Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 19

Domyślnie Nikon D80 + Helios 44M 4

Witam !!

Mam zamiar kupić konwerter nikon --> M42 i podpiąć Heliosa 44 M4. Czy ktoś z was robił już taką kombinację ? Tzn chodzi mi o konkretnie ten aparat i ten obiektyw i mógłby się pochwalić fotkami ? Ciekaw jestem jak to wychodzi. Chciałbym też foty z tego obiektywu zobaczyć, bo widziałem już z Heliosa 44M 2 i 44M 3 i ciekawy jestem czy z tego są równie dobre, bo podobno ile Heliosów tyle jakości zdjęć

I Mam jeszcze 1 pytanko. Po podpięciu analogowego obiektywu D80 pewnie światła nie mierzy ??

Domyślnie

Na pewno nie mierzy.

Ja używam tego tandemu co jakiś czas. Niestety, dla mnie akceptowalna ostrość z niego zaczyna się dopiero od f/5.6, poza tym przejściówkę mam bez soczewki i nie mogę ostrzyć "na nieskończoność".

Średnio jestem z niego zadowolony. Wolę korzystać z Jupitera 37A (135mm f/3.5), który, fakt, jest obiektywem o zupełnie innych właściwościach, ale w przeciwieństwie do Heliosa daje bardzo zadowalające efekty.

Natomiast Helios + pierścienie pośrednie świetną zabawę mi dają.

Domyślnie

Tak też myślałem że nie mierzy Jak sobie radzisz w takim układzie z pomiarem światła ? Zewn. światłomierz ? Bo dla mnie to tak trochę bez światłomierza jak bez ręki się rozbestwiłem, bo i w Zenicie i teraz w Nikonie pomiar światła zawsze był A masz gdzieś w necie, jakieś fotki tego tandemu ?

Domyślnie

Najprosciej to zrobic pomiar na obiektywie z procem i potem podpiac heliosa. Metoda dla bardziej pro to ustawianie na oko.
    D90 + słoik po Kieleckim

Domyślnie

właśnie też miałem taką wizję z przepinaniem obiektywu, bo na oko to u mnie ciężko będzie a co do ostrości to wczoraj przekopałem trochę forum i znalazłem w postach mpwt linki do jego fot z heliosa. Robione były przejściówką bez soczewki i na nich ostrość jak dla mnie bardzo ładna i to przy pełnej dziurze. http://fotoblog.marchewka.waw.pl/archives/601 Z tym że jego Helios to 44-3 i tak się zastanawiam czy to będzie aż tak wielka różnica ?

Domyślnie

Moze byc wielka dlatego ze heliosy maja olbrzymi rozrzut w egzemplarzach. 44-3 jest dosc stabilna 44m tez. 44-2 tez fajne bo jak poprzednie maja 8 albo 13 listkow. 44m-4 to najwieksza seria z najwieksza liczba rozrzutu jakosciowego no i tylko 6 listkow
    Na mojej stronce troche portretow jest zrobionych heliosem. I tu tez 2 strony ze zdjeciamihttp://forum.mflenses.com/helios-44-3-t18974.htmlPrzyklad:
    Ostatnio edytowane przez karabud ; 29-01-2010 o 00:53

Domyślnie

dzięki bardzo mi pomogłeś ! Chyba mi nie pozostanie nic innego jak spróbować mojego heliosa jak będzie robił dobre fotki to zostanie, jak nie to sprzedam i zapoluję na 44-3 Swoją drogą twoje foty z heliosa super !

Domyślnie

Z 44-2 i 44m mozna to samo uzyskac aczkolwiek sa nieco gorsze pod swiatlo, maja nieco gorszy kontrast.

Domyślnie

a jak sobie radzisz z pomiarem światła ??

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów