Close

Strona 3 z 7 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 63

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez nazca Zobacz posta
    Samsung F2380 nie jest taki zły. Oczywiście zależy do czego go odnosimy, bo wiadomo, że najlepiej mieć EIZO serii CG albo jakiegoś NECa SV. I żadne porównania tego Samsunga z klasą wyższą o jeden poziom nawet nie mają sensu.
    Moim zdaniem ma jednak sens kupienie go, jeśli takie ktoś ma możliwości finansowe, bo praca na nim [matryca cPVA] będzie o niebo wygodniejsza niż na laptopie. Poza tym, jak go ktoś kupi, postawi w domu i nie będzie porównywał bezpośrednio do jakiegoś EIZO stojącego obok to moim zdaniem będzie całkiem usatysfakcjonowany zakupem.
    Już lepszym wyborem jest DELL 2209WA od tego Samsunga - przynajmniej "coś" w cieniach jest, ... jeśli ma być koniecznie 22". Bo jeszcze pozostaje EIZO S1731 .

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez irek6311 Zobacz posta
    Mam w domu LCD LG Flatron L1952s jako dodatkowy monitor < szału w grafice nie ma ale tani i moim zdaniem dobry .
    To jest TN ? ... w takim razie ten monitor to pomyłka. "Szału w grafice" to nie ma na podstawowych PVA/IPS ... bo na TN to jest tragedia.

Cytat Zamieszczone przez MARS CooL Zobacz posta
    kilka dni temu kupowałem monitor dla dzieciaków szwagra. Wybór padł na http://www.lge.com/pl/sprzet-kompute...-W2343T-PF.jsp. Przez prawie trzy godziny zabawa w porównywanie monitorów. Ten miał najładniejszą biel, nawiecej było widac w cieniach - wyrazniej o ok 2-3 podziałki nawet od eizo za 4,4k pln. Gdyby nie kąty góra dół (zreszta dobre jak na TN) to powiedziałbym ze świetny wybór. KOszt monitora 600zł - niestety nie ma HDMI. Obraz z LG W2361VP znacznie słabszy/nierówny a za dodatkowe złaczka 280zl wiecej
    A ja jestem Matka Teresa z Kalkuty

Domyślnie

A ja jestem Matka Teresa z Kalkuty[/quote]

chyba nie myślisz porównywać tych dwóch monitorów, stwierdziłem tylko ze akurat ten monitor z 30 innych bardzo ładnie sobie radził na tle tych droższych. Co do szarości i czerni bardzo sie wyróżniał kasując wszystkie szajsungi juz na starcie. Była widoczna cała podziałka w czerniach no moze dwa ostatnie sie zlewały, W eizo tez było mniej widoczne w czerni. Poprostu juz fabrycznie był ładnie skonfigurowany + niewielka cena znaczy że da sie coś dobrego do noramlnych zastosowań zrobić
    A7II, X-E1, LX-100, był E-M5 i Nikon

Domyślnie

Była widoczna cała podziałka w czerniach no moze dwa ostatnie sie zlewały,
    Baju, baju. Monitor który pokaże wszystkie oprócz dwóch najciemniejszych odcieni kosztuje o jedno zero więcej. Monitor nie tyle "sobie radził", co ma regulację podchodzącą pod Pana gust. Nic więcej, a na pewno nie należy mieszać do tego jakości, która w tym monitorze jest tak głęboko ukryta że jej wcale nie widać.
    Ostatnio edytowane przez Tom01 ; 29-01-2010 o 13:35
    Zawodowo zdjęć nie robię już ze 25 lat, ale coś tam zostało. Teraz rozwiązuję problemy innych fotografów.
    monitory.mastiff.pl - masz problem z kolorem, wal śmiało

Domyślnie

chyba nie myślisz porównywać tych dwóch monitorów, stwierdziłem tylko ze akurat ten monitor z 30 innych bardzo ładnie sobie radził na tle tych droższych. Co do szarości i czerni bardzo sie wyróżniał kasując wszystkie szajsungi juz na starcie. Była widoczna cała podziałka w czerniach no moze dwa ostatnie sie zlewały, W eizo tez było mniej widoczne w czerni. Poprostu juz fabrycznie był ładnie skonfigurowany + niewielka cena znaczy że da sie coś dobrego do noramlnych zastosowań zrobić
    Gdyby zmierzyć ten monitor kolorymetrem (by sprawdzić czy jest liniowy ... czyli ładna gamma 2.2) to okazało by się jak bardzo kłamie. Tak więc to że na oko wyświetlał "ładnie" jeszcze nie wiele mówi.

Jeśli na tego typu TN nie ma bandingu to można być pewnym że jest bardzo nieliniowy (brak bandingu przy prostej 8 bit elektronice oznacza brak korekcji gammy przy wyświetlaniu 8 bit obrazu ... a skoro matryce TN są fizycznie nieliniowe to ... otrzymamy nieliniową reprodukcję gammy choć bez bandingu).

Cały "fun" graficznego EIZO jest taki że odzwierciedla liniowość gammy ... i to bez bandingu/podbarwień itp. ... a do tego potrzeba już znacznej nadmiarowości przy przetwarzaniu i dokładna kalibracja w fabryce/kalibracja sprzętowa w domu.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kyle Zobacz posta
    To jest TN ? ... w takim razie ten monitor to pomyłka. "Szału w grafice" to nie ma na podstawowych PVA/IPS ... bo na TN to jest tragedia.

A ja jestem Matka Teresa z Kalkuty
    Cytat Zamieszczone przez Tom01 Zobacz posta
    Baju, baju. Monitor który pokaże wszystkie oprócz dwóch najciemniejszych odcieni kosztuje o jedno zero więcej. Monitor nie tyle "sobie radził", co ma regulację podchodzącą pod Pana gust. Nic więcej, a na pewno nie należy mieszać do tego jakości, która w tym monitorze jest tak głęboko ukryta że jej wcale nie widać.
    TOM01 masz całkowitą rację (ja tez w cuda nie wierzę) ale zastanawia mnie bo przeciaż nie bede sobie wmawiał ze tak nie było, gdzie tutaj tkwi haczyk? MOnitory sprawdzałem odpalajac kilka zdjęć na pozycjam mnie interesujących a ze stał bardzo ładny eizo to wziałem pkt odniesienia do niego. Być moze było coś nie tak ale naprzykład samsungi czy inne monitory wyswietlały znacznie gorzej, nierównomiernie na zdjeciach było brak szczegółów w cieniach, lub biel w odcieniach. Specjalnie sie jednak nad nimi nie pastwiłem, bo to tylko monitor dla dzieciaków. Zagladałem takze do meni ale regulacja w wiekszości przypadków nic nie dawała. A ten LG w sumie odrazu fajnie grał - tym bardziej ze udało sie drugiego wyciagnac z pudełka i było podobnie.
    A7II, X-E1, LX-100, był E-M5 i Nikon

Domyślnie

zastanawia mnie bo przeciaż nie bede sobie wmawiał ze tak nie było, gdzie tutaj tkwi haczyk?
    Są conajmniej dwa sposoby, ale obywda ze skutkami ubocznymi w innych aspektach obrazu. Nie ma co się nad tym rozwodzić. TN to produkt kierowany dla mas i nie ma większego sensu doszukiwać się w nim niuansów.
    Zawodowo zdjęć nie robię już ze 25 lat, ale coś tam zostało. Teraz rozwiązuję problemy innych fotografów.
    monitory.mastiff.pl - masz problem z kolorem, wal śmiało

Domyślnie

Odgrzeję trochę temat. Dałoby się coś lepszego teraz kupić do 800 zł? (teraz: spadło euro i dolar, ceny opadły w dół)... Co byście polecali? Mówię o 19-22 cale.
    Ostatnio edytowane przez korsarz ; 06-04-2010 o 17:52

Oszczędny w słowach
    Miasto
    w miejscu gdzie mam ciszę i spokój...

Domyślnie

Witam
    Jeśli zależy Ci na odwzorowaniu kolorów i ich ilości to o czymś takim jak TN i monitory nowe w cenie do 800zł które dobrze odwzorowują kolory to zapomnij, to wręcz chłosta i nic godnego nie znajdziesz w sklepie...
    Tu masz
    NEC
    1970 NXp (zakres kolorów 8bit)
    1990FX
    szukaj używek dopadniesz takie we wzorowym stanie do 400zł
    jak odpalisz taki monitor NECa i porównałbyś zdjęcia z TNem to
    Ci szczena opadnie.
    Możesz też polować na
    DELLa
    http://allegro.pl/item1030535647_mon...i_0bad_px.html
    godny monitor, co prawda standard eIPS ale i tak miażdży TN

Domyślnie

to może teraz ja zapytam :P
    myślałem nad jakimś LG Samsungiem do 800zł ale z tego co się naczytałem wynika, że to nie będzie najlepsza inwestycja...

jakie macie propozycje NAJTAŃSZYCH NOWYCH monitorów OBECNIE dostępnych w sklepach nadających się do obróbki zdjęć?
    chodzi mi o najtańsze godne uwagi monitory do zdjęć
    D780|17-35|35|50|85

Strona 3 z 7 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów