Close

Strona 19 z 38 PierwszyPierwszy ... 9171819202129 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 181 do 190 z 376
    Oszczędny w słowach Awatar Crowley
    Miasto
    Wyszków/Gdańsk

Domyślnie

Pionowy spust migawki... no właśnie, tu jest różnica, i to IMHO na niekorzyść Nikona. Alfa ma łatwo wyczuwalne dwa skoki, potwierdzane klikami: czyli pomiar i ekspozycja. Identycznie jak w korpusie. Grip Nikona ma przycisk miękki, bez klików i dla mnie to mankament (chyba, że występuje tylko w moim egzemplarzu...)
    U mnie jest to samo. Trochę się zdziwiłem jak to zobaczyłem (albo raczej poczułem). Wolałbym wyczuwalny skok ale i tak mogło być gorzej. W body Pentaxa w ogóle ciężko jest wyczuć jakikolwiek skok, przez co na początku ma się wrażenie, że aparat "sam robi zdjęcie" i nie wiadomo kiedy ostrzy.

Domyślnie

ten "miękki" spust w MB-D80 to standard, już się do tego przyzwyczaiłem i powiem szczerze że mi bardziej pasuje niż ten z body
    "...nie ma ludzi normalnych, sa tylko nieprzebadani..."

Domyślnie

no to mnie uspokoiliście
    zresztą po kilkudniowym użytkowaniu już się przyzwyczaiłem do tej subtelnej miękkości
    N

Domyślnie

Ja miałem wczoraj dziwny objaw gripowo-bateryjny. Otóż po wyciągnięciu aparatu (d90+alpha) przy stanie naładowania akumulatora ok 60% i strzelonych wcześniej dwustu kilkudziesięciu fotkach, zacząłem focenie. Po wykonaniu kilkunastu/dziesięciu zdjęć nagle pokazała się ikona rozładowanego aku (oryginalny nikona) i zablokował się spust. Przełożyłem akumulator do body, ale niestety cały czas 1%. Naładowałem aku (normalnie). Zobaczymy co będzie dalej...

Dziwna historia. Nie wiem czy to wina gripa, że z 60% nagle skoczyło do 1%. Poza tym rozładowanie poniżej 300 fotek to dopiero dziwna sytuacja. Zwykle miałem ponad 600 spokojnie na ładowaniu. Ktoś może spotkał się z takim problemem? Czy to kwestia gripa?

Domyślnie

Wydaje mi się że to kwestia gripa. Miałem tak samo. Teraz staram się nie trzymać aku w gripie. Trochę to mnie wkurzyło, nie powiem. Zastanawiam się czy w oryginale też jest podobnie, czy to tylko kwestia zamienników... (stawiam na to drugie)
    Generalnie to Nikonek...

Domyślnie

hmm
    zamiennika używałem ledwo parę dni i się nie wypowiadam (ale nie miałem problemów), a teraz katuję oryginał i też zero problemów. Trzymam w nim na stałe dwa aku nikona (oryginalne) i nie wyobrażam sobie, żebym po każdym robieniu zdjęć miał je wyjmować. To jakaś paranoja.
    Bateria A, na której zrobiłem do teraz 791 zdjęć pokazuje stan naładowania 24 proc., bateria B - 95 proc.
    N

Domyślnie

To w końcu są jakieś problemy z wyczerpującymi się bez powodu / słabiej pracującymi akumulatorami, czy też są to sporadyczne, pojedyncze przypadki? Jest tu ktoś, kto używa Alphy już jakoś dłużej i może powiedzieć, że jest ok i bez problemów? Bo nie wiem, czy te negatywne głosy to odzwierciedlenie normy, czy też tradycyjnie - jak działa, to nikt o tym na forum nie pisze, bo i po co?
    Alex Paleczny
    http://futomaki.pl - codziennie o fotografii. ... no dobra - prawie codziennie
    Obserwuj mnie na Blipie!

Domyślnie

Alex Paleczny używam gripa od kwietnia zeszłego roku, jako jeden z pierwszych użytkowników na forum i szczerze muszę powiedzieć, że nie zauważyłem takiego problemu, jedyny minus to opisywane wcześniej wytarcie napisu AE-L.
    "Love is like a Rubix Cube, there are countless numbers of wrong twists and turns, but when you get it right, it looks perfect no matter what way you look at it”

Domyślnie

u mnie zdarzyło się to raz na kilkanaście ładowań. Co do mechaniki, to jeśli podpinam 300 2.8 - mam wrażenie że mi się grip w rękach rozleci ale z 70-200 nie ma problemu
    dwie puszki, kilka słoików, świeczka i... scyzoryk

Domyślnie

U mnie na co dzień wszystko idealnie, ale kiedyś wieczorem odłożyłem aparat do plecaka (baterie były naładowane na ponad połowę), a rano kompletnie rozładowane, tak jakby baterie były całkowicie odłączone. Po naładowaniu wszystko OK. Zastanawiam się czy wtedy grip coś namieszał, czy w plecaku mi przygniotło spust i silnikiem całą noc kręcił i ekspozycję mierzył (aparatu nigdy nie wyłączam).

Strona 19 z 38 PierwszyPierwszy ... 9171819202129 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów