Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 14

Domyślnie Co zamiast lustra?

Witam, mam taki oto dylemat:
    Robiłem fotki aparatem D90 + 18-200vr, czasem zakładałem obiektyw 50 f,1,8,
    przez jakis czas miałem również nikkora 70-200vr (za drogi był dla mnie). Do
    tego lampa SB-800.

Fotografowałem czysto amatorsko, na potrzeby własnej stronki www, czasem
    wysyłałem zdjęcia na internetowe portale tematyczne. Kilka zdjęć trafiło do
    internetowego wydania gazety wyborczej, jakaś papierowa gazeta o ptakach,
    zdjęcia moje zostały też zamieszczone w gazetowym wywiadze na temnat moich
    psów.
    Fotografowałem głównie wystawy psów rasowych, czasem kilka ujec z wycieczki,
    portret rodzinny.
    Ogólnie z ww zestawu byłem bardzo bardzo zadowolony, ale ............. muszę
    go sprzedać. Takie czasy.

Co najbardziej ceniłem w tym zestawie? Stosunkowo niskie szumy przy ISO
    800 - 1600. Możliwość zastosowania małej GO (zrobic na ringu tak zdjecie psa
    aby inne były prawie nie widoczne, portret), i przede wszystkim
    NATYCHMIASTOWA REAKCJA APARATU NA NACISNIECIE SPUSTU. O tyle wazne, że
    zdjecia psow to reportaz o biegajacych psach. Ceniłem sobie też RAW i
    prostote obsługi - dużo funkcji na wierzchu bez wchodzenia w menu ekranowe.

Czego nie potrzebuje w aparacie? Robienia filmów, uchylnych minitorków,
    gpsów, rozpoznawania usmiechu oraz "lajfviu"

I teraz pytanie najważniejsze. Który kompakt (hybryda) będzie najbardziej zbliżony swoimi możliwościami do ww opisanego zestawu?

Mocno zastanawiam się nad czymś takim http://profi24.pl/pl/fujifilm-finepix-s-200-exr.html

Proszę o rady.

Pozdrawiam
    Mastere

Domyślnie

zamiana uzywanego d90 na hybryde ktora opisuje jest bez sensu, w zasadzie calosc gotowki otrzymanej ze sprzedazy
    d90 wlozysz w ta hybryde

wiec finansowo operacja wyjdzie z grubsza bilansowo na zero, a fotograficznie lepiej nie bedzie

pytanie czy jest sens?

jak potrzebujesz gotowki to body zostaw, sprzedaj 18-200, a wez jakas tania stalke typu 35/1.8 lub 50/1.8

Domyślnie

Mam kupca na ten zestaw (d90 + 18-200vr +sb800) za 4800 zł. Tą hybryde mozna kupic juz za 1600 zł. Zostaje mi więc 3200. Te 3200 jest mi potrzebne. Pytanie tylko czy bardzo duzo strace na jakosci zdjec w opisanych wyzej warunkach. No i nie będę miał lampy zewn.

Pozdrawiam
    Mastere
    Ostatnio edytowane przez Mastere ; 05-01-2010 o 16:59

Domyślnie

Myślę że żadna hybryda/kompakt nie ma takiego czasu rekacji na naciśniecie migawki.

A najlepiej, gogogo do MM Saturna i pomacaj i zobacz czy spełni Twoje oczekiwania.

IMO albo będziesz robił fotki do albumu, albo dalej tak jak robiłeś.

A downgrade to D80 ? D60 ? SB600 ? 18-105VR ?

Domyślnie

Ważny był też histogram.

A może jakis inny zaawansowany kompakt?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Mastere Zobacz posta
    Tą hybryde mozna kupic juz za 1600 zł. Zostaje mi więc 3200. Te 3200 jest mi potrzebne.
    Hybrydy nie polecam.
    ...za 1600 to mozna kupic d40 (lekko uzywane)+ 18-55+ 55-200.
    Z6III_10_10-Fisheye_14-30_15-Shift_24-120_26_28-75_45_50_105_100-400_180-600_TC2.0_DJI

Domyślnie

Nie ma kompaktu który dorówna twojemu obecnemu zestawowi. Ten kompakt jest OK dla amatora, ale po przesiadce z D90 będzie masakra!
    Ostatnio edytowane przez Masaccio ; 05-01-2010 o 17:10
    Buduję szklarnie...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez wikary Zobacz posta
    Hybrydy nie polecam.
    ...za 1600 to mozna kupic d40 (lekko uzywane)+ 18-55+ 55-200.
    Lub jeszcze taniej D40 i 18-70. Nawet taki zestaw będzie kłaść na łopatki wszystkie hybrydy i inne małpki.
    To, że milczę, nie znaczy, że nie mam nic do powiedzenia.

Gaduła Awatar Art Erie
    Miasto
    Prochowice/The Dark Side Of The Moon

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Mastere Zobacz posta
    [...]Co najbardziej ceniłem w tym zestawie? Stosunkowo niskie szumy przy ISO
    800 - 1600. Możliwość zastosowania małej GO (zrobic na ringu tak zdjecie psa aby inne były prawie nie widoczne, portret), i przede wszystkim
    NATYCHMIASTOWA REAKCJA APARATU NA NACISNIECIE SPUSTU.[...],dużo funkcji na wierzchu bez wchodzenia w menu ekranowe.[..]
    Tych właśnie cech nie posiada żaden kompakt/hybryda i wynika to w prostelj lini z jego konstrukcji.

Domyślnie

No to ja napiszę jako były posiadacz hybrydy ze stajni Fuji... a dokładniej bardzo chwalonego modeli Fuji s6500fd... obecnie oprócz Nikona D90 posiadam Fuji f70exr czyli kompakt o matrycy zbliżonej do tej w s2000exr...
    O tym zapomnij: - "Stosunkowo niskie szumy przy ISO 800 - 1600. Możliwość zastosowania małej GO (zrobic na ringu tak zdjecie psa aby inne były prawie nie widoczne, portret), i przede wszystkim NATYCHMIASTOWA REAKCJA APARATU NA NACISNIECIE SPUSTU." - Wyższe ISO w przypadku kompaktów można włożyć między bajki... małą GO i owszem ale tylko na "odpowiednim zoomie" czyli na 200 mm - nijak się to ma do małej GO przy przesłonach rzędu 1.8... naciśnięcie spustu ma opóżnienie w każdym kompakcie, a już napewno nie będziesz komfortowo robił zdjęcia biegających psów (spójrz w mój avatar... wiem coś o tym)

Jedyne co możesz mieć to RAW oraz histogram na żywo... beznadziejnie będzie się też prezentował wizjer... co nie zmienia faktu, że te hybrydy sa naprawdę fajne... ale tylko dla kogoś kto zaczyna z fotografią... po lustrzance to się nie da wrócić...bo to po prostu krok wstecz...

Rozwiązanie podali już koledzy... głos na D40 lub inne tanie amatorskie lusterko...
    Zawsze bądź sobą... no chyba, że możesz być Bat-Manem... wtedy zawsze bądź Bat-Manem.
    moje obserwacje...

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów