Close

Strona 2 z 7 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 66

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sturnus Zobacz posta
    Czyli uważasz że wszystkie dane jakie są potrzebne do obliczeń NX posiada w pamięci RAM? no to mylisz się... Słyszałeś pewnie o swapfile i do czego on służy?
    Slyszalem. Zanim przestalem go uzywac. Przy 8 GB RAM jest niepotrzebny nawet NXowi.

Myślisz że NX nie korzysta z niego? no to mylisz sie po raz drugi.
    A jak ma z niego korzystac, skoro jest wylaczony? Bo piszac o swap file -- masz na mysli oczywiscie plik systemowy, a nie cache NXa, prawda?

I jeśli uważasz że operacje bazodanowe potrzebują większych mocy niż operacje i obliczenia na grafice to też się mylisz. Pierwszy lepszy PC-et poradzi sobie z całkiem pokaźna bazą danych. Ale już tylko 200 mb plikiem w PS może się nieźle zadławić....
    Kolego, wake-up! Od kilkunastu juz wpisow, nie mowimy o mocy obliczeniowej komputera, tylko o sprawnosci jego podsystemu dyskowego! Jesli twierdzisz, ze rozbudowane bazy danych nie wymagaja wydajniejszych dyskow (i kontrolerow) niz obrobka grafiki, to nie mamy juz o czym gadac.

zdefiniowałeś ścieżkę cache edycji i tylko nia mozna zdefiniować!!! A ścieżka pokazana w menadżerze plików pokazuje cache przeglądarki!!!
    Z rozpedu zrobilem nieprawidlowego screenshota -- cache edycji tez jest -- pieterko wyzej -- w innym podkatalogu. Niemniej nadal na dysku systemowym.
    D3s, D3, D800 | 14-24, 24-70, 70-200 VR2, S 35/1.4, N 50/1.4D, S 85/1.4, T 90Di, PC28 | SB910, SU800, PIXEL KING | Man 055 ProB + 410 | LowePro 650, Tamrac exp 8x
    www.SALDAT.pl

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez stig Zobacz posta
    ...

A tu prosze -- gdzie faktycznie zapisuje pliki:

No prosze Cie! Nie tlumacz mi tak banalanych oczywistosci. Z dodatkowych partycji wyleczylem sie juz 10 lat temu.
    Jeżeli ktoś chce przenieść katalog ThumbnailCache na inny dysk to trzeba skasować istniejący katalog i w jego miejsce utworzyć link do innego miejsca komendą

mklink ThumbnailCache Z:\Temp /d

W tym wypadku katalog ThumbnailCache został przekierowany na dysk Z do katalogu Temp. Zdaje mi się że NIE będzie to działało pod windows XP
    pozdrawiam Sebastian

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez stig Zobacz posta
    Slyszalem. Zanim przestalem go uzywac. Przy 8 GB RAM jest niepotrzebny nawet NXowi.

A jak ma z niego korzystac, skoro jest wylaczony? Bo piszac o swap file -- masz na mysli oczywiscie plik systemowy, a nie cache NXa, prawda?
    System windows jest tak zbudowany że wymaga pliku swap choćby o minimalnej wielkości 50 MB. Pewne operacje wewnątrz systemu są zawsze zapisywane do swapa i nikt nie potrafi odpowiedzieć co dzieje się z tymi operacjami jeśli swap fizycznie nie istnieje. Czytałem dokładne testy przeprowadzone przez kogoś kto dowodził, że bez żadnego pliku swap wydajność systemu nieznacznie spada. Dlatego przy największej nawet ilości RAM zalecane jest posiadanie najmniejszego chociaż pliku swap.
    pozdrawiam Sebastian

Domyślnie

Sory za OT : Stig, jak zrobiłeś taki ładny efekt tła w TC, że co drugi plik ma tło jaśniejsze/ciemniejsze?
    duzy brzydki nikon i mala ladna sigma dp1

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez igsux3 Zobacz posta
    Sory za OT : Stig, jak zrobiłeś taki ładny efekt tła w TC, że co drugi plik ma tło jaśniejsze/ciemniejsze?
    Konfiguracja / kolory: "Tla", "tlo 2".
    D3s, D3, D800 | 14-24, 24-70, 70-200 VR2, S 35/1.4, N 50/1.4D, S 85/1.4, T 90Di, PC28 | SB910, SU800, PIXEL KING | Man 055 ProB + 410 | LowePro 650, Tamrac exp 8x
    www.SALDAT.pl

Domyślnie

Dziękować
    duzy brzydki nikon i mala ladna sigma dp1

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez luxius Zobacz posta
    Jak piszesz takie pierdoły (porady) to nie dziwota, ze masz tyle postów. Mam Ci kupiła na komunie taki super mózg elektroniczny z czterema rdzeniami?:P

Druga partycja albo drugi dysk nic nie daje. Powiedz mi jeszcze co mi da 64 biitowy system w przypadku NX2 skoro w systemach 64-bitowych oprogramowanie jest uruchamiane jako aplikacja 32-bitowa?

Pustosłowie.

Myślę, że przesadzasz. Sam zadałeś pytanie nie określając żadnych limitów, np. pieniężnych. Akurat mam stację roboczą z Xeonem i mogę Ciebie zapewnić, że działa bardzo szybko, a NX2 wykorzystuje całe 7 GB pamięci, bo musi je dzielić z systemem i (czasami) Photoshopem lub innymi akurat otwartymi aplikacjami. Jeżeli uważasz, że masz w tym względzie rację, to wytłumacz dlaczego taki znawca NX2 jak Jason Odell wkłada do swojej maszyny 32 GB pamięci.
    W sprawie nic nie dających drugich dysków odpowiedź dostałeś w wątku. Drugi dysk działa, a jeszcze lepiej działa RAID.
    I oszczędź sobie obraźiwych zdań. Jestem w takim wieku, że moja mama nie żyje już od dziesięciu lat.

Domyślnie

WTF?!

Czy ktos rzeczowo moze odniesc sie do pierwszego posta w watku?????????

Bede wdzieczny.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tr0n Zobacz posta
    System windows jest tak zbudowany że wymaga pliku swap choćby o minimalnej wielkości 50 MB. Pewne operacje wewnątrz systemu są zawsze zapisywane do swapa i nikt nie potrafi odpowiedzieć co dzieje się z tymi operacjami jeśli swap fizycznie nie istnieje. Czytałem dokładne testy przeprowadzone przez kogoś kto dowodził, że bez żadnego pliku swap wydajność systemu nieznacznie spada. Dlatego przy największej nawet ilości RAM zalecane jest posiadanie najmniejszego chociaż pliku swap.
    Masa ludzi ma wylaczony pagefile (bo swap umarl razem z WinME) i system dziala. Haczyk jest taki, ze w momencie, gdy RAM sie skonczy, to Windows zacznie pokazywac ostrzezenia o tym, ze pamiec sie skonczyla (takie same pokazuje rowniez, gdy suma RAM i pagefile jest za mala do aktualnych zadan), ale bedzie dzialal i stworzy sobie tymczasowy pagefile, zeby nie dopuscic do staniecia wszystkiego.
    Inna sprawa, ze sa aplikacje, ktore, bez wzgledu na ilosc RAM, przy wylaczonym pagefile zachowuja sie dziwnie albo wprost odmawiaja wspolpracy.
    D300 | S 10-20 | N 18-200 VR | N50/1.4 AI | T 17-50/2.8 | S 105macro | N 70-300VR | SB600

Domyślnie

Moim zdaniem, komfort pracy z NX zależy głównie od szybkości pamięci operacyjnej. Im więcej MHz i im mniejsze opóźnienie CL tym lepiej. Ilość też ma znaczenie , ale o tym już napisano.

Strona 2 z 7 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów