Szukaj
W tekście, który zacytowałem niemiecki naukowiec opisuje, jak to sobie potestowali kalibratory - kupili w sklepie po 20-100 sztuk każdego rodzaju, do tego wzięli laboratoryjne spektroradiometry Minolty za kilkadziesiąt tysięcy dolarów sztuka jako punkt odniesienia, a potem porównali uzyskane pomiary.
W teście PCarena jakiś chłop dostał od kogoś dwa kolorymetry i porównał se jeden z drugim, starając się wyciągnąć wnioski z tego, które wykresiki są ładniejsze.
Ostatnio edytowane przez Czornyj ; 03-06-2010 o 23:12
Ja się podepnę pod dyskusje. Jest szansa z kalibracją moich zabytków: crt Dell 992 na trynitronie i lcd Iiyama E433?
W lcdku po ręcznej zmianie kolorków na kartę testową od czornyja biel przestała być ZIELONA!? i przybrała ładnego b. niminalnego zafarbu czerwieni (tak jak lubię)
Po zabawie programem Gamma Panel według tej porady monitor wreszcie przestał straszyć przy-brązowioną krzaczastą czernią ale kolorki trochę się rozmyły.
Po tych zabawach fotki i tak się różnią na na tych monitorach i z fotolabu, jedyną miarodajną oceną jest u mnie nowa drukarka Canon IP4700 na oryginalnych tuszu i oryginalnym papierze - wiadomo fabryczne profile.
Mogę kupić P221W za 1000.- ale jak to ma być 1 sztuka z wystawy to chyba nie warto się interesować?
Ostatnio edytowane przez pierote ; 07-06-2010 o 11:35
D610 D70 N80-200/2,8 P200/4 N102/2,5 Taku55/1,8 ~135 N18-70, Pixma IP4700+OCP tetenal photo silk & fomei nano pearl
Skontaktuj się z nami