Szukaj
Gdzieś kiedyś przeczytałem: "lepiej mieć gorszą puchę z lepszym obiektywem niż lepszą z gorszym". I tego się trzymam.
Zainwestuj w szkła. Lepiej na tym wyjdziesz. Przynajmniej ja bym tak zrobił, i jeśli kiedyś będę stał przed podobnym dylematem - na pewno będę wolał kupić lepsze szkła.
N
Jestem zatem pierwszy w kolejce do patrzenia na mnie z politowaniem.
Szumy, to swojego rodzaju fiksacja szerząca się wśród amatorów fotografii.
95% oglądaczy zdjęć nie widzi niedoświetleń, prześwietleń, przebarwień, nieostrości. Tak było zawsze. Odkąd pamiętam wystarczyło, aby na zdjęciach otrzymywanych ze smien, kodaków czy obecnie cyfrowych małpek można było rozpoznać, że jakaś tam plama przedstawia wujka Józka, to zdjęcie miało wystarczającą jakość.
Dla pozostałych kilku procent są to rzeczy subiektywnie ważne. Dla mnie istotne jest to, jak zdjęcie wygląda na papierze. Wygląd zdjęcia na monitorze, to dla mnie sprawa wtórna, mało ważna. Pewnie wynika to z wieku, fotograficznych doświadczeń. Mając do dyspozycji Nikony D40 i D90 zrobiłem sobie kilka zdjęć tych samych trudnych motywów, tymi samymi obiektywami przy czułości 800 ISO. I zamówiłem odbitki 30x45 cm. Przy oglądaniu tych zdjęć w normalnych warunkach, z odległości ok. 50 cm problem szumów nie istnieje. Nikt z osób, którym pokazywałem zdjęcia nie potrafił wskazać tych, które potencjalnie miały mieć większe szumy (czyli tych z D40). A tu oprócz szumów dochodzi dwa razy większa rozdzielczość D90.
Tak więc opinia, że D60 i D90 mają takie same szumy dla powiększeń na papierze jest całkiem uzasadniona. Na monitorze, w skali 1:1 różnica w szumach jest. Na papierze problem w zasadzie nie istnieje, szczególnie że 99% papierowych odbitek to format 10x15.
Pogląd, że jestem stetryczałym, ślepym dziwakiem przyjmę z pokorą. Nic on jednak nie zmieni w sprawie mojej opinii na temat szumów.
Nikon D60 | N18-55 VR | N50 1.8G | + gadżety
Wiesz, jak się zastanawiałem nad kupnem 55-200 to ktoś (już nie pamiętam kto - ale tu na forum) mi doradził tak: lepiej mieć dwa szkła 18-55 i 55-200 niż jedno 18-200. Więc tak zrobiłem. Nad lampą też się zastanawiałem i to długo. Na początku miała być SB-400, do moich zastosowań czysto amatorskich też by była, ale i cena zaporowa. W końcu stanęło na Nissin Di622 i git.
N
D800 | D60 + Grip | N18-55VR | N70-300VR | N28/1.8 | N35/1.8 | N85/1.8 | N24-70/2.8 | SB-900 | + gadżety
www.rafalwisniewski.com.pl
Skontaktuj się z nami