Close

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 15 z 15

Wątek: D80 a IR

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jarecky Zobacz posta
    Skalę czego ma PS za małą? Do wywołania rawa w PS potrzebny jest plugin Adobe Camera Raw.
    No właśnie w tym pluginie brakuje skali dla WB w IR.

Ja robiłem tak: WB w aparacie na auto. Ustawienie ostrości bez filtra. Potem zakładam filtr, format zapisu NEF, tryb manualny czas ok 30 sek. i próbuję. Ma wyjść zwykłe zdjęcie, bez przepaleń, tyle, że całe czerwone. Potem w programie do obróbki (Capture NX, Lightroom lub PS + Camera Raw) ustawiam punkt bieli na liście drzew lub trawę. Potem mieszanie kanałami tak jak w podanym przeze mnie wcześniej linku.
    W D80 spokojnie da się ustawić balans bieli i polecam to zrobić. Jakościowo jest bez porównania lepiej niż później korygowanie przy wywoływaniu rawa.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez loki_p Zobacz posta
    No właśnie w tym pluginie brakuje skali dla WB w IR.

W D80 spokojnie da się ustawić balans bieli i polecam to zrobić. Jakościowo jest bez porównania lepiej niż później korygowanie przy wywoływaniu rawa.
    Ciekawe to co piszesz. To Twoje własne doświadczenia?
    Jarek

Domyślnie

Ciekawe to co piszesz. To Twoje własne doświadczenia?
    Tak. D80 mailem dość dawno temu jednak w zeszłym roku ustawiałem WB w czyimś aparacie i nie było z tym problemów. Dodam że filtr cokinowski przerobiony na nakręcany.
    Co do spadku jakości przy wyciąganiu WB w rawie też mogę potwierdzić choćby na przykładzie D300 w którym ustawienie WB z filtrem nie jest możliwe. Przy korekcie w NX wychodzi straszne ziarno nawet gdy w puszce ustawić najniższą z możliwych temperaturę czyli 2500K.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez loki_p Zobacz posta
    Tak. D80 mailem dość dawno temu jednak w zeszłym roku ustawiałem WB w czyimś aparacie i nie było z tym problemów. Dodam że filtr cokinowski przerobiony na nakręcany.
    Co do spadku jakości przy wyciąganiu WB w rawie też mogę potwierdzić choćby na przykładzie D300 w którym ustawienie WB z filtrem nie jest możliwe. Przy korekcie w NX wychodzi straszne ziarno nawet gdy w puszce ustawić najniższą z możliwych temperaturę czyli 2500K.
    Nigdy nie próbowałem ustawiać WB za pomocą "PRE" w aparacie. Natomiast kolejną ciekawą dla mnie sprawą jest wzrost ziarnistości przy manipulacji WB w programie do obróbki. Teoretycznie WB nie powinien mieć nic wspólnego z ziarnem.
    Jarek

Domyślnie

Skalę czego ma PS za małą? Do wywołania rawa w PS potrzebny jest plugin Adobe Camera Raw.
    to jasne że jest potrzebny camera raw. Chodzi o to że C1 czy NX ma większy zakres regulacji temp w Kelvinach, zawsze lepsze efekty uzyskiwałem w tych programach, z resztą w głównym wątku o IR sporo ludzi tak samo uważało
    D200 / D3200 / D610 || Nikkor 18-35|| Nikkor 24-70 AFS 2.8G || Nikkor 50 1.8D || SB-800 ||

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów