Close

Strona 12 z 22 PierwszyPierwszy ... 21011121314 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 111 do 120 z 214

Domyślnie

majcool ....no faktycznie dziala
    teraz poprosze o wyjasnienie dlaczego .....??
    bo akurat w tym parametrze nie grzebalem ...

Dzieki
    ps. milo by bylo miec swiadomosc czemu z 1 nie chodzilo a z 1/60 chodzi ISO AUTO
    D90.....na reszte poluje !!

Domyślnie

Parametr, który zmieniłeś to granica czasu naświetlania, po przekroczeniu której aparat zacznie dostosowywać ISO do panujących warunków. Dałeś 1sekundę, więc nie było potrzeby zmieniać ISO na wyższe; ustaw 1/1000 sekundy a w warunkach domowych przy zastanym świetle aparat nie zejdzie poniżej ISO 1600.
    Nikon D130 |szkło 18-300| SBłysk-1000

Domyślnie

szyper88 jeśli masz ustawiony długi czas naświetlania a 1s to długi, wtedy do matrycy w tak długim czasie dotrze wystarczająco dużo światła a więc aparat se pomyslał, że nie trzeba zwiększać czułości matrycy powyżej 200... kiedy skróciłes czas naświetlania czyli zmniejszyłeś ilość dostarczonego światła do 1/60s, aparat postanowił sprawić aby matryca była czulsza, a więc zwiększył ISO... mam nadzieje, że jasno to wytłumaczyłem
    Zawsze bądź sobą... no chyba, że możesz być Bat-Manem... wtedy zawsze bądź Bat-Manem.
    moje obserwacje...

Domyślnie

Dzieki ..pomoglo wyjasnienie ))
    D90.....na reszte poluje !!

Domyślnie

A ja chciałem wrócić jeszcze do owych profili z tematu postu. Ktoś już wspominał ale nie było konkretnych odpowiedzi, bo głównym problemem dyskusji jest wgrywanie do aparatu, a przecież najnowszy ACR 5.6 daje zakładkę Camera Calibration i tam są gotowe profile o nazwach jak w aparacie plus D2x wszystkie trzy Mody W wolnej chwili zrobię eksperyment i sprawdzę czy Nef wywołany danym profilem np. portrait da mi te same kolory co JPEG z puszki ustawionej też na portrait. Jeżeli profile w ACR dają to samo co co profile w aparacie, to po je wgrywać do puszki? Robię Nef, daję w ACR D2xMode1, bo akurat taki mi się podoba i sprawa załatwiona
    Jedyny problem to ustawienie np kontrastu czy wyostrzania, które w d90 trzeba podciągać, więc to samo chyba mnie czeka w ACR, a to już wykracza poza procedurę "jednego kliknięcia."

Domyślnie

Profile z założenia są dla osób fotografujących w jpg. To chyba nie jest trudne do zrozumienia?
    dwie puszki, kilka słoików, świeczka i... scyzoryk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez qooba Zobacz posta
    Profile z założenia są dla osób fotografujących w jpg. To chyba nie jest trudne do zrozumienia?
    Generalnie masz rację, ale kiedy fotografujesz w trudnych mocno kontrastowych warunkach możesz łatwiej poprawić zdjęcie w RAW niż z poziomu jpg. Wtedy posiadanie w rawerze swoich ulubionych profili znacznie upraszcza "wywołanie".

Domyślnie

A nie możecie po prostu podać ustawień do tych profili z D2x ? Przecież w profilach ustala się tylko kilka ustawień o ile mi wiadomo... czy może one kompletnie zmieniają obrazki i nie korzystają z algorytmów tych standardowych które posiada d90?

Domyślnie

Do profili do aparatu jest jakiś prosty programik, w którym da się tworzyć nowe, zmieniać stare, ale do profili do ACR jest już bardziej zaawansowane narzędzie w którym możemy zmieniać to jak ACR ma "przeczytać" kolory z rawa, muszę wreszcie sprawdzić czy profile do ACR i do aparatu to to samo.

Domyślnie

czy jest możliwość wrzucenia profili do ViewNX? Jeżeli tak to jak?

Strona 12 z 22 PierwszyPierwszy ... 21011121314 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów