Close

Strona 12 z 12 PierwszyPierwszy ... 2101112
Pokaż wyniki od 111 do 118 z 118

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez fotoellite Zobacz posta
    zrób sobie kółeczko np z białej bibułki czy papieru śniadaniowego i wsadź między reduktor a disha po tym sprawdź efekt
    tak miedzy nami to nie po to zaplacilem za to 70zł zeby jeszcze kókeczka z bibułki wycinac:>moze i sprobuje ale mi lezy tak jak jest, ja poprostu zrobilem te zdjecia dla potencjalnych nowych nabywcow
    Nikon D3s,D800, N14-24f2.8, N35f1.4, N50f1.4, N85f1.4, SB-700,900 i inne graty

Domyślnie

zrób sobie kółeczko np z białej bibułki czy papieru śniadaniowego i wsadź między reduktor a disha po tym sprawdź efekt
    A czemu miałoby służyć to kółko? Oprócz tego, że zabierze jeszcze więcej światła...
    pozdrawiam
    Tomek

Domyślnie

... jednak chyba zrobię sobie te dodatki ręcznie...

Domyślnie

A czemu miałoby służyć to kółko? Oprócz tego, że zabierze jeszcze więcej światła...
    zauważyłem jedną sprawe już jakiś czas temu jak bawiłem się żarówkami błyskowymi i tam też jest palnik kształtu takiego samego jak w lampie systemowej i on właśnie jest winien rozkładowi światła w obojętnie jakim dodatku czy to kupnym czy samoróbce po dołożeniu takiego rozpraszacza problem z niekształtnym palnikiem zniknął dlatego nie ma co obwiniać akcesoriów tylko zdać sobie sprawę z ułomności lamp systemowych które nas ograniczają i się z nimi pogodzić jeżeli chcemy opierać studio tylko i wyłącznie na nich Nie twierdze że nie da się nimi robić super fotek bo da się zreszta z każda lampą da się je robić nawet byle badziewiem jeżeli potrafimy jej użyć.

Kolejną sprawą jest to jak na forach czytam ile mi to zabierze światła naprawde brakowało wam czy brakuje kiedykolwiek światła ? do podstawowych portretów z lamp systemowych ? ja jeszcze nie miałem przypadku żeby światła brakło dlatego pytam i nie mówie o lampach studyjnych.

Domyślnie

Kolejną sprawą jest to jak na forach czytam ile mi to zabierze światła naprawde brakowało wam czy brakuje kiedykolwiek światła ? do podstawowych portretów z lamp systemowych ? ja jeszcze nie miałem przypadku żeby światła brakło dlatego pytam i nie mówie o lampach studyjnych.
    Oglądając sample można dojść do wniosku, że światła jednak zabrakło. Mimo przysłony 2.8 zdjęcia są niedoświetlone. Światło z lamp poszło na zewnątrz okręgu, a środek jest zaciemniony. Nie wiem jaka tak naprawdę jest prawidłowo wyglądający strumień światła z disha, ale ten sprawia dziwne wrażenie. Oglądałem wcześniej sample z disha na gołej ścianie i tam nie było widać ciemniejszego okręgu w środku. Co jest nie tak w takim razie?
    pozdrawiam
    Tomek

Domyślnie

Prędzej zabraknie światła z lamp systemowych niz ze studyjnych

ja używałem taką nasadkę - ringflesha, na Sb800. W dzień nie poradziła sobie z rozjaśnianiem cieni przy nieco większych odległościach (tzn ze 3 m) i planie amerykańskim (na 85 mm). Fakt, przysłona chyba 5,6 czy 8, bo ekspozycja wynikała z zastanego światła (dzienne, ale w cieniu)

Cytat Zamieszczone przez barracuda Zobacz posta
    .. Oglądałem wcześniej sample z disha na gołej ścianie i tam nie było widać ciemniejszego okręgu w środku. Co jest nie tak w takim razie?
    perek83 napisał - zalezy od ogniskowej.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z
    Prędzej zabraknie światła z lamp systemowych niz ze studyjnych
    nie mówmy teraz o studyjniakach bo to jest jasne że tam mocy nie braknie.

Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z
    ja używałem taką nasadkę - ringflesha, na Sb800. W dzień nie poradziła sobie z rozjaśnianiem cieni przy nieco większych odległościach (tzn ze 3 m) i planie amerykańskim (na 85 mm). Fakt, przysłona chyba 5,6 czy 8, bo ekspozycja wynikała z zastanego światła (dzienne, ale w cieniu)
    całkiem możliwe ale spora część użytkowników robi zdjęcia w domowym zaciszu i 3m to cała długość pokoju odliczając meble i kanapy zostaje około 2m na ciasne portrety z czego ze 60% lampe stawia z parasolką,softboxem itd blisko modela więc o brak światła raczej bym sie nie obawiał

Domyślnie

Robiąc we wnętrzach możemy pracowac na otwartych przysłonach i wtedy światła starczy. W plenerze sprawa ma sie inaczej, bo przysłone trzeba dostosowac do światła zastanego, a przy większej przysłonie spada zasięg. Skracanie czasu (poniżej 1/250) dla otwarcia przysłony to z kolei wejście w tryb FP i to tez nie rozwiązanie, bo moc lampy leci wtedy na łeb.
    Po prostu nalezy mieć świadomość możliwości zastosowań poszczególnych wynalazków. Ja cały czas próbuję wbijac do głowy, że Sbxxx nie zastąpi lamp studyjnych, nawet gdyby były na nie takie nasadki jakie są na lampy studyjne. Nalezy miec tego świadomość i to tyle. W pewnych sytuacjach sie przydadzą, a w pewnych nie wystarczą.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Strona 12 z 12 PierwszyPierwszy ... 2101112

Uprawnienia umieszczania postów