Close

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 19 z 19

Wątek: c.d

Domyślnie

Hej pies na numer 2 jest super ujety . Brawo.
    Nikon D90, N50 1.8, Tamron 18-270 PZD
    Mój blog o foto: http://mrlir.wordpress.com/ , trochę presetów, fotek, itp.

Domyślnie

Zdjecia robie prawie codziennie . Mam nadzieje ze wkoncu was zaskocze

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez zazula Zobacz posta
    igusiek, najbardziej to Ty możesz sama sobie pomóc. Oglądaj zdjęcia, próbuj powtarzać kadry innych autorów, walcz z obróbką by podobny efekt uzyskać.
    Nikt za Ciebie tej drogi nie przejdzie. Oko trzeba wyćwiczyć, no nie da się inaczej
    oooooooooooooooooooooooo wlasnie!

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez zazula Zobacz posta
    igusiek, najbardziej to Ty możesz sama sobie pomóc. Oglądaj zdjęcia, próbuj powtarzać kadry innych autorów, walcz z obróbką by podobny efekt uzyskać.
    Nikt za Ciebie tej drogi nie przejdzie. Oko trzeba wyćwiczyć, no nie da się inaczej
    ja jeszcze dodam że trzeba nauczyć się PATRZEĆ i WIDZIEĆ. to jest klucz do sukcesu - patrząc na twoje zdjęcia widac jak na dłoni, że jeszcze nie masz tego opanowanego - dowód? Zdjęcie nr 5 - zrobiłaś sobie autoportret... W krajobrazie raczej nie jest to wskazane

Dodatkowo - poznać i zacząć ćwiczyc stosowanie zasad i reguł kompozycji kadru (wklepać sobie choćby w google). Zwracać uwagę na wypoziomowanie zdjęcia. Poznać co to jest głębia ostrości i zacząć sobie z tego korzystać (przy niektórych zdjęciach) itd. itp.

Następnie - obróbka - nie dawajmy surowizny! Naciśniecie spustu i zapisanie foty na karcie/błonie fotograficznej to jedno ale postprocessing to część praktycznie nieodzowna.

Kolejne - TEMAT- każde zdjęcie (lub seria zdjęć) musi mieć jakiś temat, myśl przewodnią, serie muszą być ze sobą jakoś powiązane. A tutaj dałaś garść fotek jakiś domek, kawałek jeziora/morza, jakiś las, jakiś zwierz... ni z gruchy ni z pietruchy nie wiadomo o co chodzi - trza się zdecydować... I nie bronic mi się tekstem w stylu "tematem jest zima" bo to za przeproszeniem jest... nooo płytkie jak przeciętna kałuża po deszczu... A jak juz ta zima to pokazać jakiś jej aspekt, znaleźć coś ciekawego (bo takie widoczki to każdy z nas ma jak sobie wyjdzie przed dom), ukazać jakąś ciekawą grę światła (nie robic fot w południe, bo o tej porze dnia to można sobie usiąść na ręce i gwizdać "wlazł kotek na płotek" a nie foty robić - wschód/zachód - tuż przed lub tuż po kiedy światło nie jest ostre i tak hardkorrowe), jakieś szczegóły (krajobraz to nie tylko widoczki ogólne) itd. itp. Używać wyobraźni jednym słowem.

Czyli ogólnie słabo - ćwiczyć, CZYTAĆ mądre książki, oglądać dużo zdjęć klasyków i mistrzów a wtedy się to wyrobi.

Aha - selekcja - nie dawaj miliona zdjęć. Jedno/dwa są ok. rób sobie zawsze przed zamieszczeniem zdjęć tutaj "test ściany" - mianowicie czy powiesiła byś sobie te zdjęcia na ścianie u siebie lub u kogoś innego? W tym przypadku wątpię...

i fota z pieskiem wcale nie jest fajna - nie wiem o co w niej chodzi - czy o tego pieska, czy o ten śnieg na pierwszym, czy o te domki... Jednym słowem tak jak wspomniałem wyżej - brak konkretnego, zdecydowanego tematu.
    |D7100|SB-800|T17-50/2.8|S70-200/2.8|SY8/3.5|nogi GoldPhoto|Manfrotto|SanDisk|
    Pozdrawiam Tomek Kić

Domyślnie

Duzo ostatnio czytalam, ogladam , robilam zdjec teraz wiem, ze i tak to zamalo. Droga do perfekcji jest dlugaaa... Niestety nie mam innego wyjscia niz samouctwo! Dzieki za konkretne odpowiedzi! Musze raczej miec wiecej samokrytki bo tak naprawde myslalam, ze zdj są o niebo lepsze JUZ. Wasza pomoc jest niezbędna! Pozdrawiam

Domyślnie

Moim zdaniem te foty są już sporo lepsze niż wcześniejsze.
    Pozdrawiam
    Andrzej.

Domyślnie

Dzieki borregaard. Przynajmniej jest jakas poprawa i postepy z mojej strony co jest lepsze???; D

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez igusiek21 Zobacz posta
    Dzieki borregaard. Przynajmniej jest jakas poprawa i postepy z mojej strony co jest lepsze???; D
    Lepsze podejście do kadru,ekspozycja....to tak " na ten przykład...."
    Pozdrawiam
    Andrzej.

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów