Benek-Piast,
Tyle tego napisałeś i od zawsze z tego wynika jedno: cokolwiek by miało logo pentax jest święte.
Oczywiście wiem, że używasz pentaksa, ale zdecydowanie jesteś zupełnie bezkrytyczny i stronniczy.
Wchodzisz na forum i niesiesz ewangelię o nowym modelu co to go nie ma, co to będzie najlepszy, co to każda cecha będzie w nim najlepiej dopracowana i innowacyjna, a zapewne nigdy tego aparatu nie kupisz. No i powiedz mi jaki to ma sens? Rozumiem nadzieję tych, którym brakowało tego modelu, którzy mają analgowe pentaksy średnioformatowe i czekają żeby je znów użyć, ale Ty zapewne do takich osób nie należysz. Przychodzisz raczej żeby się pochwalić co to pentaks nie potrafi, jak wielki by nie był. Przypomina to butę nastolatka z D40x, który chwali się przed kolegami z canonami, że on ma nikona, a nikon jest najlepszy bo ma D3x czy D3s.
Owszem, zakładam, dlatego że trzeba mieć naprawdę dobry powód do tego żeby wydać taką kwotę na tak bardzo specjalizowany i specyficzny sprzęt. Nie pisałem za to czegokolwiek na temat Twoich finansów, ale zamiarów - wręcz pytając czy masz zamiar kupić ten aparat? Że cena będzie dość wysoka - wiadomo, jaka dokładnie - jeszcze nie, natomiast podałem jakiś przykład.
W kwestii finansowej możemy sobie gdybać co to by było gdyby sprzedać cały system, szkła i wszystko albo i jeszcze samochód, a potem może starczy na puchę z podstawowym szkłem, tylko co z takich zapewnień, jeśli i tak tego ktokolwiek nie zrobi? Dlatego nie pytam czy stać Cię na to czy nie, tylko czy masz zamiar np. do dwóch lat kupić ten system cyfrowo?
(w co szczerze wątpię, bo jednak średniak jest daleko specyficzny i równie wiele stracisz na funkcjonalności)
Dopiero co się oburzyłeś, że niby sugerowałem że nie kupisz aparatu bo Cię nie stać, a teraz nagle odbijasz piłeczkę, że to mnie nie stać i dorabiam sobie filozofię. Mogę tylko powiedzieć, że jesteś bardzo mocno niepoważny, nie wiesz czegokolwiek o mnie i moich finansach, a wręcz widać że nie masz argumentu. Odpowiedz na pytanie wyżej - czy planujesz kupić teraz?
No i znowu nie wiem po co sugerujesz takie głupoty?
Jacek dopiero co napisał co byś stracił z takim zakupem. Przynajmniej widać że wie o czym mowa i miał do czynienia z średnimi.
Ok. Dwa pytania z innej beczki:
1. czy masz aktualnie jakiekolwiek body lub obiektywy systemowe pod 645D?
2. jeśli nie - i tak przecież absolutnie potrzebujesz średniego formatu - dlaczego nie kupiłeś któregokolwiek z dotychczsowych? Tylko proszę nie pisz o argumencie finansowym, bo chwilę wcześniej właśnie się unosiłeś na co to Cię nie stać.
3. czy masz jakikolwiek średnioformatowy aparat i obiektywy?
4. czy kiedykolwiek używałeś? Czy było to dłużej niż kilka minut?
Nie wiem co usiłujesz dowieść tym. Jak by pentaks był koniecznie kompatybilny wstecz - wypuściłby tylko dupkę - starczyłoby.
Co do kompatybilności za wszelką cenę to osobiście jestem przeciwnikiem. Sam sukcesywnie pozbywam się szkieł na śrubokręt, bo to droga do nikąd, a taki pentaks z swoimi konwerterami SDM wyjątkowo mocno zawalił i w efekcie czego SDM w kilku modelach jest wyjątkowo wolny i nieprecyzyjny. Jak Ci koniecznie odpowiada możliwość podpięcia obiektywu sprzed 40 lat - Twoja sprawa.
Pokaż gdzie dokładnie tak stwierdziłem. Chętnie odszczekam.
Czemu zakładasz sobie tezę, wciskasz ją komuś w usta i zaraz obalasz?
Przeczytaj dokładnie na co odpowiadasz.
Po prostu uważam, że tylko specyficzne fotografie mają sens takim aparatem - tj. pod wielkie wydruki, a i tu nie wszystko - np. portret takim aparatem lepszy nie będzie, a i modelka nie będzie miała ochoty na to by widać było jej każdy włosek i każdą dziurkę w skórze.
Dużo Mpix wciąż przyda się np do fotopanoram np na fototapety. Przy całej ścianie wciąż brakować będzie detalu, a oglądać coś takie będziemy z bliska.
Oczywiście zastosowań więcej i lepszych można znaleźć.
A Ty za to piszesz że cokolwiek by zrobili będzie naj- naj- i naj-. W średnich przez lata wiele schematów zostało wypracowanych. Jak ktoś chce to zmieniać musi mieć do tego solidne podstawy bo inaczej skończy z świetnym, ale nieużytecznym produktem. O tym czy pentaks coś wprowadzi lepszego/gorszego przekonamy się niebawem.
No i właśnie - wierzysz w plotki, a nie w fakty. Według Ciebie będzie wyjątkowo tanio, matryca będzie wyjątkowo dobra, system bardzo dostepny. Przedstawiciel pentaksa mówił tymczasem że nie zakładają wielkiej popularności - że prawdopodobnie sprzedaż tylko w Japonii. Myślisz, że to na złość?
Szukaj

Odpowiedz z cytatem
Skontaktuj się z nami