Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 18

Wątek: prosba

Domyślnie prosba

Witam wszystkich i mam prosbe, bo nie wiem gdzie tkwi problem.

Czy po stronie mojego lapka i jego matrycy czy po stronie labu.
    Otoz odebralem dzis fotki z labu, miedzy innymi ta i w miejscu gdzie na zdjeciu
    sa oczy, bardzo wyrazne na moim HP, to widze tylko 2 czarne plamy

Chcialem zapytac jak jest u was, moze ktos podpowie co z tym fantem zrobic.

D70s, kilka słoików i chęci do nauki

Domyślnie

kalibracja z labem się kłania. Zreszta przy matrycy lapka to ma chyba niewielki sens

Domyślnie

Hmm no nie wiem. U mnie na skalibrowanym monitorze oczy są w miarę wyraźne i nie przypominają ,,2 czarnych plam" więc powinno być ok ale niech się mądrzejsi wypowiedzą.
    ps. oczywiście ,,obrobienie"/zapisanie zdjęcia z profilem labu też może załatwić problem.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez stock Zobacz posta
    kalibracja z labem się kłania
    A w jaki sposob skalibrowac sie z labem, jesli robie odbitki w kilku ?

Domyślnie

Jeśli masz na myśli robienie odbitek w kilku labach to teoretycznie z każdego musisz mieć profil (konkretnej maszyny i konkretnego papieru). Tyle tylko, że skoro obrabiasz zdjęcia na lapku to to i tak na niewiele się niestety zda. Pozostaje zakup monitora i kalibracja lub zakup niskobudżetowej drukarki np. Epson R285 i wtedy uwzględniając przekłamania Twojej matrycy w lapku, drukując na oryginalnych tuszach i oryginalnym papierze oraz wykorzystując konkretne profile drukarki powinno być o wiele lepiej. Uff jak coś namotałem to niech mądrzejsi mnie poprawią Pozdrawiam

Domyślnie

ok, czyli jesli lab nie udostepni swoich profili, albo nie kupie super monitora to fotki moge
    ogladac jedynie na kompie, no prosze Was ))))

mysle ze nie tylko ja mam taki problem wiec moze ktos sie wypowie w temacie i powie
    jaka jest ewentualna alternatywa lub "zloty srodek", azeby jednak cieszyc sie odbitkami
    na papierze.

Domyślnie

Są oczywiście półśrodki. Po pierwsze monitor nie musi być,,super" (np.nec p221w-ok.1600zł), po drugie możesz skalibrować również matrycę w lapku. Wiadomo, że mało który lab ma swoje profile-kiedyś obrobiłem/zapisałem zdjęcia z profilem labu który znalazłem w necie, wiedząc oczywiście, że mój lab też robi na tej maszynie i na tym papierze. Powiem Ci szczerze, że kolory na zdjęciach były zadowalające. Ale to oczywiście takie sposoby rzemieślnicze.

Domyślnie

a jak najlepiej skalibrowac matryce w moim hp?
    nie bardzo sie na tym znam, bo nigdy tego nie
    robilem

Domyślnie

Trzeba by kogoś z kalibratorem namierzyć. Sam tego nie zrobisz. Jeśli mieszkasz niedaleko Krakowa to odezwij się do kolegi ,,Czornyj". Zresztą jego ogłoszenie wisi w ,,ogłoszenia komercjne".

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kordian d70 Zobacz posta
    a jak najlepiej skalibrowac matryce w moim hp?
    nie bardzo sie na tym znam, bo nigdy tego nie
    robilem
    A da się w ogóle kalibrować te najtańsze matryce TN?
    Niestety już nie fotografuję, gdyż każdy jest lepszy ode mnie, ale miło mi pozostać w sympatycznym gronie

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów