Close

Strona 12 z 13 PierwszyPierwszy ... 210111213 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 111 do 120 z 122

Wątek: RF vs (D)SLR

Domyślnie

samek, ja po prostu nie lubię, jak specjalnie przeinacza się sens moich wypowiedzi

jak dla mnie to także możemy wrócić do pierwotnego tematu
    Mamiya + Sony

Domyślnie

A ja chyba zrozumiałem co chciał pokazać tym wykresem kh29228 . Jak w temacie wątku RF vs SLR, ten test "pokazał" cytuję Naszego Wybitnego Fotografa " Czucie i wiara silniej mówi do mnie / Niż mędrca szkiełko i oko" .

Domyślnie

Główna różnica między 50/1.2 i 58/1.2 to różnica ogniskowej, wbrew pozorom spora. Z tego powodu 58 mm przy takim samym świetle da korzystniejsze rozmycie tła czyli bokeh. Ciekawe jak na tym wykresie wyglądałaby nowa 50-tka Nikona AFS, chyba byłaby najlepsza.. (pod względem ostrości). Zdaje się, że głównym powodem dla którego cena tego Nikkor Nocta jest tak wysoka to jego znakomita redukcja odblasków. Drugim powodem jest pewnie niska liczba wyprodukowanych egzemplarzy - płaci sie "premię kolekcjonerską". Podobna sprawa z 28/1.4D - wkrótce ma być chyba 24/1.4 AFS więc wydanie tych 10 tys zł na 28/1.4 mijać się będzie z jakimkolwiek celem. No chyba że nowy 24 kosztować będzie więcej

Domyślnie

Mam pytanko ma ktoś tego nocta 58mm 1.2 z naszego forum? Tak przy okazji może ktoś coś skrobnie na jego temat i poprze jakimś kadrem. Widziałem gdzieś w necie i powiem ze bokeh jest taki jakiś... inny, fajny, ciekawy.

Rycerz
    Gość

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tomwidlak Zobacz posta
    Te wszystkie wykresy sa wazne tylko dla ludzi ktorzy nie sa zainteresowani fotografia a mierzeniem czego sie tylko da w fotografi. Jesli chcesz fotografowac tablice rozdzielczosci i badac o ile procent ostrzejszym jest jedno szklo od drugiego to podazasz dobrym torem. Jesli chcesz robic zdjecia, zapomnij o tych wszystkich bzdurach. Jedyny przyrzad jaki potrzebujesz to Twoje oczy a jedyny parametr jaki jest wazny to czy podoba Ci sie jak dane szklo kresli na filmie (lub w najgorszym przypadku na matrycy) - cala reszta to strata czasu.
    pięknie napisane

Domyślnie

wiecie, z lajką to jest taki problem, że jak się zachoruje, to zostaje jedynie kupić.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Bielik Zobacz posta
    wiecie, z lajką to jest taki problem, że jak się zachoruje, to zostaje jedynie kupić.
    Z Leicą, jeśli już
    Wiemy.
    Dlatego, aby nie rozchorować się bardziej, kupujemy. I robimy nią zdjęcia.
    A teraz tylko czekamy aż jakiś dobry człowiek sprzeda nam Noctiluxa, a będzie uzdrowiona dusza nasza.
    Oczywiście mówimy w imieniu tych z nas, którzy jeszcze go nie mają
    Snoblesse oblige:
    | buskonostalgicznie.pl | wpkx.pl | psioniczni.pl |

Domyślnie

Zawsze można szukać magii w przedwojennych Elmarach bez powłok

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Bielik Zobacz posta
    Zawsze można szukać magii w przedwojennych Elmarach bez powłok
    Oczywiście. Ale Elmar jest strasznie ciemny, więc jeśli już, to Summar 2/50.
    Snoblesse oblige:
    | buskonostalgicznie.pl | wpkx.pl | psioniczni.pl |

Domyślnie

Mozna miec lajke i mozna lajki juz nie miec. I nie cierpiec z tego powodu jakos szczegolnie.
    Niesamowitym jest jak w przeciagu ostatnich 15 lat zmienili sie target tej firmy
    Ostatnio edytowane przez Keek ; 30-01-2010 o 01:23

Strona 12 z 13 PierwszyPierwszy ... 210111213 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów