Close

Strona 4 z 6 PierwszyPierwszy ... 23456 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 52

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez hugues Zobacz posta
    co do RAWow najnowszy Photo Paint Shop Pro X3 (jest wersja 30dniowa) wywoluje takie rawy, ze az sie zdziwilem, ze moj aparat takie zdjecia potrafi robic
    Aparat robi Ci zdjęcia, program później je wywołuje.. W zasadzie Ty jesteś potrzebny tylko do oglądania efektów?

Domyślnie

Do Autora Wątku - kup se Zenita 12XP, on nie ingeruje w RAWy.

Domyślnie

Po co ta cała dyskusja? Wystarczy przełączyć się na jpg. Chociaż tam też ponoć ingerują
    Tutaj jest... podpis

Zbanowany
    Miasto
    Północny Atlantyk

Domyślnie

Lidzmannstadt: nie "kup" tylko "kupa" ...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez UBoot Zobacz posta
    Lidzmannstadt: nie "kup" tylko "kupa" ...
    Nie "Litzmannstadt", tylko "Lodzermensch".
    Różnica zasadnicza.
    OT ;|
    Dxxx Fx Fxx Pxxxx

Domyślnie

Piekna zima , a ty tracisz ,czas na takie bzdury , zamiast zrobic fajne zdjęcia ,niedługo problemem bedzie czy spust migawki jest bardziej okragły w C czy w N.Kupuj i nie wnikaj aż tak dogłebnie,nie warto.

Domyślnie

Zadałem sobie pytanie: 'ile razy odkąd używam cyfrówki (od roku) sam ingerowałem w raw-a'? Odpowiedź: 'mało razy, bo nie mam czasu ich obrabiać i po prostu nie jestem technicznie na tyle dobry'.
    Wniosek - jeżeli masz podobnie nie przejmuj się rawami tylko rób w jpegach. Do czasu kiedy ingerencja Nikona w rawy będzie ci naprawdę przeszkadzała minie trochę czasu. Życzę ci aby to był jak najkrótszy czas.

Domyślnie

ogladalem histogramy z rawow w nikonie i stały sygnał jest odejmowany od każdego zdjęcia. A zatem surowe "teoretycznie" pliki NEF w praktyce są modyfikowane przed ich zapisaniem na kartę. wiec co z tego, że je wywołam jakimś programem jak juz na karcie sa modyfikowane i co to oznacza? Ze np. robiac zdjecie jakiejs sciany np żółtej w Rawie, bedzie ona miała inny odcień niż w rzeczywistości. - Tak mi to wytłumaczył jeden z fotografów...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez monek Zobacz posta
    . Ze np. robiac zdjecie jakiejs sciany np żółtej w Rawie, bedzie ona miała inny odcień niż w rzeczywistości. - Tak mi to wytłumaczył jeden z fotografów...
    Odeślij tego fotografa do szkoły.

Na optycznych takich rzeczy nie pisali. Nie wiem skąd to wzięliście. Tam pisali o ingerencji w RAW (przy temacie darków) ale tu chodzi o sladowe ilości szumów, praktycznie temat nieistotny przy normalnych zdjęciach. Przy czym ich krytyka tej ingerencji w RAW jest bardzo dziwaczna. Bo nie podoba im sie to, że .... ingerowano. Ale nie piszą, że nie podoba im sie skutek tej ingerencji . Dla fotografa wazniejszy jest skutek, jak sądzę? A nie to, czy tam cos sie dzieje, skoro to nie ma nagatywnego wpływu na obraz, a wręcz przeciwnie.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Oszczędny w słowach Awatar KOZI2000
    Miasto
    Pruszcz Gdański

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez monek Zobacz posta
    np. robiac zdjecie jakiejs sciany np żółtej w Rawie, bedzie ona miała inny odcień niż w rzeczywistości.
    skąd taki pomysł?
    | D90 | MB-D80 | N35 1.8 | N50 1.8 | N18-105 VR | N70-300 VR | Benro A-500EX + BH2 | Naneu Alpha-L |

Strona 4 z 6 PierwszyPierwszy ... 23456 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów