Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 19

Wątek: c.d

Domyślnie c.d

witam

1.
    By igusiek21, shot with DMC-FZ28 at 2010-02-03

2.

By igusiek21 at 2010-02-03

3.

4.

5.

6.

7.

Domyślnie

spokojnie...Tylko nie wszyscy naraz ;D

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez igusiek21 Zobacz posta
    spokojnie...Tylko nie wszyscy naraz ;D
    A co w tych zdjęciach ci sie podoba ?
    Bo mi kompletnie nic.
    Pozdrawiam Krzysztof M.
    Mam co mam i jest mi z tym dobrze ....

Domyślnie

I to ma mi pomoc?! Jak widać nie jestem tu asem i raczej potrzebuje pomocy w stylu ... Tutaj dobrze światło... Tym razem poprawilas...(jeśli sledzisz moje zdj.) aż żal mi ze za każdym razem trzeba się aż prosić o jakaś opinie ,, pomoc ,,!

Domyślnie

nie przejmuj się tak bardzo,na pocieszenie powiem ze nie jesteś jedyną osobą która tak twierdzi...

Domyślnie

1. Nie pokazuj naraz tyle zdjęć (bo będziesz miała krótkie nic nie wnoszące ogólne komentarze), wybierz jedno, może dwa najlepsze Twoim zdaniem.
    2. Technicznie zdjęcia są ok, nie ma przepaleń, kolorystyka dobra, ładna faktura śniegu np. na 2.
    3. Największy problem to kadry, mi nie przypadł do gustu żaden (np. na 1 pierwszy plan bardzo brzydki), może staraj się by było mniej elementów, pokarz coś ładnego (tu domki, tam ludzie wchodzą niepotrzebnie w kadr,a jak jest prosto i czysto to nie ma nic interesującego)
    4. Staraj się robić zdjęcia w godzinach gdy słońce daje ładny kolor
    5. Uważaj na nieładne cienie (5), które gdy je pokazujesz muszą coś wnosić do zdjęcia.
    6. Itd, itp, jak widzisz trudno coś konkretnie napisać pod tyloma zdjęciami.
    PS. Komentarz mjr, również powinien Ci dać do myślenia i może pomóc, zapewne nie był złośliwy, może krótki i dosadny
    Powodzenia
    Ostatnio edytowane przez Proac150 ; 04-02-2010 o 01:08

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mjr Zobacz posta
    A co w tych zdjęciach ci sie podoba ?
    Bo mi kompletnie nic.
    Może faktycznie brzmi to trochę zbyt brutalnie, tym bardziej, że dopiero zaczynasz i chcesz korzystać z porad bardziej doświadczonych... Postaram się zatem napisać trochę szerzej, niemniej jednak będzie się to ostatecznie sprowadzało do tego, co napisał mjr

Spróbuj zastanowić się co chciałaś nam na tych zdjęciach pokazać, czym zaciekawić. Kiedy już zdefiniujesz temat, pomyśl w jaki sposób pokazać go w sposób intrygujący, niesztampowo, a przynajmniej atrakcyjnie. Poczytaj trochę o kompozycji, obserwuj zdjęcia publikujących tutaj, a także gdziekolwiek indziej i staraj się zastanawiać co Ci się w nich podoba, co urzeka, a co odrzuca. I czerp z tych wniosków inspiracje, które na pewno uda Ci się twórczo przekuć w Twój własny styl. Kiedy już pojawią się dobre, ciekawe kadry, przyjdzie czas na obróbkę i eksperymenty. Ale zacznij od nauczenia się widzenia świata "przez wizjer", czyli w ramach/granicach oferowanych przez aparat. To niby oczywiste, a jednak wcale nie takie łatwe.

Jeśli chodzi o zaprezentowane przez Ciebie powyżej fotografie, to brak im moim zdaniem właśnie takiej refleksji jaką Ci właśnie zaproponowałem. Są kadrowo i kompozycyjnie nieciekawe, a 2 i 5 wręcz niedbale wykonane (odpowiednio - rażąca krzywizna i Twój cień w kadrze). Na 5 i 6 na pewno brakuje ostrości - a to absolutna podstawa. Zdjęcia na których pokazujesz morze nie podobają mi się z kolei ze względu na wygląd brunatnej wody pokrytej pęcherzami... Nade wszystko jednak brakuje mi w większości tych ujęć tego, o czym wspominałem na wstępie - tematu.

Mam nadzieję, że mój głos w jakiejś mierze okaże się dla Ciebie pomocny. Pozdrawiam serdecznie i życzę coraz lepszych ujęć i pełnej mobilizacji w pogłębianiu wiedzy i umiejętności
    "Myśleć, że się coś wie, to najlepsza obrona przed dowiedzeniem się czegoś" - Terry Pratchett
    Pozdrawiam! Jacek

Domyślnie

nie przejmuj się mjr, to maruda jakich mało

co do zdjęć - kadry nr 4 i 6 to jedyne warte uwagi moim zdaniem z tej serii. Szczególnie 4 zasługuje na nieco więcej uwagi. Zdjęcia może robić każdy, ale pokazanie specyficznych kadrów w odpowiedni sposób to już nieco wyższa szkoła jazdy. uważam, że powinnaś przede wszystkim skupić się na kadrowaniu i odpowiednim doborze światła. Nie warto na początek robić zdjęć przy ostrym słońcu. To ciężkie warunki (nawet dla doświadczonych). Najlepiej będzie, jeżeli któregoś razu wstaniesz przed wschodem słońca i udasz się w poszukiwaniu kadrów, które przede wszystkim ciebie zachwycą przy przeglądaniu zdjęć. Staraj się wybierać takie widoki, które zapadną w pamięć tobie i innym...zazwyczaj z pleneru przyniesiesz 100 zdjęć, z czego 2 lub 3 będą warte zaprezentowania...przynajmniej ja tak mam a ja się uczę i raczkuję więc piszę z mojej perspektywy. Musi być w zdjęciach coś, co zatrzymuje na dłużej. I nie bój się obróbki. na forum jest mnóstwo poradników, mnóstwo wspaniałych zdjęć, z których można czerpać inspirację.
    Podzielam twoją opinię co do forum - każdy kiedyś zaczynał, każdy popełnia błędy. Galerie na tym forum mają wysoki poziom, co nie oznacza, że mniej doświadczone koleżanki i koledzy nie mają prawa głosu. Po to mamy forum by sobie wzajemnie pomagać i dążyć do coraz lepszych wyników. Tak sądzę.

Pozdrawiam i życzę udanych zdjęć.

Domyślnie

Własnie kręce o tym w kółko, ze powinnismy sobie nawzajem pomagać . Dzięki za podpowiedzi i za poświęcenie czasu. Są naprawdę warte uwagi i one mi dużo dają.

Domyślnie

igusiek, najbardziej to Ty możesz sama sobie pomóc. Oglądaj zdjęcia, próbuj powtarzać kadry innych autorów, walcz z obróbką by podobny efekt uzyskać.
    Nikt za Ciebie tej drogi nie przejdzie. Oko trzeba wyćwiczyć, no nie da się inaczej

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów