Szukaj
Nie znalazłem tego na forum, więc może jest nadzieja, że nie powtarzam informacji![]()
Na Nikon Cafe zamieszczona jest taka oto rada co do ustawień w NX2: (pozwoliłem sobie przetłumaczyć)
1. Zamknąć Capture NX2
2. Skasować folder C:\Documents and Settings\username\Local Settings\Application Data\Nikon\Capture NX\ThumbnailCache folder
3. Stworzyć (w folderze C:\Documents and Settings\[your username]\Local Settings\Application Data\Nikon\Capture NX) nowy dokument tekstowy "ThumbnailCache", usuwając rozszerzenie .txt
4. We właściwościach nowo utworzonego pliku "ThumbnailCache" ustawić "tylko do odczytu"
5. Włączyć Capture NX2
Nie wiem, czy ktoś z Was tego próbował - podobna rada jest też na Flickr na forum NX2.
Tyle, ze to niczego nie przyspiesza. Jedynie powoduje, ze NX zre wiecej pamieci, bo trzyma sobie w buforze wszystkie prevki, ktore odczytal ze zdjec high-res.
Jest to myk dla tych, ktorzy nie chca, zeby NX katowal dysk SSD.
Zrobilem test. Dla 200 NEFow operacja wygenerowania prevek przy tej metodzie trwala 13,5 sekundy. Standardowo -- czyli z keszowaniem prevek -- 14 sekund. Generalnie wiec gra nie warta swieczki. Tym bardziej, ze po ponownym uruchomieniu NXa, przy wspomnianej metodzie znowu trzeba czekac 13,5 sekundy, a odczyt ich z keszu to raptem moze 2 sekundy.
D3s, D3, D800 | 14-24, 24-70, 70-200 VR2, S 35/1.4, N 50/1.4D, S 85/1.4, T 90Di, PC28 | SB910, SU800, PIXEL KING | Man 055 ProB + 410 | LowePro 650, Tamrac exp 8x
www.SALDAT.pl
No to masz 100% racji - gra nie warta świeczki
Co do wydajności systemu dyskowego.
Zrobiłem ten test na małym biurowym Dellu pod Vistą.
Przy próbie na dysku lokalnym (wolny "zielony" Caviar) wyszło mi 69 sekund.
Przy odczycie i zapisie plików w ramdysku wyszły 64 sekundy.
Czyli znowu Stig ma racje - to już jest nudne,że szybkość dysku nie ma większego wpływu na komfort przy pracy z NX2.
Swoją drogą zasmucają słabe wyniki mocnych Maków.
Pozdrawiam,
Tomek
Skontaktuj się z nami