Szukaj
A ja jestem Matka Teresa z Kalkuty[/quote]
chyba nie myślisz porównywać tych dwóch monitorów, stwierdziłem tylko ze akurat ten monitor z 30 innych bardzo ładnie sobie radził na tle tych droższych. Co do szarości i czerni bardzo sie wyróżniał kasując wszystkie szajsungi juz na starcie. Była widoczna cała podziałka w czerniach no moze dwa ostatnie sie zlewały, W eizo tez było mniej widoczne w czerni. Poprostu juz fabrycznie był ładnie skonfigurowany + niewielka cena znaczy że da sie coś dobrego do noramlnych zastosowań zrobić
A7II, X-E1, LX-100, był E-M5 i Nikon
Baju, baju. Monitor który pokaże wszystkie oprócz dwóch najciemniejszych odcieni kosztuje o jedno zero więcej. Monitor nie tyle "sobie radził", co ma regulację podchodzącą pod Pana gust. Nic więcej, a na pewno nie należy mieszać do tego jakości, która w tym monitorze jest tak głęboko ukryta że jej wcale nie widać.
Ostatnio edytowane przez Tom01 ; 29-01-2010 o 13:35
Zawodowo zdjęć nie robię już ze 25 lat, ale coś tam zostało. Teraz rozwiązuję problemy innych fotografów.
monitory.mastiff.pl - masz problem z kolorem, wal śmiało
Gdyby zmierzyć ten monitor kolorymetrem (by sprawdzić czy jest liniowy ... czyli ładna gamma 2.2) to okazało by się jak bardzo kłamie. Tak więc to że na oko wyświetlał "ładnie" jeszcze nie wiele mówi.
Jeśli na tego typu TN nie ma bandingu to można być pewnym że jest bardzo nieliniowy (brak bandingu przy prostej 8 bit elektronice oznacza brak korekcji gammy przy wyświetlaniu 8 bit obrazu ... a skoro matryce TN są fizycznie nieliniowe to ... otrzymamy nieliniową reprodukcję gammy choć bez bandingu).
Cały "fun" graficznego EIZO jest taki że odzwierciedla liniowość gammy ... i to bez bandingu/podbarwień itp. ... a do tego potrzeba już znacznej nadmiarowości przy przetwarzaniu i dokładna kalibracja w fabryce/kalibracja sprzętowa w domu.
TOM01 masz całkowitą rację (ja tez w cuda nie wierzę) ale zastanawia mnie bo przeciaż nie bede sobie wmawiał ze tak nie było, gdzie tutaj tkwi haczyk? MOnitory sprawdzałem odpalajac kilka zdjęć na pozycjam mnie interesujących a ze stał bardzo ładny eizo to wziałem pkt odniesienia do niego. Być moze było coś nie tak ale naprzykład samsungi czy inne monitory wyswietlały znacznie gorzej, nierównomiernie na zdjeciach było brak szczegółów w cieniach, lub biel w odcieniach. Specjalnie sie jednak nad nimi nie pastwiłem, bo to tylko monitor dla dzieciaków. Zagladałem takze do meni ale regulacja w wiekszości przypadków nic nie dawała. A ten LG w sumie odrazu fajnie grał - tym bardziej ze udało sie drugiego wyciagnac z pudełka i było podobnie.
A7II, X-E1, LX-100, był E-M5 i Nikon
Zawodowo zdjęć nie robię już ze 25 lat, ale coś tam zostało. Teraz rozwiązuję problemy innych fotografów.
monitory.mastiff.pl - masz problem z kolorem, wal śmiało
Odgrzeję trochę temat. Dałoby się coś lepszego teraz kupić do 800 zł? (teraz: spadło euro i dolar, ceny opadły w dół)... Co byście polecali? Mówię o 19-22 cale.
Ostatnio edytowane przez korsarz ; 06-04-2010 o 17:52
Witam
Jeśli zależy Ci na odwzorowaniu kolorów i ich ilości to o czymś takim jak TN i monitory nowe w cenie do 800zł które dobrze odwzorowują kolory to zapomnij, to wręcz chłosta i nic godnego nie znajdziesz w sklepie...
Tu masz
NEC
1970 NXp (zakres kolorów 8bit)
1990FX
szukaj używek dopadniesz takie we wzorowym stanie do 400zł
jak odpalisz taki monitor NECa i porównałbyś zdjęcia z TNem to
Ci szczena opadnie.
Możesz też polować na
DELLa
http://allegro.pl/item1030535647_mon...i_0bad_px.html
godny monitor, co prawda standard eIPS ale i tak miażdży TN
to może teraz ja zapytam :P
myślałem nad jakimś LG Samsungiem do 800zł ale z tego co się naczytałem wynika, że to nie będzie najlepsza inwestycja...
jakie macie propozycje NAJTAŃSZYCH NOWYCH monitorów OBECNIE dostępnych w sklepach nadających się do obróbki zdjęć?
chodzi mi o najtańsze godne uwagi monitory do zdjęć![]()
D780|17-35|35|50|85
Skontaktuj się z nami