej , albo jescze jakeis innne w jakiej paczce ( posidam profile ale z rozszezeniem NTC ale tych mi nie widzi aparat widzi jedynei z rozszerzeniem NCP
    D90, D70s, 70-210/4 , 50/1,8 ,T28-70/2.8 , N18-70/3,5-4,5 , Sb-600 , CY200 + dodatki
    http://www.fotolens.pl

Strona 13 z 22 PierwszyPierwszy ... 31112131415 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów