Close

Strona 96 z 371 PierwszyPierwszy ... 46869495969798106146196 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 951 do 960 z 3702

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pebees Zobacz posta
    Czyli jednak wszystko działa dobrze, gdy się to poprawnie skonfiguruje? No to miło, że Windows też potrafi
    Znaczy jednak, że Microsoft zrobił niepoprawnie działającą na dłuższą metę funkcję usypiania. No to miło że Apple potrafi fabrycznie zrobić to samo tak żeby nie było krzaków.

Tak sobie jednak myślę... (wiem, słabo mi to wychodzi :P)... czemu Wy ludziom do tej jakiejś firmy nie dostarczycie tych lepszych, wspaniałych makówek i nie pozwolicie im na bezstresową, bezproblemową pracę?
    Przyczyn jest kilka, przy czym jedna mimowolnie lub nie, będąca prezentem Microsoftu dla firm IT. Jak coś się psuje to można to naprawiać. W ramach umowy serwisowej oczywiście.
    Ostatnio edytowane przez Tom01 ; 02-02-2010 o 13:11
    Zawodowo zdjęć nie robię już ze 25 lat, ale coś tam zostało. Teraz rozwiązuję problemy innych fotografów.
    monitory.mastiff.pl - masz problem z kolorem, wal śmiało

pebees
    Gość

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tom01 Zobacz posta
    Znaczy Microsoft zrobił niepoprawnie działającą na dłuższą metę funkcję usypiania. No to miło że Apple potrafi fabrycznie ustawić żeby nie było takich krzaków.
    E tam, niepoprawnie działającą. OSX działa tylko na jabcokach, Windows na wszystkim. Tu jest drobny problem, że trzeba wtedy na każdym detalicznie coś 'dokonfigurować'. Tobie po prostu to się nie udało
    Aha - z linuksem jest tak samo w tym przypadku, też na jednych sprzętach działa od instalacji, na innych trzeba to czy tamto 'poprzełączać'.

Przyczyn jest kilka, przy czym jedna mimowolnie lub nie, będąca prezentem Microsoftu dla firm IT. Jak coś się psuje to można to naprawiać. W ramach umowy serwisowej oczywiście.
    No tak, pecunia non olet. Nawet, gdy sprawcą przychodu jest MS

Domyślnie

E tam, niepoprawnie działającą. OSX działa tylko na jabcokach, Windows na wszystkim. Tu jest drobny problem, że trzeba wtedy na każdym detalicznie coś 'dokonfigurować'. Tobie po prostu to się nie udało
    A co mnie obchodzi konfiguracja, strojenie i inne grzebanie? Komputery dostarcza np HP, gotowe poinstalowane i skonfigurowane. Nie działają jak należy. Jaki z tego wniosek? Właśnie taki, że nie działają jak należy.

Aha - z linuksem jest tak samo w tym przypadku, też na jednych sprzętach działa od instalacji, na innych trzeba to czy tamto 'poprzełączać'.
    Nie mieszajmy do tego Linuxów. To są w dużej mierze systemy "szyte na miarę". Win i OSX to natomiast gotowiec.

No tak, pecunia non olet. Nawet, gdy sprawcą przychodu jest MS
    No tak, dopiszmy zaraz filozofię. Osobiście lubię umowy serwisowe gdzie klient płaci kiedy wszystko działa (za utrzymywanie systemu w ruchu), jednak wielu woli płacić kiedy nie działa.
    Zawodowo zdjęć nie robię już ze 25 lat, ale coś tam zostało. Teraz rozwiązuję problemy innych fotografów.

pebees
    Gość

Domyślnie

A co mnie obchodzi konfiguracja, strojenie i inne grzebanie? Komputery dostarcza np HP, gotowe poinstalowane i skonfigurowane. Nie działają jak należy. Jaki z tego wniosek? Właśnie taki, że nie działają jak należy.
    Ja tam nie wiem, jak to jest. Wiem, że HP nie dostarcza notebooków z zainstalowanym i skonfigurowanym systemem, no ale może macie jakieś specjalne z HP układy

Nie mieszajmy do tego Linuxów. To są w dużej mierze systemy "szyte na miarę". Win i OSX to natomiast gotowiec.
    Linuksy są w mniejszym stopniu szyte na miarę, niż Windows. A OSX chodzi tylko na jednej platformie (od pewnego czasu 'licencyjnie' rozumianej)

No tak, dopiszmy zaraz filozofię.
    Ej, ej! To nie ja, to Ty i reszta fanów 'OSiksa' dorabia filozofię, do systemu!

Osobiście lubię umowy serwisowe gdzie klient płaci kiedy wszystko działa (za utrzymywanie systemu w ruchu), jednak wielu woli płacić kiedy nie działa.
    Jeśli wszystko działa, to po co płacić? Można przecież mieć umowę na 'gotowość', a płacić przez wielkie "P" wtedy, gdy coś trzeba zrobić w ramach tej gotowości...

Domyślnie

Linuksy są w mniejszym stopniu szyte na miarę, niż Windows.
    Że co!? A komponenty i aplikacje w postaci kodu źródłowego i kompilatory w dystrybucji Linuxa to co jest? To jest właśnie szyty na miarę system. Windows jest zestawem gotowych plików wykonywalnych.

Ej, ej! To nie ja, to Ty i reszta fanów 'OSiksa' dorabia filozofię, do systemu!
    Wielu ludzi, włącznie ze mną po przesiadce na OSX stwierdza: "Po jaka chorobę męczyłem się tyle lat na Win". Taka przesłanka wynika w lektury tego wątku wielokrotnie, czego Pan jak widać nie chce dopuścić jako możliwe.
    Ostatnio edytowane przez Tom01 ; 02-02-2010 o 14:39

pebees
    Gość

Domyślnie

Że co!? A komponenty i aplikacje w postaci kodu źródłowego i kompilatory w dystrybucji Linuxa to co jest? To jest właśnie szyty na miarę system. Windows jest zestawem gotowych plików wykonywalnych.
    Komponenty i aplikacje w postaci kodu źródłowego i kompilatory w dystrybucji to nie jest system szyty na miarę. Co więcej - wiele dystrybucji nie zawiera w sobie wcale src i kompilatorów
    System szyty na miarę to system pisany dla konkretnego sprzętu i pod konkretne zastosowania. Bardziej tu pasuje OSiks, niż linuks.

Wielu ludzi, włącznie ze mną po przesiadce na OSX stwierdza: "Po jaka chorobę męczyłem się tyle lat na Win". Taka przesłanka wynika w lektury tego wątku wielokrotnie, czego Pan jak widać nie chce dopuścić jako możliwe.
    Ja bym to dopuścił, gdybym znalazł trochę potrzebnego mi oprogramowania (zarówno użytkowego jak i gier) dla makówki, a ceny sprzętu byłyby zjadliwsze. W obecnej sytuacji wolę wydać 2 razy mniej na sprzęt i dołożyć 4 stówki (do tych wspominanych 100 zł za OSX) kupując Windows 7, by mieć później spokojną głowę, że prawie każdą aplikację mi potrzebną na tym uruchomię. Szybciej, niż na OSX.

Domyślnie

Komponenty i aplikacje w postaci kodu źródłowego i kompilatory w dystrybucji to nie jest system szyty na miarę. Co więcej - wiele dystrybucji nie zawiera w sobie wcale src i kompilatorów
    Chyba nie znajdziemy wspólnego języka. Niestety nie potrafię dyskutować z argumentacją typu czarne jest białe.

W obecnej sytuacji wolę wydać 2 razy mniej na sprzęt i dołożyć 4 stówki
    Tyle że warunki/ograniczenia/preferencje innych nie muszą być tożsame z Pańskimi prawda?

Zadziwiająca jest stałość strategii w przypadku takich dyskusji. Na opinię "OSX jest lepszy" sypią się na początku odpowiedzi typu "to samo mam na Win, drogi sprzęt, bajer", potem się zaostrza i padają "fanatyk, woda z mózgu", a na koniec kiedy nie ma już argumentów "ja wolę jednak swoje", plus kilka drobiazgów na odczepnego i koniec merytorycznej dyskusji. Potem tylko zataczanie kręgów. Za każdym razem tak samo! Wielokrotnie udowodniono, że w przeważającej ilości przypadków są to opinie ludzi który nie pracowali nigdy na poważnie na Macach a często nawet wcale. Za każdym razem na opinię jednego użytkownika Maca znajdzie się kilku, którzy wiedzą lepiej, że na pewno jest mu gorzej.

pebees
    Gość

Domyślnie

Chyba nie znajdziemy wspólnego języka. Niestety nie potrafię dyskutować z argumentacją typu czarne jest białe.
    E tam, bez przesady. To, że stwierdziłem, co znaczy 'oprogramowanie szyte na miarę', jest złym argumentem? Czemu?

Tyle że warunki/ograniczenia/preferencje innych nie muszą być tożsame z Pańskimi prawda?
    Zgadzam się jak najbardziej. Podejrzewam jednak, że moje preferencje będą bliższe większości użytkowników, niż Twoje.

Wielokrotnie udowodniono, że w przeważającej ilości przypadków są to opinie ludzi który nie pracowali nigdy na poważnie na Macach a często nawet wcale.
    Dokładnie tak jest ze mną - nie pracowałem poważnie na makach, bo nie miałem takiej możliwości. Nie, nie chodzi o dostęp do makówki. Chodzi o to, że nie ma oprogramowania, dzięki któremu mógłbym pracować na makach.

Za każdym razem na opinię jednego użytkownika Maca znajdzie się kilku, którzy wiedzą lepiej, że na pewno jest mu gorzej.
    Jeśli nie ma tam oprogramowania, które mógłbym używać, to jakim cudem ma mi być tam lepiej? Lub choćby tak samo? Oprogramowanie to nie tylko Office, Photoshop i odtwarzacze audio/wideo. Można komputera używać do innych rzeczy także. O ile jest odpowiednie oprogramowanie.

Domyślnie

E tam, bez przesady. To, że stwierdziłem, co znaczy 'oprogramowanie szyte na miarę', jest złym argumentem? Czemu?
    Temu, że oprogramowanie takie jak Linux szyje na miarę administrator. Na miarę potrzeb i konkretnej jednostki komputera. To się przecież robi niemal dosłownie, jak można stwierdzić że nie?

Zgadzam się jak najbardziej. Podejrzewam jednak, że moje preferencje będą bliższe większości użytkowników, niż Twoje.
    Naprawdę? Skąd taka poza wyroczni? Nawet jeśli reprezentuje Pan cechy największej grupy użytkowników to jednak nie jest ona całym rynkiem. Są inne, mniej znaczące, ale nie jest fair odmawiać im prawa do własnej decyzji. Do dziś jest grupa użytkowników Amigi. To jest dopiero nisza.

Dokładnie tak jest ze mną - nie pracowałem poważnie na makach
    No właśnie. I nie przeszkadza to Panu postawić tezy jakoby częstotliwość restartów systemu Win i OSX miała taki sam wpływ na działanie.

Jeśli nie ma tam oprogramowania, które mógłbym używać, to jakim cudem ma mi być tam lepiej? Lub choćby tak samo? Oprogramowanie to nie tylko Office, Photoshop i odtwarzacze audio/wideo. Można komputera używać do innych rzeczy także. O ile jest odpowiednie oprogramowanie.
    Sądzi Pan że tylko jeden ma taki problem? Jeśli ludzie przesiadają się na OSX to najczęściej z bólem. Inny system, inna filozofia obsługi, brak odpowiedników aplikacji. Nie mówimy o ludziach którzy mają Maca od początku, tylko użytkowników, którzy od lat pracowali przy Win, mają swoje aplikacje, licencje, warsztat do którego są przyzwyczajeni, masę drobiazgów. No i teraz zasadnicze pytanie: Po cholerę ten cały kłopot i koszty? A jednak wielu z determinacją rozgryza, wdraża i przechodzi.

Domyślnie

A jakie to oprogramowanie?
    Wiem, że nie wszystko jest na OSXa ale czego niby nie ma tak istotnego?

Strona 96 z 371 PierwszyPierwszy ... 46869495969798106146196 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów