Close

Strona 2 z 6 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 52

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jatin Zobacz posta
    Sądząc z poziomu twoich dylematów to raczej nie masz zbyt dużego doświadczenia z pracą w RAWach
    No brawo! przeciez napisalem, ze dopiero chce kupic lustrzanke i poki co mysle
    bardziej w rece lezy mi nikon d90 ale ceny obiektywow mnie czasami powalaja i teraz te rawy. napisalem ze przeczytalem na optycznych i rozmawialem z fotografami wiec chyba oni juz sie na tym znaja!

Domyślnie

Na pewno się znają, tylko jakoś ogarnia mnie dziwne przeczucie że żaden z tych "fotografów" co Ci doradzali nie bardzo wie na czym ta ingerencja polega i tak sobie pieprzą dla zasady
    a ponieważ Ty też na ten temat bladego pojęcie nie masz, powiem więcej nie odróżnił byś RAWa z Nikona od tego z Canona to z twojego punktu widzenia zresztą z mojego i 99% ludzi różnice ingerencji w RAWy tych dwóch puszek są pomijalne i nie istotne. Idąc dalej gwarantuję że 10 razy bardzie Ty osobiście spieprzysz tego RAWa niż którykolwiek z wyżej wymienionych aparatów.
    Ostatnio edytowane przez Jatin ; 11-02-2010 o 21:44
    N. D810, D5100, N. 18-70 f3.5-4.5G, 24-70 f2.8, 50 f1.8G, 105 Micro
    SB-800, SB-900. Sy. 500mm f6.3,

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez monek Zobacz posta
    przeczytalem na optyczne.pl ze ingerencja w rawy w nikonie jest 100x wieksza niz u canona.
    bardziej w rece lezy mi nikon d90 ale ceny obiektywow mnie czasami powalaja i teraz te rawy. napisalem ze przeczytalem na optycznych i rozmawialem z fotografami wiec chyba oni juz sie na tym znaja!
    to ja mam dwie rady dla ciebie:

1. przestan czytac optyczne bo często są tam takie kfiatki (a zasadniczo baaardzo często) że ręce opadają

2. dawaj tu tych fotografów co z nimi rozmawiałeś, pogadamy zobaczymy... I niech jakiś dowód na swoje "stwierdzenia" pokażą...
    |D7100|SB-800|T17-50/2.8|S70-200/2.8|SY8/3.5|nogi GoldPhoto|Manfrotto|SanDisk|
    Pozdrawiam Tomek Kić

Domyślnie

rozmawialem z fotografami wiec chyba oni juz sie na tym znaja!
    To po co jeszcze tu zadajesz to samo pytanie? Na tym forum sami rolnicy, więc sie znają na cepach i uprawie buraka cukrowego. Idź i kup co chcesz, bo później będziesz marudził, że ingerencja w rawy negatywnie wpływa na Twoją twórczość.
    Nikon D130 |szkło 18-300| SBłysk-1000

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Siemianowice

Domyślnie

Kurcze....chlopie! A podoba Ci sie to co z tych puszek wychodzi, czy nie? Co Ci daje wiedza, ze ktos grzebal w RAWach, czy nie? Wyobraz sobie cos takiego. Firma "A" nie grzebie, a firma "B" grzebie w RAWach. Foty z firmy "A" sa czarne jak smola...nic nie widac, a z RAWow z firmy "B" wychodza normalne fotki. Ktora firme wybierasz?

Nadal dla Ciebie bedzie istotne, czy ktos grzebal w RAWach?
    A moze popatrzysz na to co z tych RAWow da sie zrobic?

Domyślnie

Witam!

Ingerencja jest taka, że na stałe jest ustawiona kompresja o jakimś tam stopniu i nic z tym nie możesz zrobić. W D300, dysponującym tą samą matrycą, jest kilka poziomów kompresji RAWa, przez co ustawiając jakość na maxa dostajesz plik o wadze OIDP 25 MB. Całe szczęście, że jest ta kompresja i można zejść do jakiś rozsądnych rozmiarów plików. NEF z D90 zajmuje 10 - 11 MB. Mając do dyspozycji oba aparaty, jakoś nie zauważyłem żeby RAW z D90 był gorszy jakościowo od tego z D300. Pewnie w jakiś szczególnych rodzajach scen 14 bitowa głębia D300 pozwala na osiągnięcie lepszego efektu końcowego od dysponującego 10 bitowym RAWem D90, ale w normalnym użytkowaniu tego się nie zauważa.

Co ciekawsze po przesiadce z D50 na D90, na początku byłem przekonany, że coś jest nie tak, bo z D50 o wiele sprawniej mi się wołało NEFy. Problem polegał na tym, że nie uwzględniłem czasu potrzebnego na okiełznanie nowej matrycy.
    Pozdrawiam!
    Tomasz Zych
    tomzych.com
    analogowiortodoksi.pl

Domyślnie

I to się nazywa fachowe wyjaśnienie. Wielkie dzięki zdyboo . Też czasem robię RAW-y z mojej D-90, ale efekt mnie na razie nie zadowala, chyba głównie z powodu programu do ich wywoływania (Raw Therapy). Spróbuję innego...
    Pozdrawiam.

Domyślnie

Po prostu nie ma co się spuszczać nad czymś na co nie ma się wpływu a na to co puszka robi z RAWami wpływ nie mamy co do kompresji to w D300 są 2 opcje kompresja stratna i bez stratna.
    N. D810, D5100, N. 18-70 f3.5-4.5G, 24-70 f2.8, 50 f1.8G, 105 Micro
    SB-800, SB-900. Sy. 500mm f6.3,

Zbanowany
    Miasto
    Północny Atlantyk

Domyślnie

mała uwaga do zdyboo: D90 ma RAW 12 bitowy ...
    (instrukcja, strona 62 u góry)

Reszta się zgadza ...

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Górny Śląsk

Domyślnie

Witam , mam wrażenie,że ostatnia puszka nieingerująca w RAW-y to F6....Każda matryca musi być oprogramowana, bo to mocno skomplikowane urządzenie elektroniczne. A tak na marginesie robiłem fotki Canonem 50d, sam posiadam D90 i muszę powoedzieć,że bardziej przyjazna była puszka nikona (dla mnie oczywiście ). Ale i tak szkło najważniejsze....
    Pozdrawiam Adrian

Strona 2 z 6 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów