Tak jak koledzy prawią. Mam możliwość robienia fotek Fuji S5600. Szumy najniższe z kompaktów, ale gdzie im do mojego D70s... GO i autofokus, porażka. Takie aparaty jak wszystkie kompakty świetnie się nadają do robienia zdjęć statycznych.
Szukaj
Tak jak koledzy prawią. Mam możliwość robienia fotek Fuji S5600. Szumy najniższe z kompaktów, ale gdzie im do mojego D70s... GO i autofokus, porażka. Takie aparaty jak wszystkie kompakty świetnie się nadają do robienia zdjęć statycznych.
Dlaczego BODY a nie korpus...?
Ja miałem Fuji S5600 i muszę powiedzieć, że nie ma co porównywać z lustrem. Po tym fujiku przesiadłem się na D40 i było o wiele wiele lepiej. ISO w hybrydach to właściwie do ISO 400 (przy 800 dla mnie była masakra). Moim zdaniem lepiej kupić coś gorszego, ale lustro. Na początek może w miarę uniwersalnie to 18-200 który masz i np. D40 (świetna puszka, ale trochę mała, ale pamiętaj, że hybryda wiele większa nie będzie, więc ergonomia na podobnym poziomie, ale obrazek o niebo lepszy, do tego o wiele mniejsze szumy i wizjer optyczny). Mógłbyś też kupić np. SB-600, albo Di622 i masz o wiele lepszy zestaw. Dodam jeszcze, że w hybrydach możesz zapomnieć o małej GO, bo zależy ona od trzech rzeczy: ogniskowej (im większa tym mniejsza GO), przysłony (im bardziej otwarta tym mniejsza GO) i matrycy (im większa tym mniejsza GO i to ona ma chyba największe znaczenie, bo hybrydy mają malutkie matryce i przez to ogromną GO).
Dokladnie jak pisza koledzy - nie skupiaj sie na hybrydzie bo sie załamiesz po takiej przesiadce. Kup jakies uzywane body + jeden obiektyw o ogniskowych ktore najbardziej ci sie przydadza.
Ja z aparatow polece D70s, mozesz go kupic ponizej tysiaka czasem z bardzo malym przebiegiem, stracisz praktycznie tylko na poziomie szumow na wysokim ISO.
Przez moje rece przeszlo kilkanascie kompaktow (Canon, Nikon, Sony, Panasonic) i jeżeli chodzi o szybkosc AF i czas reakcji w porownaniu z lustrzanką, to róznica jest kosmiczna. Podobna sytuacja jest z szumami na wyższym ISO. Ktoś kiedyś powiedział, żeby nie brać do reki lustrzanki, bo można się uzależnić.![]()
Skontaktuj się z nami