Szukaj
Snoblesse oblige:
| buskonostalgicznie.pl | wpkx.pl | psioniczni.pl |
Moim skromnym zdaniem dalmierz jest lepszy w street photo i reportażach oraz tam, gdzie liczy się mniejsza waga sprzętu.
Wszystko inne załatwia DSLR. Krajobrazy dla siebie - duży format![]()
uzupelniajac info o minimalnej ostrzenia
szerokiet katy zeissa zm ponizej 35mm (czyli od 28mm w dol) ostrza od 0,5m, oprocz 15-tki ktora ostrzy od 0,3m
i kolega ma racje, jest to aspekt ktory trzeba miec na uwadze... bo wymusza na czesci szkiel nieco inna prace niz
dSLR... jak ktos jest przywzwyczajony do pracy 35/50 z krotszych dystansow to tutaj mu sie wszystko wywroci do
gory nogami... moze nie az tak, ale na pewno bedzie to wymagalo sporej zmiany przyzwyczajen
body to pewnie M6, ale spodobała mi się Bessa 3RA + zewnętrzny wizjer do szerokich kadrów. Zaletą bessy poza ceną jest automatyka przysłony + powiększenie w wizjerze x1, więc jeszcze nie wiem co ewentualnie wybiorę, szczególnie, że nie działa na mnie "legenda" marki Leica. Do wszystkiego podchodzę racjonalnie.
Mamiya + Sony
Pamietaj ze Bessy maja krotkie dalmierze i co za tym idzie nie nadaja sie do bardzo jasnych szkiel z mala GO, mialem R3A i idealnym szklem bylo do niej Leikowskie 40mm f2 ale z Noctiluxem juz mialem problemy z precyzja ostrzenia.
Goraco polecam Zeissa Ikona, najlepszy korpus z mocowaniem Leiki M moim skromnym zdaniem, a przerobilem chyba wszystko co bylo warto z tym bagnetem.
A najwiekszym plusem dalmierza moim zdaniem sa szklai wielkosc. Dzieki temu ze odleglosc od filmu jest bardzo mala konstrukcja takich szkiel jest o wiele prostrza optycznie niz lustrzankowych a co za tym idzie ich jakosc optyczna jest duzo wyzsza. Szerokie szkla do dalmierzy nie maja sobie rownych.
Mamiya + Sony
chodzi o baze dalmierza, ktora wplywa na dokladność ustawiania ostrosci, Ikon ma ja najwieksza, nawet wieksza
niz Leica z wizjerem 0.72x
a dlaczeo ja wolalbym Ikona od M6 - baza dalmierza, wizjer (wielkosc jasnosc/ramki etc), rewelacyjne zewnetrzne wizjery, normalny sposob wkladania filmu
Bessa przy Ikonie - subiektywnie - sprawia wrazenie zabawki - gorsza jakosc wykonania
Jesli sam nie wiesz czy do fotografowania potrzeba Ci aparatu dalmierzowego, zdecydowanie powinienes pozostac przy lustrzance. Syndrom czerwonej kropki wykluczyles, wiec nie bede o nim wspominal.
Skontaktuj się z nami