Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 15

Wątek: D80 a IR

Domyślnie D80 a IR

Witam i proszę o pomoc (szkoda, że nie ma jakiegoś ogólnego tematu o pomocy) mógłby mi ktoś wysłać na pocztę [email protected] NEF-a z poprawnym balansem bieli dla D80+filtr(oryginalny) Cokin IR(P007) Gdy tylko dostanę napiszę do administracji o usunięcie topicu na razie proszę żeby został.

Domyślnie

D80-tką nie da się działać z filtrem IR niestety, ma jakąś warstwę na matrycy (chyba na matrycy), która nie przepuszcza IR więc nic nie zrobisz raczej... poszukaj na forum, na pewno ktoś o tym pisał.

Domyślnie

widziałem całkiem niezłe zdjęcia nawet z tą warstwą tematy o IR przejrzałem już prawie wszystkie D80 potrzebuje ino większych czasów i trudniej zmierzyć biel (z tym właśnie mam problem)

Domyślnie

Ustawiasz biel na czymś zielonym - trawie lub liściach
    Jarek

Domyślnie

to też wiem jednak zamiast białego mam niebieski poza tym poprawne zmierzenie to cud.

Domyślnie

Jeśli ustawisz w wywoływarce raw pipetą punkt bieli na zielonej trawie, to nie ma bata - na wynikowym zdjęciu musi być biała

Ja robiłem wg tego tutka: http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=26556
    Jarek

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Unrealkg Zobacz posta
    D80-tką nie da się działać z filtrem IR niestety
    Da się...

A co do WB. Najlepiej i bezpieczniej robić w RAW i po prostu tam ustawić WB na trawkę. Czy tak nie lepiej, prościej, szybciej, bezpieczniej?
    Pozdrawiam! Marcin fotoblog fotografia
    F100,D700,D80 | N 35/2D 50/1.4D 105/2.8D 24-85G 35-70/2.8D 75-150/3.5AiS | Σ 12-24 70-300 | Sonnar 300/4 | Soligor 135/2.8 | SW 150/750 | SB-800/400 | LS-2000 | HEQ5

Domyślnie

hmm czyli tak zrobić tego Rawa? Z założonym filtrem IR?. Na co nastawić balans? Auto? I potem co ze zrobionym zdjęciem w jakim programie ustawić WB na trawę. Mam PS CS2 ale na PSuciu mało się znam ;p

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Krzysiek1991 Zobacz posta
    hmm czyli tak zrobić tego Rawa? Z założonym filtrem IR?. Na co nastawić balans? Auto? I potem co ze zrobionym zdjęciem w jakim programie ustawić WB na trawę. Mam PS CS2 ale na PSuciu mało się znam ;p
    jeśli masz możliwość ręcznego wpisania wartości WB (W d200 jest, nie wiem czy w d80 też) to ustaw na 2100K, rawa nie wywołasz w PS'ie bo ma za małą skale, najlepiej jest to zrobić w Nikonie Capture NX albo w Capture One Pro (ja w nim wywołuję) i dalej już normalnie czyli zamiana kanałów w PS'ie
    D200 / D3200 / D610 || Nikkor 18-35|| Nikkor 24-70 AFS 2.8G || Nikkor 50 1.8D || SB-800 ||

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez KJO Zobacz posta
    rawa nie wywołasz w PS'ie bo ma za małą skale
    Skalę czego ma PS za małą? Do wywołania rawa w PS potrzebny jest plugin Adobe Camera Raw.

Cytat Zamieszczone przez Krzysiek1991 Zobacz posta
    Ja robiłem tak: WB w aparacie na auto. Ustawienie ostrości bez filtra. Potem zakładam filtr, format zapisu NEF, tryb manualny czas ok 30 sek. i próbuję. Ma wyjść zwykłe zdjęcie, bez przepaleń, tyle, że całe czerwone. Potem w programie do obróbki (Capture NX, Lightroom lub PS + Camera Raw) ustawiam punkt bieli na liście drzew lub trawę. Potem mieszanie kanałami tak jak w podanym przeze mnie wcześniej linku.
    Jarek

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów