aato ja niestety nie bede mial tyle szczescia
![]()
Szukaj
aato ja niestety nie bede mial tyle szczescia
![]()
Jeżeli nie fotografujesz od wczoraj i je4stes oswojony z trybem manualnym to myślę, ze w godzinkę - dwie będziesz miał 75% skuteczności. Po 2 tygodniach rzadko będziesz chybiał z czasami.
FX MIKKA GOTUJE ZDJECIA !
skinny nigga pretty flacko, niggas rippin that choppers
Eeeee, "słoneczna szesnastka się kłania" (słońce, 1/125, f:16 dla iso100, inni uczą że iso200), schodzimy za zachmurzenie, wieczór itd za każde "punkt ujemny" o działkę, potem dwie, trzy. W wariancie cyfrowym kontrola na histogram. Po jakims czasie patrzysz w niebo, drapiesz się za uchem i ustawiasz migawkę.
Ludzie w analogu fotografowali bez światłomierzy, a cyfrze to samo bezpieczeństwo.
Nie chwaląc się, pierwsze zdjęcie jakie zrobiłem testując kupowaną d80, było bez CPU i 100% trafienia (pochmurny ranek), więc się da.
Ma i ja RB67, F90X, F4S+F4+1/2 F4, Metz ,SB i brzydkie Canony. Na góry m4/3
Ja też zaczynałem od analogatylko Zenit 12XP miał już pomiar światła
W zasadzie to zaczynałem od Smieny i Wilii ale tam się w wizjerze ustawiało chmurkę, albo słoneczko
Myślę że się wprawię
A może ma ktoś z was jeszcze foty z heliosów ? Może konkretnie z tego heliosa o którym piszę ?
Ten konkretny helios o ktorym piszesz ma bardzo podobna budowe tylko ma mniej lisci(6) w zwiazku z czym bokeh jest gorszy. Pozatym ostrosciowo moze roznie wypasc i kontrast moze byc slabszy. Reszta taka sama
Witam.
Ja piszecie z Heliosami to loteria. Niewiele droższe na aledrogo można znaleźć pentacony, Tessary czy Pancolary od NRD-owskich Praktic. Są bardziej stabilne jeśli chodzi o ciągłość serii i jakościowo lepsze. Będą też pracowały jak Helios w manualu, lecz efekty będą tu lepsze.
Czy lepsze to nie wiem. Inne. W kazdym razie dobry helios to bardzo fajny obiektyw. Pancolar to mial dobra kontrole jakosci i to prawie zawsze bdb szklo.
Ja się tak uczepiłem tego heliosa tylko ze względu na to że mam takiego, przez to zacząłem ten temat wałkować, ale niewykluczone, że poczynię jakieś inwestycje na przyszłość i zainwestuję jeszcze w M42
Skontaktuj się z nami