Trzeba by kogoś z kalibratorem namierzyć. Sam tego nie zrobisz. Jeśli mieszkasz niedaleko Krakowa to odezwij się do kolegi ,,Czornyj". Zresztą jego ogłoszenie wisi w ,,ogłoszenia komercjne".
Szukaj
Trzeba by kogoś z kalibratorem namierzyć. Sam tego nie zrobisz. Jeśli mieszkasz niedaleko Krakowa to odezwij się do kolegi ,,Czornyj". Zresztą jego ogłoszenie wisi w ,,ogłoszenia komercjne".
Miałem, NX7400. Ja się chcę tylko dowiedzieć, czy da się je kalibrować i czy ma to sens. Nie jestem fanem acera, ani asusa![]()
Niestety już nie fotografuję, gdyż każdy jest lepszy ode mnie, ale miło mi pozostać w sympatycznym gronie
Kordian d70 - a o co ci chodzi z tymi asusuami i acerami praktycznie?
jedyne co to kalibrator. bez tego możesz na oko kalibrować z wydrukami - a to potrwa. i praktycznie najlepiej jest pod jeden lab robić. wtedy wyniki będą najbardziej powtarzalne.
a jeszcze napiszę że u mnie przy tym zdjęciu tło osoba elegancko, prawe oczko jest wmiare ok, tęczówkę widać - za to na lewym widać, ale jest czarnawe. więc jeśli wyszło ci absolutnie czarne to coś nie tak z labem![]()
Ostatnio edytowane przez wacki4 ; 28-01-2010 o 11:16
trochę złomu w dużym plecaczku.
To ja mam chyba szczęście, bo mój flatron w2052tq właściwie daje taki sam obraz co odbitki przynajmniej w fj. Innych nie próbowałem. a co do tego zdjęcia u mnie na monitorze, to owszem oczy widać ale różnica kontrastowa między nimi a twarzą jest bardzo duża i faktycznie są bardzo ciemne.
czyli musze isc do labu i poprosic o probny wydruk i powiedziec o co chodzi,
bo u mnie na odbitce naprawde oczy sa jak dwie czarne plany, a na kompie
wszystko jest super, fakt jest roznica miedzy twarza a oczami taka miala byc.
P.S
Nie mam nic do asusow i acerow, zle Cie zrozumialem "nem", przepraszam ;-(
D70s, kilka słoików i chęci do nauki
Kurdę panowie.... Wszak od razu widać o co tu chodzi.... Większa część kadru jest jasna i automatyka labu na tym się kopnęła! Traktuje tą fotke jak prześwietlony kadr i używa dłuższego czasu aby wydobyć szczegóły w światłach. A sposób na takie fotki? W "moim" punkcie mają możliwość wyłączenia korekcji ekspozycji...
pozdrawiam
Na moim lapku, widzę szczegóły w oczach.
Lab dał ciała.
... N17-55/2.8 ...
wszyscy widzą! A nie było ich na odbitce... o to chodzi! No może nie całkiem lab. Przy tego typu fotkach zarówno bardzo jasny jak i ciemnych automatyka ze wzgledu na to że analizuje cały kadr potrafi zepsuć nam fotkę. Należy poprosić w labie wy wyłączyli automatyczną korekcję ekspozycji.. I powinno być OK. U mnie pomogło...
Pozdrawiam
Skontaktuj się z nami