Close

Strona 6 z 7 PierwszyPierwszy ... 4567 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 51 do 60 z 66

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ku6i Zobacz posta
    Masz jakieś sensowne wytłumaczenie na tą dolną granicę 400 W mocy zasilacza?
    Tak - mniej obciazony zasilacz mniej sie grzeje, wiec i mniej halasuje. Poza tym nie trzeba liczyc kazdego wata, tylko spokojnie mozna sobie potem dolozyc dyskow itd.

Ja mam za to pytanie, czy ma jakies sensowne wytlumaczenie na polecanie produktu zasilaczopodobnego marki Ever?

@plusfoto - obecnie zasilacze dobijaja juz do 90% (choc to droga zabawa), a 80% sprawnosci w calym zakresie to juz w zasadzie standard w produktach uznanych firm.

No nie przesadzaj... Nastawiam sie np. na plyte ASUSa P7P55D. Wchodze na strone, klikam na memory support list a tam w pliku podanych jest tyle modeli kosci, jak chyba w komputroniku.
    Nie przesadzam, bo gdybym sie tak tym sugerowal, to nigdy nie kupilbym swietnych kosci Goodrama.
    Nie wspomne nawet o tym, ze uzywam z powodzeniem na platformie Intela kosci OCZ dedykowanych rzekomo pod AMD. I nawet niezle sie kreca
    Tak naprawde widze tylko jeden problem z dobraniem pamieci - napiecie pracy. U mnie jest tak, ze kosci pracuja przy 2.1V (DDR2), a plyta po resecie biosu ma standardowo ustawione 1.8V i jak sa pamieci obsadzone pod dual channel, to plyta nie zawsze wstaje. Wystarczy wyjac jedna kostke i hula bez bolu, a do duala wystarczy wejsc do biosu i ustawic co trzeba. Inna sprawa, ze ja mam DFI, a to nie sa plyty dla normalnych ludzi

EDIT:
    VGA PCX GF GT 210 512MB DDR2 MSI lub podobna
    Za sprzedawanie takich rzeczy (= budzetowy uklad z ogromna iloscia zenujaco wolnej pamieci, zeby ludziki nieoblatane w temacie lyknely to jak pelikan rybe) powinni producentow za jajka wieszac...
    Ostatnio edytowane przez costi ; 07-02-2010 o 01:56
    D300 | S 10-20 | N 18-200 VR | N50/1.4 AI | T 17-50/2.8 | S 105macro | N 70-300VR | SB600

Domyślnie

Już nieraz słyszałem jak komuś siadała karta graficzna a jak się okazywało to zasilacz no-name lub jakiś b. tani. Mój Fortron 400W ma się dobrze. Jak klikam save na obrazek z wieloma setami i porządnym odszumianiem na procku pokaże do 65-70 stopni C. Ale poza tym nic się nie dzieje - żadnych ekranów śmierci lub nawet drgawek, przymuli i pójdzie. Procesor to P4 2,8ht a więc zabytek w dobie i5-i7, ponoć niezła grzałka .
    Z tym że nefa mieli dłużej niż 1 minutę. Prędzej zrobie kawę na expresie z ręczną kolbą niż pasek pokarze 100%.

Teraz proszę o porade. Dokupiłem 2 większy dysk i zrobiłem z niego magazym. Na pierwszym C- system D- ProgramFiles kesze tempy pliki cz. używane. Z tego co tu wyczytałem powinienem wyrzucić temp i cache NXa na ten drugi X:
    Powiedzcie jeszcze jak 'przenieść miniaturki', nie znalazłem tego w preferences
    Ostatnio edytowane przez pierote ; 07-02-2010 o 03:08
    D610 D70 N80-200/2,8 P200/4 N102/2,5 Taku55/1,8 ~135 N18-70, Pixma IP4700+OCP tetenal photo silk & fomei nano pearl

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez costi Zobacz posta
    Nie przesadzam, bo gdybym sie tak tym sugerowal, to nigdy nie kupilbym swietnych kosci Goodrama.
    No popatrz... Ja wlasnie poprzedniego kompa skladalem na "GoodRamach". I to byl jedyny element z majdanu klamotow, ktory musialem wymienic zanim jeszcze zainstalowalem do konca system -- bo inaczej bym go po prostu nie zainstalowal. I zeby bylo smieszniej, mialem niezla przeprawe w sklepie, w ktorym je zamowilem, bo koles je sprawdzil i mowil, ze sa ok. Dobrze, ze akurat mial zamowienie na innego kompa, gdzie model pamieci nie byl okreslony i co dziwne, w innym kompie dzialaly bez problemu. Tak wiec jesli moge miec 100% pewnosci, ze nieuszkodzone fizycznie kosci "pojda" na wybranej plycie, to wole nie ryzykowac i nie losowac pamieci z calej oferty sklepu (nawet jesli szansa niekompatybilnosci to tylko 1 czy 2%).
    D3s, D3, D800 | 14-24, 24-70, 70-200 VR2, S 35/1.4, N 50/1.4D, S 85/1.4, T 90Di, PC28 | SB910, SU800, PIXEL KING | Man 055 ProB + 410 | LowePro 650, Tamrac exp 8x
    www.SALDAT.pl

Domyślnie

Ja mam za to pytanie, czy ma jakies sensowne wytlumaczenie na polecanie produktu zasilaczopodobnego marki Ever?

@plusfoto - obecnie zasilacze dobijaja juz do 90% (choc to droga zabawa), a 80% sprawnosci w calym zakresie to juz w zasadzie standard w produktach uznanych firm.
    1. Nie w tym rzecz podaj poprostu co polecasz w rozsądnej cenie.
    2. Wiem ze dobijają ale nie chcę płacić 1000 za zasilacz

Za sprzedawanie takich rzeczy (= budzetowy uklad z ogromna iloscia zenujaco wolnej pamieci, zeby ludziki nieoblatane w temacie lyknely to jak pelikan rybe) powinni producentow za jajka wieszac...
    Myslę że tutaj karta to również drugorzędna sprawa bo i PS i NX obsłuży chyba karta zintegrowana i też ewentualnie podaj co polecasz
    Pozdrawiam-Rajmund
    Dwie puszki, dwie lampy i trochę szkła
    Usunięto komercyjną stopkę - regulamin forum!

Domyślnie

dysk SSD przyspiesza pracę NX2 w bardzo widoczny sposób... mogę płynnie i bez zrywów oglądać kolejne filmy w operze (youtube) w trakcie przetwarzania obrazu przez NXa , bo swap systemu jest na dysku SSD, ale poważnie to wydanie takiej kasy jak teraz jest na to potrzebna na dysk SSD w celu przyspieszenia NXa to prawie jak rozpalanie pieca banknotami 100 zł
    Ostatnio edytowane przez Erie ; 07-02-2010 o 13:32
    szkoda, że to już nie to samo forum...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Erie Zobacz posta
    dysk SSD przyspiesza pracę NX2 w bardzo widoczny sposób...
    Robiles testy, czy tak tylko "na oko"? Jesli testowales to podaj prosze wyniki... Chociaz z drugiej strony nic mi to nie da. Akurat w tym temacie, musialbym to zobaczyc na wlasne oczy, zeby uwierzyc w to "widoczne" przyspieszenie...

mogę płynnie i bez zrywów oglądać kolejne filmy w trakcie przetwarzania obrazu przez NXa
    O dziwo -- ja takze, ale ogladanie filmow, to nie jest przyspieszenie pracy NXa.
    D3s, D3, D800 | 14-24, 24-70, 70-200 VR2, S 35/1.4, N 50/1.4D, S 85/1.4, T 90Di, PC28 | SB910, SU800, PIXEL KING | Man 055 ProB + 410 | LowePro 650, Tamrac exp 8x
    www.SALDAT.pl

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez stig Zobacz posta
    Robiles testy, czy tak tylko "na oko"? Jesli testowales to podaj prosze wyniki... Chociaz z drugiej strony nic mi to nie da. Akurat w tym temacie, musialbym to zobaczyc na wlasne oczy, zeby uwierzyc w to "widoczne" przyspieszenie...
    Jezu, Marcin - ironii nie dostrzegasz? Nie wiem czy jest jakieś przyspieszenie - jezeli tak to rzędu niedostrzegalnego, a już na 100% nie uzsadniające wyadawania takiej kasy na dysk SSD.

O dziwo -- ja takze, ale ogladanie filmow, to nie jest przyspieszenie pracy NXa.
    no jak to nie - czas szybciej płynie jak ogladasz film a nie pasek postępu w NXie
    szkoda, że to już nie to samo forum...

Domyślnie

Jezu, Marcin - ironii nie dostrzegasz?
    No wlasnie nie dostrzeglem... Juz nawet mialem zaczac lopatologiczne walkowanie tematu raz jeszcze...
    www.SALDAT.pl

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez plusfoto Zobacz posta
    1. Nie w tym rzecz podaj poprostu co polecasz w rozsądnej cenie.
    Z tanich rzeczy moge spokojnie polecic Amacrox Warrior AX-450 (chyba takie bylo oznaczenie) - skladalem juz 3 komputery na tym i zaden z wlascicieli nie narzeka (a 2 z tych trzech kompow chodza juz 1.5 roku). Trzeba tylko zwrocic uwage, ze Amacrox podaje w oznaczeniu moc szczytowa, a normalne obciazenie jest o 50W nizsze (czyli model z numerem 450 jest 400-watowym zasilaczem, ktory wytrzyma skoki obciazenia do 450W).
    Modecom z serii MC to rowniez dobre zasilacze, choc nieco halasliwe.
    Werjsa ekstremalnie tania to jakis Fortron z Allegro.

Jak ktos szuka markowego zasilacza malej mocy, to BeQuiet PurePower 350W bedzie jak znalazl - niedrogi (ok. 170zl), bardzo dobrze wykonany, o duzej sprawnosci.

Wyzsza polka to Tagan, Enermax, Antec, BeQuiet, Ikonic... tutaj juz cenowo "sky is the limit".

Sam uzywam wspomnianego wyzej PurePower, ale w wersji 530W, do zestawu C2D [email protected], 2x2GB RAM, GF8800GT (tez podkrecony), DVD, 2x HDD. Cisza i spokoj.

Co do karty graficznej - jesli sie grania nie planuje, to bym kupil plyte glowna z porzadna zintegrowana grafika, np. Radeonem 3200 czy geForce 9300 i obsluga CrossfireX/HybridSLI (odpowiednio Ati/nVidia). Starczy nawet do filmow FullHD a jak kiedys przyjdzie Ci ochota na wsadzenie czegos porzadnego, to bedzie jak znalazl.
    Obecnie uklady zintegrowane to zupelnie inna bajka niz pare lat temu i nie ma sie co ich obawiac (pomijam Intela, ktorego produkty nadal sa cofniete w rozwoju).
    Ostatnio edytowane przez costi ; 07-02-2010 o 18:29
    D300 | S 10-20 | N 18-200 VR | N50/1.4 AI | T 17-50/2.8 | S 105macro | N 70-300VR | SB600

Domyślnie

I o to chodziło - dzięki, a wracając do NX choć nie koniecznie tematu to kupował ktoś tam? bo 120 $ to nie 700 stówek.
    www.imagemixer.net/product_info.php?products_id=107
    Pozdrawiam-Rajmund
    Dwie puszki, dwie lampy i trochę szkła
    Usunięto komercyjną stopkę - regulamin forum!

Strona 6 z 7 PierwszyPierwszy ... 4567 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów